O ÎNTÂLNIRE FRUMOASĂ CARE NE-A AMINTIT DE CENACLUL FLACĂRA

0
187

În lista zilelor frumoase, însorite și pline de farmec, înscriu și zilele de 23-25 august petrecute la Sibiu, capitala județului Sibiu, care ni i-a dat pe Lucian Blaga, Emil Cioran, Octavian Goga, Gheorghe Lazăr, Andrei Șaguna. Am vizitat Sibiul în zilele în care aici și-a ținut lucrările Reuniunea Femeilor Ortodoxe din România. Eveniment la care a participat și o delegație a Societății Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți, Mitropolia Basarabiei. Sibiul care nu duce lipsă de evenimente culturale a avut și în acele zile mai multe: Festivalul Medieval „Cetăți transilvănene”, care transformă Centrul cultural istoric într-o Cetate Medievală, Zilele satului Hunedorean desfășurat la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, care a adus în fața vizitatorilor cultura gastronomică și tradițiile din județul Hunedoara cu ansambluri folclorice și meșteri populari, Școala în satul Tradițional cu tot felul de activități de educație prin cultură și Concertul extraordinar al Cenaclului „Lumină Lină”.

Clipe de adevărată sărbătoare a limbii române, a neamului românesc au oferit în seara zilei de sâmbătă, 24 august sibienilor și femeilor venite la Reuniunea Femeilor Ortodoxe din România, membrii Cenaclului „LUMINĂ LINĂ”. Evenimentul a avut loc în Grădina de Vară a Bisericii De Pe a Dealului, avându-l ca moderator pe părintele Cătălin, conducătorul Cenaclului, care așa precum Adrian Păunescu, și-a propus să înmulțească lucrurile frumoase, duhovnicești, să trezească în suflete sentimente patriotice, dragostea de Neam și Țară, iubirea față de aproapele, mergând cu concerte prin Țară. Proiectul s-a lansat cu ani în urmă în această Grădină de Vară. Având ocrotirea Maicii Domnului a ajuns la 517 reprezentații. Părintele a mărturisit: „Cu Maica Domnului am pornit la drum, cu Maica Domnului ne înălțăm sufletele, prin Maica Domnului credem că în această lume, în această Țară va fi mai bine.”
În seara zilei de sâmbătă au venit la întâlnire cu publicul folchiștii Sorin Popa, Andreea Tecar și fermecătoarea Dominique Simionescu. Ei au susținut recitaluri cu priză la spectator, oferindu-ne o după amiază de suflet românesc, un strop de Românie Eternă. Special pentru noi, cei din Basarabia, au răsunat mai multe cântece patriotice. Într-o interpretare absolut superbă a curs peste suflete cântecul „Pentru ea”, versuri Grigore Vieru, muzică Ion Aldea Teodorovici. Iar până a ieși în scenă interpreta inconfundabilă, Domenique, părintele Cătălin făcea prezentarea recitând răscolitor: „Pentru ea la Putna clopot bate/Pentru ea mi-i teamă de păcate/Pentru ea e bolta mai albastră/Pentru limba, pentru limba noastră…”

Părintele Cătălin recitând „Pentru ea la Putna clopot bate…”

Surpriza sărbătorii
Am gustat cu bucurie din ceea ce înseamnă har divin, revărsat peste talent, ascultându-l pe părintele Doru Gheașa, care a cântat și pe scenele, și pe stadioanele Cenaclului Flacăra, iar de patru ani cântă alături de părintele Cătălin în Cenaclul Lumină Lină, Sibiu și se bucură că printre cei tineri se simte și sfinția sa tânăr. Sfinția SA a fost surpriza sărbătorii. Părintele a venit de la Alba Iulia cu drag ca să ne amintească prin cântec și discurs că calea cea dreaptă este atunci când ai gând cinstit, când nu judeci pe alții, când ai puterea să dăruiești, când îți iubești aproapele, graiul și țara, când ești pătruns de idealul unirii, când vezi frumusețile lăsate de Dumnezeu. Și-a început programul cu o chemare pe care a făcut-o pentru toți, neținând seama de vârstă, de ocupație, ori cum a repetat o vorbă din bătrâni „de ie sau de pălărie”, interpretând ca nimeni altul, copleșitor, impresionant „Lăsați copiii să vină la mine”. Au urmat: „Așa-i românul”, „Transilvanie Măreață”, „Basarabie frumoasă”, „Tu Ardeal”, „Marșul lui Iancu”. Printre cântece și-a amintit de întâlnirile pe care le-a avut la Chișinău cu regretații Grigore Vieru, Ion Ungureanu, Ion și Doina Aldea Teodorovici, a povestit despre multe întâmplări trăite alături de Adrian Păunescu.
Iar noi i-am respirat cuvântul, glasul inconfundabil și am cântat împreună cu el. La rândul meu am povestit despre vizitele lui Adrian Păunescu la Soroca, despre întâlnirea emoționată din primăvara anului 1992 a lui Adrian Păunescu, Doina și Ion Aldea Teodorovici cu sorocenii, despre acțiunea de suflet a lui Ioan Alexandru și Grigore Vieru cu liceenii soroceni.
A fost o seară mai mult decât frumoasă, o seară plină de Lumină, care ne-a oferit prilejul de a trăi mai profund realitatea românească.

Părintele – interpret, Doru Gheașa

Pe ulițele veșniciei satului

Concertul Cenaclului LUMINĂ LINĂ a constituit un reper din programul Reuniunii Femeilor Ortodoxe din România, organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe din Sibiu în frunte cu inimoasa Eugenia Fățan. Eveniment la care, cum notam mai sus, a participat și o delegație a Societății Femeilor Ortodoxe, Episcopia de Bălți, Mitropolia Basarabiei. Din delegație au făcut parte: Lucia Cernei, președinta Societății, preotesele Tatiana Codreanu(Chetrosu, Drochia), Elena Botezatu (Dondușeni), Aliona Berlădean (Vărvăreuca, Florești), Angela Ursu (Corlăteni, Râșcani) și subsemnata.

Delegația Episcopiei de Bălți: Elena Botezat, Aliona Berlădean, Nina Neculce, Tatiana Codreanu, Angela Ursu, Lucia Cernei

Programul s-a derulat în jurul situației dramatice în care s-au pomenit satele noastre. S-a ales această tematică, dat fiind faptul că BOR a decis ca anul 2019 să fie declarat an omagial al satului românesc. În cuvântul de salut ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, arhiepiscop de Sibiu a accentuat că rolul femeii în viața Bisericii este destul de important și a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă astăzi satul românesc, care a îmbătrânit rapid. Femeile fiind chemate să se implice în munca de reînviere și cultivare în sufletele noastre, dar mai cu seamă în ale celor tineri, dorința de a păstra și transmite mai departe moștenirea înaintașilor noștri. Prin veșnicia satelor noastre ne-a purtat în cadrul Conferinței profesorul universitar Tiberiu Costăchescu, ce și-a întitulat comunicarea excepțională „Pe ulițele veșniciei satului românesc”. Pe ulițele veșniciei satului românesc ne-am plimbat la propriu, vizitând Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul ASTRA – un colț de rai cu cele mai reprezentative mărturii ale satului românesc.
Mulțumiri din tot sufletul pentru dăruire și consacrare organizatoarelor evenimentului: Eugenia Fățan, Adriana Neguș, Simona Menhard și bineînțeles, Episcopiei de Bălți, care a făcut posibilă plecarea noastră pentru a doua oară la un astfel de eveniment!
(Anul trecut am fost la Alba Iulia)!

Nina Neculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.