Câți elevi și profesori s-au îmbolnăvit cu virusul COVID-19 ?

0
321

De la începutul anului școlar și până la data de 18 septembrie, 190 de elevi și 207 profesori s-au infectat cu virusul Covid-19. Totodată, alți 5553 de elevi și 288 de cadre didactice se află în regim de autoizolare. Datele au fost făcute de ministrul Educației, Igor Șarov.
Școlile din țară și-au redeschis ușile pentru elevi la 1 septembrie cu respectarea unui set de reguli pentru protecția împotriva virusului Covid-19. Fiecare instituție de învățământ și-a ales unul dintre cele șapte scenarii elaborate de Ministerul Educației pentru funcționarea instituțiilor.
Mai jos vedeți care este situația în instituțiile de învățământ în raioanele din regiune:
Dondușeni

Total elevi 3143
Profesori 348
La Dondușeni toate instituțiile activează, nu și-a sistat activitatea nici o instituție, decât au fost închise clasele unde erau cazuri suspecte. Astfel de cazuri am avut o clasă la liceul “Gaudeamus” și opt clase din ciclul primar de la Liceul Teoretic „A.Mateevici”, unde a fost confirmată pozitiv la Covid 19 derdicătoarea. Astfel, în această perioadă, copii au învățat online pentru a nu permite răspândirea infecției, până la moment alte cazuri nu a fost confirmate în aceste instituții. Un alt caz este la Pocrovca, unde la moment o clasă învață la distanță, deoarece un copil a fost testat pozitiv. În total au fost înregistrate trei cazuri de infectare cu Covid 19 în rândul elevilor, unul la Liceul Teoretic „A.Mateevici”, unul la Liceul Teoretic “Gaudeamus” și unul la instituția din Pocrovca. În autoizolare avem 257 de copii. Din cadre didactice nu avem confirmate pozitiv, în autoizolare avem 15 profesori, din personalul nedidactic avem unul confirmat pozitiv, iar în autoizolare avem 4 persoane. Cât privește clasele care au fost închise, în total avem 11 la număr.
În rest procesul de învățământ nu a fost sistat. Odată cu expirarea termenului de autoizolare copii vor reveni înapoi la școală și vor relua procesul de învățământ cu prezenta la ore în clase, – a precizat Galina Lachii, șef adjunct Direcția Învățământ Dondușeni.

Ocnița

Total elevi 3649
Profesori 600
În raionul Ocnița, instituțiile de învățământ au optat pentru prezența fizică a elevilor la ore. Nu avem la moment instituții închise, dar avem copii care stau în autoizolare, 13 la număr, în cele mai multe cazuri părinții au fost testați pozitiv, sau recent au revenit de peste hotare, de aceea copii trebuie să stea o perioadă de 14 zile acasă. Am avut un caz, la un elev care a fost infectat, dar deja s-a tratat și acum este la școală. Nu avem nici o clasă care să activeze online, au fost două instituții de învățământ care au practicat această metodă în prima jumătate a lunii septembrie, dar situația a revenit la procesul de învățământ tradițional. În unul din cazuri fiind vorba de gimnaziul “Emil Loteanu”, clasa în care a fost confirmat pozitiv un elev. Până la moment în raionul Ocnița au fost confirmați pozitiv la Covid 19, un elev, 3 cadre didactice și un lucrător medical.
În raion avem 2 instituții care activează în 2 schimburi, este vorba despre elevii liceului “Constantin Stamate”, și elevii din Sauca. O excepție sunt 4 elevi care fac lecții online, deoarece copiii nu sunt vaccinați, iar părinții refuză categoric vaccinarea lor din motive religioase. Astfel, prin ordinul ministerului se interzice prezența fizică a elevilor nevaccinați la ore. Inițial am avut un număr mai mare de elevi nevaccinați, dar până la urmă ceilalți s-au conformat, – a menționat Ecaterina Sturzinschi, specialist principal în cadrul DÎ Ocnița.

Drochia

Total elevi 7200
Profesori 630
Majoritatea instituții-lor activează după modelul I, prezența fizică a elevilor la ore. Avem 3 instituții care activează după modelul VII, și o instituție după modelul II. În această instituție s-a aplicat anume acest model, deoarece, este în proces de reparație, aici clasele primare învață de dimineață, iar cele gimnaziale după masă. La începutul anului școlar gimnaziul din satul Mîndîc a fost plasat în carantină, deoarece s-au depistat câțiva profesori infectați. Acum gimnaziul Mîndîc și-a reluat activitatea și activează după modelul I.
Începând cu data de 22 septembrie LT “Mihai Eminescu” din orașul Drochia a intrat în carantină. La liceul “Mihai Eminescu” s-a luat hotărârea în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale de a plasa instituția în carantină, și de a continua învățământul la distanță timp de 2 săptămâni, după ce au fost confirmați pozitiv 8 profesori. În acest context pentru a evita contactul între elevi, s-a luat această decizie. O altă problemă la moment sunt și virozele, sunt înregistrate absențe ale elevilor, care au careva simptome de răceală. În rest, în toate instituțiile procesul de învățământ este unul normal, se respectă măsurile de precauție, copii se alimentează din momentul când am primit autorizația de la ANSA și CSP. Soluții dezinfectante au fost distribuite în toate instituțiile, cerințele au fost respectate, dar din păcate avem ce avem, o instituție s-a deschis și alta s-a închis, – a conchis Ion Recean, șef Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport Drochia.

Soroca

Total elevi 7447
Profesori 640
În raionul Soroca 28 de instituții activează după modelul I, predarea față în față, două instituții practică învățământul în două schimburi, avem două instituții care practică învățământul combinat, prezența în clase și online, jumătate de clasă vine la ore, iar jumătate de clasă urmăresc lecțiile online. Avem și instituții unde s-au divizat câteva clase, în clasele unde nu a fost posibil de asigurat distanța socială, s-a divizat clasa în două și învață într-un singur schimb. Copii sunt alimentați tradițional, cu un dejun cald, i-au masa la cantină. La moment nu avem clase unde elevii sunt în autoizolare. Am avut un asemenea caz la liceul “Constantin Stere”, unde elevii au stat 14 zile în autoizolare și au făcut lecții la distanță, din cauza că s-a îmbolnăvit învățătoarea, de luni, însă, elevii au revenit la ore.
La data de 22 septembrie în cele 46 de instituții nu avem nici un elev confirmat pozitiv cu Covid, în autoizolare sunt 15 elevi, marea majoritate s-au întors recent de peste hotarele țării. Avem trei pedagogi testați pozitiv, dintre care doi s-au îmbolnăvit până la începutul anului de studiu și nu au avut contact cu personalul din școală și elevii, cel de-al treilea cadru didactic, este cadru didactic de sprijin – a precizat Angela Mușenco, șefa Direcției Învățământ Soroca.

Floreşti

Total elevi 7518
Profesori 884
La moment practică învățămîntul la distanță, din cauza carantinei, Liceul Teoretic “Ion Creangă”, cu 540 de elevi și două clase din alte instituții, o clasă la Ștefănești cu 20 de elevi și o clasă la Cuhureștii de Sus cu 25 de elevi. La liceul “Ion Creangă” sunt infectați 8 profesori, și s-a decis sistarea activității instituției cu prezența fizică la ore. Modelul II, în două schimburi, îl aplică instituțiile din oraș, înafară de Cehov, în total 9 instituții. Restul instituțiilor de învățămînt au optat pentru modelul I, adică prezența fizică a elevilor la școală. În total, în raionul Florești, 3 elevi infectați cu Covid 19 și 17 elevi sunt în autoizolare. Profesori avem 19 confirmați pozitiv la covid , iar alți 12 în autoizolare. Din cadrele nedidactice sunt bolnave 2 persoane.
Din toate cele 48 de instituții de învățămînt din raion, în toate procesul de învățămînt decurge normal, elevii sunt alimentați. Sperăm ca de luni, 28 septembrie, și liceul “Ion Creangă” să-și reia activitatea, deoarece expiră perioada de carantină. În rest, instituțiile sunt asigurate cu dezifectanți, săpun, măști pentru profesori. În toate instituțiile se efectuează dezinfectarea, termometria în fiecare dumineață, iar conform ordinului ministerului persoanelor care nu sunt implicate în procesul educațional nu le este permis accesul în școală, – a specificat Diana Pantaz, şef, Direcţia Management al Curriculumului şi Formare Profesională continuă, DGE Florești..

PUBLICITATE