O zi printre valorile culturale ale satului Coșernița

0
430
Doamna prmar printre membrii formației „Lozioara” înainte de începerea programului artistic

Prolog

    Am revenit în acest septembrie în satul Coșernița, raionul Florești, zăbovind aproape o zi întreagă în una dintre cele trei mahale (mahalale) ale satului și anume în cea cu numele Cotana, unde e situat centrul administrativ cu primăria, Casa de cultură și celelate instituții. Despre aceea că satul se împarte în trei măhăli îmi vorbise anul trecut fostul primar, Ion Cojocaru.

Și tot domnia sa îmi spunea că are în proiect deschiderea unui muzeu al satului. Și iată că acest proiect s-a realizat deja prin contribuția noului primar, Svetlana Ghilețchi și a efortului directoarei Casei de cultură, Valentina Ouș.  Pe 14 septembrie, în ziua hramului localității a avut loc deschiderea oficială a Muzeului de istorie și etnografie.

Muzeul satului –istorie și frumusețe

   Evenimentul s-a desfășurat în conformitate cu restricțiile impuse de pandemie, într-un cadru restrâns, fiind transmis online pe Facebook.

Sufletul satului

   Până la momentul inaugural am avut timp să privesc toate exponatele prin care respiră sufletul satului, fără orgolii și supărări, așezat cuminte în două săli din Casa de cultură. Un covor, un prosop, o fotografie din trecut, o ladă de zestre, la geamuri perdele brodate de iscusite mâini de gospodină, alte obiecte vechi, îți dau fiori. Peste toate plutește un aer de casa bunicii cu lejancă și stative la vreme de iarnă. Citești în ele și dor, și durere, și bucurie, și amar. Parcă-i auzi pe părinții, buneii și străbuneii mutați la stele cum își spun poveștile lor demult uitate. Aici afli despre meșteșugurile și tradițiile locale, despre felul cum se îmbrăcau localnicii, ce broboade purtau femeile la biserică și la petreceri, ce mâncau și unde dormeau. Îndemnați de doamna Valentina Ouș, oamenii satului au căutat prin poduri și prin șoproane, prin beciuri și lăzile de zestre și au contribuit cu ce au putut la colectarea exponatelor.

   În muzeu afli și o istorie mai nouă a satului cu personalitățile lui. Am observat un colț dedicat interpretei Nătălița Munteanu, care-și cântă frumos baștina, transmițând mai departe folclorul, cântecele vechi culese din sat de mama ei. Într-un alt colț stau afișate pozele participanților  la cel de-al II-lea război mondial. Și tot acolo pe o masă – o mulțime de fotografii cu oameni care au fost odată. În general tot ce vedem în muzeu exprimă respectul pentru trecut și dragostea pentru satul natal.

Momentul inaugural

    Onoarea de a tăia panglica i-a revenit doamnei primar, Sfetlana Ghilețchi, șefei Direcției Cultură, Ina Litra și inițiatoarei deschiderii acestui muzeu, Valentina Ouș. În mesajul de salut doamna Ina Litra a spus: „Asistăm astăzi la deschiderea oficială a Muzeului de istorie și etnografie din satul Coșernița, care în curând va avea toate actele în regulă și va fi angajată și o persoană-ghid, ce va avea grijă de muzeu. Sunt mândră că lucrătorii noștri din cultură, doamnele Valentina Ouș, bibliotecara Tatiana Postoroncă și toți membrii  ansamblului cu titlul model „Lozioara” s-au implicat cu toată dragostea pentru satul natal la amenajarea muzeului. Impresionează mulțimea de exponate aranjate atât de frumos, istoria satului concentrată aici. Este lăudabil faptul că printre primele realizări din activitatea noului primar se înscrie anume dschiderea acestui colț de cultură. Sperăm că muzeul va deveni un loc unde fenomenul cultural al satului va înflori.”

   Spre comunicare, dialog, omenie a ochit în mesajul prezentat doamna primar: „Viața merită trăită și trebuie să prețuim momentele frumoase, cum este și cel de azi. Încercăm să conservăm veșnicia satului spre a fi transmisă generațiilor care vin după noi. Știu că fiecare dintre noi am visat să avem un Muzeu al satului. Am avut și avem personalități remarcabile care au dus și duc faima satului în lume. Am vrea ca generațiile care vin să le cunoasă.Vizitatorul regăsește aici trecerea vieții și spiritul satului Coșernița, îi va regăsi aici și pe oamenii valoroși din localitatea noastră. Împreună cu toți cei care am contribuit la  amenajarea Muzeului ne-am propus să oferim înțelegerea și valorizarea tradițiilor satului, obiceiurilor  strămoșești.”

   Cu vorbe simple a venit în fața celor prezenți Valentina Ouș. Ea a povestit și legenda satului, care spune că demult-demult pe această vale mare, cu multă verdeață, copaci înalți, umbroși și multe lozii pletoase s-au stabilit cu traiul câteva familii de moldoveni. Principala lor îndeletnicire era împletitul coșurilor din lozie. Moșia aparținea voievodului Gheorghe Duca. El venea deseori pe aici. Odată călătorind călare pe cal, a văzut cu câtă dibăcie acești oameni împleteau coșurile. S-a dat jos de pe cal, a luat un coș în mână, l-a examinat cu luare aminte și a zis: „De acum încolo acest loc pitoresc va purta numele de Coșernița…” Și pentru că la Coșernița cresc multe lozii, artiștii din localitate au hotărât să dea numele ansamblului folcloric „Lozioara”.

Despre muzeu, directoarea Casei de Cultură avea să spună: „Fondarea acestui muzeu  a fost o necesitate pentru promovarea și valorificarea mărturiilor trecutului. Ideea înființării s-a născut mai demult într-o discuție cu fostul primar, Ion Cojocaru. Dar nu aveam la acel moment o încăpere. Aici acoperișul curgea, de pe pereți cădea tencuiala. Aceste încăperi au fost date în chirie pentru o filială a fabricii de confecții din Mărculești. Administrația întreprinderii, a făcut reparații, dar fabrica nu a activat decât un an. Și dacă spațiul a devenit liber, anul acesta cu doamna primar am hotărât să amenăjăm aici Muzeul.” Doamna Ouș a adus mulțumiri consilierilor care au sprijinit această idee, membrilor  formației folclorice, care îi sunt mereu alături și tuturor celora care au donat exponatele: „Am început colectarea  exponatelor cu stativele pe care le-am adus de la Emilia Dogotaru. Apoi fiecare dintre membrii ansamblului au adus câte ceva. Am mers prin sat și am adunat și, așa mână de la mână, am făcut Muzeul. Vreau să mulțumesc în mod special doamnei primar, Svetlana Ghilețchi și doamnei contabilă, Nina Rusu, consătenilor care ne-au oferit tot felul de obiecte în care ne întâlnim cu trecutul, cu tradiția. Aceștea sunt: Maria Gheiceanu, Ana Postoroncă, Valentina Rău, Ghelețchi Maria, Vera Ostalep, Tatiana Dubalari, Emilia Postoroncă, Maria Uglea, Maria Cebotărescu, Gheorghe Scutari, Maria Dogotaru, Eudochia Buzdugan, Eudochia Gheicean, Vera Lătescu, Maria Munteanu și alții.”

Program de zile mari

   Evenimentul s-a încheiat cu un program folcloric  susținut de  formația „LOZIOARA”. Au răsunat  cântece de dor și jale, cântece de glumă , cântece foarte frumoase și foarte vechi, culese de pe vatra satului. Au răvășit sufletele și au ridicat buna dispoziție a celor prezenți adevăratele perle folclorice „La fântâna cu uluc”, „Colo-n vale pe-o toloacă”, „La șezătoare”, „Vio Gheorghe serile” și cântecul de  glumă „Cocoșul”.

La final gazdele primitoare au scos sarmalele din cuptor și le -au servit cu un vin auriu ca fața Soarelui.

Nina Neculce

PUBLICITATE