Mamă, Femeie, Profesoară

0
267

„Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i.
Educația minții fără cea a inimii nu este educație deloc”.
(Aristotel)

Diana Purice (Prisacari) s-a născut la 9 aprilie 1992, în s. Cureșnița Nouă. A studiat la gimnaziul Șolcani, apoi Liceul Teoretic Rublenița, continuându-și studiile la Universitatea de Stat de Tiraspol, or. Chișinău, masteratul la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere”. Căsătorită, a dat viață la doi îngerași Elisio și Cosmin.

Cărările au dus-o departe, dar s-a întors înapoi la baștină, acolo unde frumosul îţi oferă o poftă de viaţă şi un înalt nivel de cultură. S-a retras pe meleagurile copilăriei pentru a altoi în inimile elevilor dragostea faţă de ceea ce numim Frumosul sublim, căci nu în zadar N.Iorga afirma: „Un învăţat are două îndatoriri: să înveţe necontenit şi să înveţe pe alţii”.
Nu și-a imaginat niciodată că poate fi altceva decât profesoară. Totul a început dintr-un joc copilăresc, mai întâi profesoară pentru verișori și fratele său, iar mai apoi pentru elevii de ieri, azi şi mâine.
Metaforic aş putea face-o cu siguranţă: la harul dumnezeiesc care are puterea să topească toate dificultăţile şi descurajările prin puterea dragostei, faţă de copil şi a dorinţei de a altoi în el un soi ales, e necesar de adăugat un păhar de gânduri pozitive, un păhar de curaj şi putere, două păhare de sete după nou, două păhare de autoinstruire continuă, două păhare de greşeli bine bătute. Se toarnă deasupra patru păhare de dragoste şi credinţă, care face plămădeala mai ușoară. Se toarnă deasupra patru păhare de dragoste şi credinţă, care face plămădeala mai ușoară, ajutând s-o ridice la cele mai nebănuite culmi. Se serveşte cu lacrimi de bucurie la fiecare „floare de reuşită”.
Vorba maestrului Dan Puric „O lumină de Om”, aceasta ar fi noțiunea care i se potrivește cel mai bine dumneaei! Lumina, conștiința, demnitatea și dragostea de cunoaștere pe care o răsădeşte neobosit în sufletele elevilor, face din ei oameni instruiți și competenți, cu gânduri frumoase pentru familie, neam și țară.
Este profesorul ce poate citi în sufletul fiecărui copil, ca mai apoi aceștia, la rândul lor, să-și formeze abilitatea de a citi și fiecare într-al său. Doamna Diana continuă temerar să se menţină, prin succese, în conul de lumină al educaţiei, motivându-se în permanenţă să urce treptele cunoaşterii.
Țin să menționez, înainte de orice, că doamna Diana este în primul rând o bună colegă, o fire mereu optimistă care reușește și în cele mai delicate momente să insufle încredere, să vină cu o vorbă bună sau cu o idee când e necesar. În ceea ce privește relaționarea, doamna are abilități de comunicare și interacționează bine cu colegii, este respectată atât ca persoană cât și profesoară, nelipsindu-i spontaneitatea și creativitatea, calități atât de necesare acestei meserii.

P.S. Am aflat despre toate acestea de la maică-sa, Larisa Prisacari, bibliotecară, BP din satul Şolcani, raionul Soroca.

Elena Ţârdea-Spinei

PUBLICITATE