Ce se întâmplă cu gunoiul la Soroca?

0
362

Direcția Gospodărie Locativ Comunală Soroca

Numărul de locuitori ai mun. Soroca- 35.000

Numărul de abonați ai DGLC:

      Persoane fizice – 10 953

      Agenți economici- 430 (activi 410)

Tomberoane pe teritoriul municipiului- circa 600

Gunoiști autorizate -17

Preț serviciu persoană fizică- 16, 59 lei (o persoană)

Preț serviciu persoană juridică – 212 lei/m3  (94 lei/m3 cu evacuare proprie)

Sector particular, tomberon individual -187 lei/m3

În ultima perioadă mai mulți soroceni s-au arătat indignați de faptul că timp de circa o săptămână, gunoiștile din municipiul erau arhipline. Mai multe poze și nedumeriri la această temă au apărut și pe rețelele de socializare. Care a fost de fapt cauza acestei situații create, am încercat să aflăm de la administratorul Direcției Gospodărie Locativ Comunale Soroca, Adrian Rusu.

Care este situația la zi la întreprindere?

  • Dacă ar fi să vorbim de situația la moment, desigur ne vom referi la problemele cu care se confruntă întreprinderea. Acestea ar fi tehnica auto învechită, lipsa cadrelor de muncă, hamali și șoferi specialiști și iresponsabilitatea cetățenilor. Odată ce am venit în funcție am început a lucra cu persoanele care au datorii către DGLC. Astfel, suma constituind la moment un million 300 de mii de lei. Datornicilor le expediem scrisori cu atenționări, iar odată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu achită pentru serviciile de evacuare a gunoiului, se inițiază procedura în instanță de judecată. Până la moment au fost avertizați 70% din datornici, dar s-au achitat doar 5%. E de menționat faptul că circa 50% din populatie nu achită pentru evacuarea deșeurilor, nu au kontracte și nici nu vor să încheie motivând că nu au deșeuri.

Din ce cauză în ultima perioadă, ne-a invadat gunoiul?

  • Problema gunoiștilor pline din ultimul timp a apărut din cauza lipsei de muncitori, hamali. Din numărul total de 15 hamali care ar trebui să-i avem conform statelor, la moment lucrează doar 4. Doi sunt în concediu, care este unul planificat, doi pe buletin de boală, unii au plecat. Din cei 6 șoferi, avem doar 3, în plus avem nevoie și de un tractorist. Și tehnica învechită, ne mai încetinește regimul de lucru. Oamenii nu vor să vină să lucreze. Munca este grea, desigur hamalii, putem spune că îndeplinesc munca cam primitiv, dacă e să ne referim la modul de strângere a gunoiului, cu furcile etc. Dar la moment asta e tot ce ne putem permite. Salariul unui hamal este de 4300 de lei, iar dacă lucrează peste program, în zilele de odihnă li se achită dublu, astfel ajungând să ridice un salariu de până la 5500 de lei. Desigur ne străduim să venim în ajutorul hamalilor, pe timp de vară ei primesc zilnic câte o sticlă de apă. Odată ce am venit în funcție am achiziționat uniforme, regulat primesc mănuși și săpun, am amenajat o baie, unde muncitorii au posibilitatea să facă un duș la sfârșitul zilei de muncă. Stimăm mult  colectivul de hamali, deoarece înțelegem cum e să muncești în astfel de condiții.

Cât gunoi se evacuează zilnic din oraș?

 Conform calculelor, zilnic de pe teritoriul municipiului înterprinderea trebuie să evacueze în jur de  30m³ de deșeuri, în realitate, însă se evacuează circa 150m³, ceea ce denotă faptul că avem peste normă de cinci ori mai mult gunoi. Totodată de punctele de acumulare a deșeurilor se folosesc și locuitorii satelor vecine și anume Rublenița, Ocolina, Zastânca, Egoreni, Cosăuți, Trifăuți, Vasilcău și Volovița. Și majoritatea agenților economici nu au tomberoane, iar deșeurile sunt transportate cu automobilele lor în cantitate destul de mare care nu corespunde contractelor. La gunoiștea orășenească sunt transportate deșeuri într-o cantitate foarte mare zilnic, încât în timpul apropiat nu vom mai avea unde depozita deșeurile din municipiu.

Deșeurile din construcţii nu sunt gunoi menajer

! Gunoiul menajer este un ansamblu de resturi organice și minerale care rezultă din activitatea gospodărească, comercială sau industrială. 

Deci, deșeurile din construcţii şi demolări, crengile, iarba, rahatul și alte deșeuri care nu fac parte din deșeul menajer nu trebuie să se regăsească la gunoiști. Deseori când mergem pe lângă un punct de acumulare a gunoiului  observăm saci cu resturi din construcții, iarbă uscată, care de cele mai multe ori stau aruncate lângă tomberoane. Aceste deșeuri îngreunează munca hamalilor și desigur măresc volumul activității, susține Adrian Rusu, administratorul întreprinderii.

  • Unele puncte de acumulare din oraș sunt permanent arhipline. Se mai întâmplă că doar se evacuează gunoiul și timp de câteva ore, sau peste noapte, din nou nu ai unde arunca un pachet, pentru că totul este plin. Se crează o situație de parcă cineva intenționat umple gunoiștile. Am avut zile când astfel de situație se repetă la toate punctele de acumulare. Uneori ne vine să întrebăm dacă cineva nu aduce intenționat gunoiul înapoi de la gunoiștea orășănească. La aceste puncte de acumulare a gunoiului găsim orice. Ce să vorbim… dacă am ajuns să punem în tomberoane rahat cu căldarea, sau iarna să aducem cu “balia” omăt  și să umplem containerele, despre ce educație vorbim. Poate am putea responsabiliza oamenii dacă am avea instalate camere video, dar la moment avem ce avem… Anul trecut din dealul orașului, ultima oprire 2/4, sau adunat 12 mașini de gunoi, s-a nivelat terenul, a crescut iarbă, anul acesta situația se repetă, păcat. Pe strada Serghei Lazo, în dealul romilor se arunca tot gunoiul în râpă, s-a curățat tot, s-au pus tomberoane, dar ce folos? E mai ușor de aruncat în râpă decât de pus gunoiul în container. De la gunoiștile din centrul orașului, se evacuează gunoiul zilnic, iar din partea din deal de  trei ori pe săptămână, dacă nu se defectează mașinile.

Ce obiective are DGLC Soroca?

  • Principalul nostru obiectiv este prestarea unor servicii cât mai calitative pentru locuitorii municipiului Soroca. Ne propunem să înoim cadrele. Am avut angajați care odată ajunși la vârsta de pensionare au plecat și am apelat la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a completa locurile vacante. Desigur ne-am dori să înoim parcul auto, lucru care ar facilita mult activitatea muncitorilor. O soluție pentru întreprindere ar fi achiziționarea tomberoanelor de tip închis, care totodată ar permite și sortarea deșeurilor. Aici, însă, problema constă în prețul containerului care este de 5000 de lei, dar și în educația oamenilor. Desigur un avantaj ar fi și crearea unei linii de sortare a deșeurilor, cu aparate de compresare și granulare, dar, la moment din lipsă de surse e prematur să vorbim de așa ceva. Chiar dacă ar fi să mizăm pe finanțări din cadrul anumitor proiecte, și aici este nevoie de bani pentru a iniția un proiect și pentru contribuții proprii. Dar, nu lăsăm mâinile în jos, vom munci, vom căuta soluții pentru a realiza ceea ce ne propunem.

Amintim, că DGLC este întreprinderea care se află la autogestiune și nu este finanțată de către APL și noi ne întreținem din ce acumulăm, din banii acumulați de la populație alimentăm cu combustibil tehnica și totodată reparăm și achităm salariile….O ducem greu !!!

Curățenia depinde direct de educația noastră

  • În final aș vrea să vin cu un apel către cetățeni. Să respecte munca lucrătorilor noștri, care nu este deloc una ușoară. Rugăm și aportul fiecaruia din locuitorii municipiului, să dea dovadă de respect și stimă reciprocă. Să fim oameni în adevăratul sens al cuvântului. Deoarece, nimeni nu este dator să adune pachetele cu gunoi aruncate departe de tomberoane, nimeni nu este dator să adune deșeurile împrăștiate pe jos din indiferență, nu sunt datori muncitorii să ridice sacii cu deșeuri de construcții, iar dacă o fac, atunci o fac doar din bunul simț, dar unde este bunul simț al dumneavoastră?

Aviz

Reamintim că Direcția Gospodărie Locativ Comunală Soroca angajează hamali. Salariu de la 4300 lei. Informații la tel: 069324902.

PUBLICITATE