Cu legumele în Moldova … bani nu prea faci

0
450

Ardeii, roșiile, ceapa și vânăta au inundat piețele din Moldova. Tarabele pline cu legume frumoase, bucură ochii trecătorilor, dar nu întotdeauna și a cumpărătorilor, care sunt tot mai puțini cu fiecare an. Agricultorii care cresc legume, își pun mari speranțe în aceste culturi, însă, odată ajunși să își vândă producția de multe ori așteptările lor sunt zădărnicile fie de prețul mic, fie de vînzări puține, sau și mai actual și de preț și de vânzări. Este și cazul domnului Mihail Mazurchevici, agricultor bine cunoscut în raionul Drochia, care administrează SRL-ul “Dimazcom-Nord”, din satul Hăsnăşenii Mari. Agricultorul spune că anul nu este deloc unul ușor pentru cei din domeniul legumicultorii.

  • Anul acesta este unul foarte complicat pentru sectorul legumicol, dacă avem parte de roadă, nu avem parte de vânzări. Investițiile sunt mari, dar nu ne restituim banii. Un kg de ardei spre exemplu, îl vindem cu 4 lei, cheltuelile însă sunt mult mai mari, respectiv suntem în minus. Vânăta promite o roadă frumoasă în acest an, numai preț să aibă… Este un an periculos din punt de vedere al bolilor, este afectată de boală, ceapa, în dezvoltare de 50 %, deoarece am avut multe precipitații, nu se știe cum va fi păstrarea în timpul iernii, ceea ce reprezintă pericol atît pentru cumpărător, cît și pentru vânzător. Sperăm că totuși prețurile se vor stabili la toamnă, odată ce oamenii vor începe să pregătească conserve pentru iarnă. Salariul zilnic pentru muncitori s-a majorat,  ceea ce este și normal, s-au scumpit carburanții, alimentele, oamenii trebuie să aibă din ce să trăiască, iar pentru noi ca agenți economici, ne vine greu să întreținem o astfel de afacere.

Mihail Mazurchevici: Nu mai fac legumicultură

Agricultorul se mândrește cu un colectiv bun de angajați, o grupă de legumicultori care își știe bine munca și respectiv și rezultatele sunt pe măsură, grădină frumoasă, îngrijită și plină de roadă. Oamenii la rândul lor, sunt mulțumiți că de ani de zile au o activitate, aici, acasă și nu sunt nevoiți să apuce calea străinătății pentru a-și întreține familiile. Cu toate acestea agentul economic susține că anul acesta ar putea fi ultimul în sectorul legumicol.

  • Pentru mine ca agent economic, anul 2021 consider că este ultimul an de activitate în legumicultură, deoarece nu văd până la moment, ca acest sector să fie în dezvoltare, nu văd ca în Moldova să fie făcute niște contracte cu țările vecine, cu UE, sau cu Rusia, pentru a putea realiza producția. Noi suntem nevoiți să facem export, deoarece nu este posibil, pentru că avem terenuri mici, nu avem sute de ha de legume, iar de pe un ha export nu faci.

Problema legumicultorilor trebuie rezolvată la nivel de stat

  • Eu am în total 1000 ha de teren agricol, unde cresc diferite culturi, dar e imposibil să fac o grădină de 50 ha de legume, deoarece trebuie brațe de muncă, contracte, export. Astfel de probleme trebuie rezolvate la nivel de stat. Trebuie să li se creeze condiții de export agenților economici, care vor să crească legume pe terenuri extinse, ca omul să poată face o afacere. Să nu avem ceea ce este la moment, să meargă omul să doarmă la Bălți sau Chișinău, pe scînduri sau cartoane, în timp ce așteaptă cumpărători. Exemplu real, a venit băiatul, tînăr de 25 de ani, din Europa, cu 50-60 mii euro, i-a investit în grădină, și acum a pus tot la zero.

Porumbul promite o roadă bună

Culturile de prima grupă, recoltarea cărora s-a încheiat cu succes, s-au dezvoltat cu spor  la Hăsnăşenii Mari. Acum agricultorul urmărește dezvoltarea porumbului, își pune mari speranțe în recoltă, pentru că a cultivat soiuri și hibrizi testați, dar și pentru că a fost irigat intensiv.

  • În acest an avem porumb Pioner. În același cîmp avem testat și porumb Dekalb, Byron, Limagrain, LG. Suntem bucuroși de precipitațiile pe care le-am avut, în plus am făcut și irigare la porumb, de 60 l/m2. Sperăm la o roadă nu mai puțin de 13 tone de grăunțe la ha, e o bucurie, deoarece anul trecut am fost în minus la porumbul Pioner și Dekalb, cu 2 mln și jumătate, asta chiar dacă am irigat, am întârziat cu irigarea și nu a fost efectul așteptat.
CulturăSuprafațaRoada medieIrigare
Grîu360 ha6 t/ha
Orz11 ha4,8 t/ha
Mazăre10 ha3,2 t/ha
Porumb110 ha 100 %
Floarea soarelui360 ha
Sfecla de zahăr95 ha100 %
Legume10 ha100 %
Lucernă6.5 ha
PUBLICITATE