Zânele Tatianei

0
76

Tatiana Sîli din Soroca este pasionată de tot ce înseamnă lucru manual. Aceasta știe să croșeteze,să brodeze, să împletească, dar și să realizeze cele mai frumoase păpuși. Blonde, brunete, cochete, vesel îmbrăcate, zânele Tatianei pot deveni cele mai bune prietene ale fetițelor. Ele sunt realizate cu mult suflet și dăruire. Creatoare este atentă la fiecare detaliu, de la coafură până la hăinuțe și accesoriile păpușii. Acestea nici nu se compară cu jucăriile din comerț, deoarece sunt realizate manual, cu multă căldură și dragoste.

Confecționez păpuși mai mult de doi ani. Lucrez cu țesături naturale, ațe. Cusăturile le fac manual și la mașina de cusut. Utilizez și accesorii, cum ar fi mărgelușe, bentițe etcetera. Tot a început de la o păpușă confecționată manual, pe care mi-a dăruit-o la jubileul meu de cincizeci de ani fiică-mea Polina.


Mi-a plăcut foarte mult. M-am gândit că eu tot aș putea face asemenea păpuși. Prima păpușă am confecționat-o din vată și ceea ce am găsit prin casă. O păstrez până în ziua de azi. Este pentru mine gen simbol sau talismanul casei, – mi-a povestit Tatiana.
Apropo, păpușile au existat de la începutul omenirii, și au fost confecționate dintr-o gamă largă de materiale, începând de la piatră, clei, lemn, oase, țesături și hârtie, porțelan, pluș și plastic, având atracție îndeosebi pentru fetițe.
În timpurile străvechi, păpușile erau folosite pentru reprezentări religioase și ritualuri. În școlile de anatomie păpușile sunt folosite pentru practică. Primele păpuși datează încă din timpul Greciei, Romei și Egiptului Antice și pe atunci acestea erau realizate din lemn sau din ceară. Inițial, ele erau confecționate și oferite zeilor ca ofrandă, iar mai apoi au devenit jucării destinate copiilor.
Numele păpușii vine din franțuzescul „poupée”, iar cea mai veche păpușă descoperită datează din secolul al XIV-lea, confecționată la Nurnberg în Germania. Obiectul a fost găsit într-un castel nemțesc în anul 1966 și avea 20 de centimetri lungime, fiind îmbrăcată în hainele perioadei respective. Păpușa era sculptată în lemn și colorată cu vopsea, îmbrăcămintea era formată dintr-o rochie lungă, strânsă în talie, iar la gât se încheia cu o broderie de aur.
Femeia se inspiră din povești, internet, uneori poate începe o lucrare ghidată de propria imaginație, fără un rezultat scontat, iar la final vede ce-i iese. Unele păpuși se fac chiar foarte dificil, dar bucuria de pe chipul copiilor o face să treacă peste obstacole și meșterește în continuare.
Elena Spinei

PUBLICITATE