Cetăţuia de la Nistru

0
97

Cetăţiua geto – dacică se află între satele Cosăuţi şi Iorjniţa, pe malul abrupt al Nistrului, fiind descoperită o aşezare rurală a geţilor, cu suprafaţa de aproximativ 180×100 m. Aici au fost depistate unelte din os, aparţinând culturii getice (sec. IV-III î.Cr.).
Cetăţuia getică de la Cosăuţi este situată pe dealul înalt al Nistrului, pe un platou împădurit, la 1 km spre nord – vest de sat. Are o formă aproape circulară, o suprafaţă de 110×90-100 m, cu 3 valuri şi 3 şanţuri din partea câmpului şi un val cu şanţ dinspre Nistru. Din partea câmpului, cu o lăţime de 2,5 – 3,2 m, valurile şi şanţurile sunt nivelate, ceea ce denotă că pe aceste loc erau intrarea în cetăţuie. Diametrul cetăţuii este de 50-60 m. Cetăţuia geto-dacică, se mai numeşte Zamca. În afara ei, dinspre câmp, mai fusese un sistem de fortificaţii cu valuri şi şanţuri.
În urma săpăturilor arheologice au fost găsite oase de animale şi fragmente mărunte de ceramică modelată cu mâna, după textură fiind asemănătoare cu cea getică, unelte din fier, fusarole, fragmente de amfore de origine romană.
Cetăţuia a servit ca loc provizoriu de trai, populaţia adăpostindu-se aici doar în momentele de cumpănă.

Muzeul Cosăuți

PUBLICITATE