Noi nu ne cunoaştem satul

0
171

Unul dintre cei trei laureaţi care s-au învrednicit de Diplomă din partea „Ziarului Nostru” în cadrul concursului raional „Patrimoniul Cultural – totalizare de valori a neamului” este Marina Matei, utilizatoare a Bibliotecii din satul Zastînca, raionul Soroca. Are treizeci şi şapte de ani, locuieşte în Zastînca. A participat la concurs la îndemnul bibliotecarei cu un eseu despre patrimoniul satului natal. Iată ce a povestit ea:

  • Merg deseori la bibliotecă, uneori o fac împreună cu fiica mea care are opt ani şi este elevă în clasa a doua. Implicarea mea în concurs este un strigăt al sufletului – eu simt că elevii din Zastânca nu îşi cunosc satul şi nici nu îşi dau, cel puţin, interesul. Puţin le pasă ce se face în jurul lor, să zicem, în ce an a fost construită casa străbunicilor, care este cea mai veche construcţie în sat etcetera. Ar fi bine să se introducă la şcoală un obiect de studiere a ţinutului natal. Chiar îmi fac griji în privinţa asta, că am şi un fecior, Victor, de şaisprezece ani, elev la Colegiul agricol din Soroca, care, la fel, nu ştie multe despre satul natal.

Vreau să le demonstrez copiilor mei, dar şi tuturor elevilor, că trebuie să ne cunoaştem localitatea unde ne-am născut şi locuim.
Vreau să mulţumesc bibliotecarei Viorica Osadciuc că mi-a trezit interesul vizavi de această tematică.
Elena Spinei

PUBLICITATE