Gheorghe Pînzaru: „Pentru mine cuvântul şi fapta poartă semnul egalităţii”

0
129

La Băhrineşti cărbuni nu cresc, dar sătenii îi primesc
Seceta necruţătoare din acest an mult i-a afectat pe agricultorii din Băhrineşti. Întreprinderea „Sor-ForJar” care de multă vreme, obţinea cele mai înalte roade în regiune, acum s-a ales cu prea puţin. Însă directorul Gheorghe Pînzaru nu a ridicat mâinile în sus şi nu s-a plâns prin instanţe, ci din cele obţinute şi mobilizând rezervele a reuşit să achite oamenii ce i-au încredinţat pământul, ba chiar să-i susţină material suplimentar.

 • În şaisprezece ani, de când am fondat asociaţia, am depăşit mai multe bariere. Ştim că agricultura e o fabrică sub cerul liber şi mult depindem de natură. Acum, când am fost puşi în situaţie dificilă, nu am scos oamenii în drum, ci, din contra, am decis să le insuflăm o notă de optimism. Cu atât mai mult, că încrederea în viitor a fost amplificată de ploile mult aşteptate, – susţine Gheorghe Pînzaru.
  La „SorForJar” cei peste 500 de deţinători de cote de pământ, în corespundere cu prevederile contractelor, au primit în total 330 tone de grâu, 60 tone de seminţe de floarea soarelui şi 12 tone de zahăr. Însă, conform deja practicii stabilite, administraţia a hotărât să suplimenteze sătenii cu alte produse agricole. E o iniţiativă a lui Gheorghe Pînzaru care se aplică deja 4 ani consecutiv.
 • Cât de complicată nu ar fi situaţia, dacă directorul a promis, apoi face. Pentru el cuvântul şi rezultatul sunt noţiuni identice, – afirmă Grigore Cadeniuc, specialist experimentat, care la vârsta sa de 87 de ani nu se desparte de agricultură.
  Creând un fond de susţinere a sătenilor, la „SorForJar”, au procurat 130 de tone de cărbune, 5 tone de cartofi, 12 tone de ceapă şi, deoarece porumbul nu a dat roada, 52 tone de grăunţe. Aceste bunuri sunt distribuite pentru 524 de persoane. Pentru fiecare cotă de pământ s-au alocat suplimentar, câte 100 de kilograme de porumb şi câte 200 kilograme de cărbune de înaltă calitate. La dorinţă, s-a repartizat ceapă şi cartofi. De menţionat, că astfel de ajutoare au fost distribuite şi persoanelor vârstnice, aflate în dificultate, din satul Băhrineşti.
 • Pentru acest act de binefacere din bugetul gospodăriei au fost alocate 885 mii de lei, – concretizează contabilul-şef al întreprinderii Anastasia Volentir.
  Zilele trecute la depozitele ”SorForJar”-ului era aglomeraţie. Oamenii îşi umpleau sacii cu cărbune şi porumb şi-i transportau pe la casele lor cu căruţele, tractoraşele, automobilele. Toţi erau satisfăcuţi de această donaţie.
  Maria Plugaru, spune că jumătate de veac a muncit în agricultură şi acum îi pare bine că Gheorghe Chirilovici nu uită de ea.
 • Eu în prezent îmi cresc doi copii, dar iată că am primit pentru două cote de pământ încă 400 kilograme de cărbune şi 200 – de porumb, – spune tânăra mamă Marina Şaban.
 • Iar eu am fost bibliotecară, acum sunt la pensie, dar am luat pentru mine şi pentru soţ câte 100 de kilograme de porumb şi câte 200 – de cărbune. Avem cu ce începe iarna, – zice Varvara Rotaru. – Până în prezent nu am auzit ca şi în alte părţi să se procedeze aşa cum la noi o face directorul.
  Şi în regiune sunt prea rare cazurile, când conducătorii de gospodării şi întreprinderi, fără nici o conotaţie politică, sunt atât de milostivi ca Gheorghe Pînzaru.
  Boris Todirel
PUBLICITATE