Au muncit şi au profit

0
117
Pavel Cebotari și combinerul Vitalie Vartan
  • Vântul acesta puternic poate va aduce şi ploi, – zicea, uitându-se spre cer agronomul-şef al companiei „RaiAgroInvest” Pavel Cebotari.
  • Dar cum rămâne cu recoltarea porumbului?
  • Ploi, de-ar fi, căci vom dovedi să adunăm roada, – adăugă şeful sectorului Cosăuţi al firmei Anatolie Sapojnic. – Noi ne gândim deja la viitor, să nu să se repete seceta din acest an.

Discutam cu aceşti specialişti experimentaţi, devotaţi crescători de pâine, pe lanul de porumb din preajma Cosăuţilor. Între timp, înainta spre marginea câmpului combina „Acros”, cu girofarul arzând, semn că buncărul deja e plin cu grăunte. La volanul ei e Oleg Zabolotnâi, avându-l ca partener de echipă pe Vasile Vartan. Nu zăbavă, a tras combina la camionul de pe muchia dealului şi a lăsat în caroseria „KAMAZ”-ului peste 6 tone de grăunţe. Imediat ce autotrenul era încărcat, şoferul Petru Gavaziuc a pornit spre Mărculeşti, unde grăunţele se curăţă de impurităţi şi se depozitează. La o rută se transportă 25-26 tone de porumb. Petru Gavaziuc, lucrează concomitent pe două „KAMAZ”-uri. În timp ce cu unul pleacă la firma „Mărculeşti Combi”, celălalt camion se încarcă cu roada recoltată. Iar dacă Oleg Zabolotnîi şi Vitalie Vartan îi dau de zor şi depăşesc graficul lui Gavaziuc, apoi „la apel” sunt Mihail Taşnic şi Ion Cristal cu două „ZIL”-uri, ce duc porumbul la depozitul din Cosăuţi.


Mihail Taşnic, de 12 ani, după ce şi-a încheiat activitatea de pedagog la şcoala din Cosăuţi, munceşte în calitate de şofer în gospodăria sătească. Iar colegul său Ion Cristal se ţine de volan trei decenii şi jumătate.

  • Nu vă dă de gol „ACROS”-ul Dumneavoastră, – îl întrebasem pe combiner.
  • Nu-s novice la recoltare. Am avut combine şi de alte mărci. Cu aceasta mă împac mai bine, – ne-a răspuns Oleg Zabolotnîi. – Pe zi strângem porumbul de pe 33-35 de hectare. Cu secerătoarea luăm câte 8 rânduri de odată.
    Pe terenul eliberat şi-a făcut apariţia un tractor de forţă „K-700”, în agregat cu discuri ce fărămiţau resturile vegetale, concomitent prelucrând solul. Dumitru Parasii, mecanizatorul ce poartă această tehnică, anterior a lucrat şofer, iar de 20 de ani încoace s-a „legat” de pământ.
    În caz de necesitate, mecanizatorilor le vine în ajutor sudorul Petru Vesiolîi.
  • Toţi agricultorii noştri sunt harnici, – afirmă Pavel Cebotari. – Cu ei am reuşit să nu dăm înapoi în acest an cu climă dezavantajoasă. Am făcut totul conform tehnologiei. S-a respectat densitatea plantelor – 68 mii la hectar. Să fi fost ploi, acum recoltam nu 3,5-4 tone de grăunţe la hectar, ci 8-10, ca în anii precedenţi.
    La Cosăuţi, SRL „RaiAgroInvest” cultivă cea mai mare suprafaţă de porumb – 180 hectare. Încă 105 – la Căinarii Vechi şi 100 hectare – la Ocolina.
  • Noi ne-am asociat cu această companie, văzând un partener de încredere, – afirmă directorul cooperativei de producere „AGRO-P.S.C.” Anatolie Sapojnic. – Am venit cu 816 hectare şi de 4 ani suntem împreună. Această suprafaţă a 500 de deţinători de cote din comuna noastră e dată în subarendă. Dacă anterior apăreau probleme în gestionarea gospodăriei, având mari restanţe în finanţe, apoi acum, fără gălăgie mare o ducem bine. Şi oamenii au de câştigat. Fiecare cotaş, cota fiind de 1,5 hectare, primeşte câte 700 kilograme de grâu. 120 – de seminţe de floarea soarelui, 25 – de zahăr şi 100 kilograme de porumb.
  • Unora li-i greu să descifreze denumirea anterioară a cooperativei. Care-i cea ascunsă în abreviatură?
  • E una simplă „P.S.C.” înseamnă „pentru stăruinţă comună”, – conchide Anatolie Sapojnic.
    La Cosăuţi şi grâul a rodit bine. De pe 260 hectare s-au recoltat câte 5,6 tone de boabe, iar floarea soarelui de pe 200 de hectare a dat câte 1,8 tone de seminţe.
  • În scurt timp vom purcede la recoltarea sfeclei de zahăr. Aici, la Cosăuţi, avem 190 de hectare ocupate cu această cultură tehnică. Încă 30 hectare – la Căinarii Vechi, – spune agronomul-şef Pavel Cebotari. – Se aşteaptă o roadă bună – cam 60 tone de rădăcini la hectar. Conform dispoziţiei directorului general al companiei Vladimir Gavriluţa, 130 hectare de plantaţie de sfeclă au fost irigate cu 4 dispozitive „Bayer”, aplicând în patru etape circa 300 tone de apă la hectar. Sperăm ca cheltuielile să se recupereze şi să avem venit, – a declarat Pavel Cebotari.
    În prezent la SRL „RaiAgroInvest” sunt pregătiţi către semănatul culturilor de toamnă. Dar această operațiune o vor executa deja după multaşteptale ploi, ce au insuflat speranţe agricultorilor.

Boris Todirel

PUBLICITATE