Biblioteca cu ușile din “fier”

0
170

Protagonista rubricii de astăzi este Svetlana Cocieru, șefa, Biblioteca Publică din orașul Mărculești, raionul Florești. Dumneaei are un stagiu de peste douăzeci şi patru de ani. Nu şi-a schimbat locul de lucru. A venit aici, ca bibliotecară, după absolvirea facultății. S-a căsătorit, întemeiat o familie frumoasă. Biblioteca s-a dezvoltat în ochii și cu implicarea ei. Biblioteca publică are un fond nu prea mare de carte, dar utilizatorii sunt mulțumiți. Le țin companie Richi și Lola, o pereche de papagali zglobii, dăruiți instituției de către o locuitoare din Bălți. Ei s-au integrat în colectivul bibliotecii, format din trei lucrătoare: Svetlana Cocieru, bibliotecara Lilia Stîncă și dereticătoarea Tamara Tăbîrță. Deci, să vedem ce ne zice d-na Svetlana:

 • Biblioteca noastră se află într-o clădire evreiască veche, construită în 1890. Biblioteca activează aici, începând din anul 1950. Ca atare, ea funcționează din anul 1945, dar inițial a fost amplasată în altă clădire. Îmi place să zic că biblioteca noastră are ușile din “fier”. Este o hiperbolă, căci ușile au rămas cele vechi și după reparație. Văzând cât sunt de tari și rezistente, primarul de atunci, d-l Dolgopolov, mai precis președintele fostului soviet orășenesc Mărculești, a decis să nu le schimbe cu altele noi. Lemnul, cu timpul, s-a pietrificat și a devenit imposibil de a le scoate. Această rezistență a făcut ca ușile să rămână o punte din vremurile mai vechi, încă de atunci, când aici era o școală de contabili. Ușa de afară, la intrare, este nouă, a doua, care dă în clădire, adică din lemn, la fel am păstrat-o și-i cu mult mai rezistentă și sigură.
  Sigur că marea majoritate a utilizatorilor sunt elevii din localitate, dar vin și maturi nu numai din oraș, dar și de prin satele megieșe, Mărculeşti, Lunga, Mihailovca, Prajila, Băhrinești. Ei vin cu mare drag și pasiune. Noi, la fel, ne străduim să îi deservim la cel mai înalt nivel. Biblioteca e dotată cu calculatoare, câștigate, în 2004, în cadrul proiectului SOROS. Pe atunci, eram prima bibliotecă din raion dotată cu calculatoare. Oferim și service de laminare, xeroxare, broșurare. Apropo, în cadrul proiectului NOVATECA, biblioteca noastră a primit în dotație o imprimantă, două calculatoare. Mai târziu, în cadrul proiectului „1+1”, patru calculatoare. Astfel, vă daţi seama, la noi permanent vin utilizatori, iar ușile din “fier” nu sunt un obstacol, dimpotrivă, pare că îi atrage pe vizitatori.
  Nu îi ignorăm nici pe utilizatorii-vorbitori în rusă. Avem și pentru ei cărți, îi deservim în ceea ce privește serviciile noastre.
  Ne mândrim cu participanți activi la diverse concursuri, sigur, on-line, deocamdată.
  Vreau să menționez concursurile raionale NISTRULE, CU APĂ LINĂ; ȚARA MEA CU GRAI DE DOR; ORAȘUL MEU, MÂNDRIA MEA. Vreau să îl menționez pe Vlad Rusnac, clasa a noua în gimnaziul din localitate, care a participat la concursul ȚARA MEA CU GRAI DE DOR cu o poezie scrisă de el și recitată pe pragurile cetății din Soroca.
  Lucrăm activ și îi îndemnăm pe elevi să citească și mai activ. O vorbă veche zice că cine citește, are patru ochi. Eu aș mai adăuga – și o minte ageră.

Elena SPINEI

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAu muncit şi au profit
Articolul următorCiocolata roşie