Ce se întâmplă cu gunoiștile?

0
158

Acumularea deșeurilor în Republica Moldova este o problemă care se agravează tot mai mult cu fiecare an. Lipsa unui management bine pus la punct de sortare și reciclare a deșeurilor, ar trebui să ne pună pe gânduri, ori, până la urmă tot noi suntem cei care suferim de pe urma acestei probleme. În fiecare localitate urbană există o gunoiște, unde sunt depozitate deșeurile însă nu toate dețin autorizația de mediu conform datelor disponibile pe portalul www.serviciicomunale.md.

În zonele urbane deșeurile, sunt colectate de serviciul de salubrizare și transportate la gunoiștile autorizate, iar în cele rurale, în majoritatea cazurilor, cu mici excepții, cetățenii singuri își evacuează gunoiul fie la gunoiști autorizate, fie la unele improvizate. La nordul țării, orașele Ocnița, Dondușeni și Soroca dispun de gunoiști autorizate, unele din acestea fiind și amenajate în ultimul timp însă abonarea populației, în special cei de la casele individuale este foarte redusă.

La Soroca gunoiștea va fi dată în gestiune Direcției Gospodăriei Locativ Comunale

Gunoiștea din Soroca este una din cele mai mari din zona de nord a țării. În ultima perioadă autoritățile locale au dispus amenajarea acesteia. Astfel, aici a fost limitat accesul la gunoiștea municipal. Aici au fost instalate bariere, intrarea este permisă doar Direcției Gospodăriei Locativ Comunale, care prestează servicii de transportare a gunoiului și celor șase agenți economici din municipiu, care au contracte încheiate cu DGLC. Potrivit primarului municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, instalarea barierelor era necesară, acest lucru va permite că gunoiul să nu fie aruncat la întâmplare, așa ar putea fi evitate și incendierile intenționate, care se mai întâmplă uneori. În scopul asigurării bunei funcționări a instalațiilor DGLC a fost angajată și o persoană responsabilă de închiderea și deschiderea barierelor. Potrivit administrației Direcției Gospodăriei Locativ Comunale, acum persoanele fizice care doresc să transporte gunoiul trebuie să solicite, contra plată, autospeciala de la DGLC, iar lucrătorii direcției vor avea grijă ca serviciile de evacuare a gunoiului să fie prestate la nivel.

Lilia Pilipețchi, primar al municipiului Soroca
  • La următoare ședință a consiliului, care va avea loc la data de 25 septembrie, pregătim proiectul de decizii ca să dăm în gestiune gunoiștea orășenească Direcției Gospodăriei Locativ Comunale, deoarece există un proiect mai vechi,  care prevede construcția unei mini uzine de sortare și prelucrare a deșeurilor. Noi deja am elaborat până acum mai multe puncte din acest proiect, a fost amenajat spațiu, s-a lărgit drumul de acces, s-au instalat camere video, etc. Suprafața totală a gunoiștii este de circa  7 ha, iar odată cu trecerea acesteia în gestiunea DGLC, primăriei vor rămâne 2 ha la intrarea pe teritoriul acesteia, teritoriu unde urmează să fie amenajat un centru pentru maidanezi, – a precizat Lilia Pilipețchi, primar al municipiului Soroca.

La Ocnița gunoiul va fi sortat          

În orașul Ocnița problema deșeurilor, pare să găsească rezolvare în scurt timp. Potrivit primarului, Victor Artamaniuc, deșeurile de la gunoiștea orășenească vor fi sortate și transportate pentru colectare în raionul vecin.

Victor Artamaniuc, primarul  orașului Ocnița
  • La moment la gunoiștea orășenească am reușit să stingem focarele care mocneau deja de mai mult timp și emanau un fum foarte greu. Totodată gunoiștea a fost extinsă. Recent am câștigat un proiect în domeniul salubrizării, cu suport financiar din partea Cehiei, care prevede sortarea deșeurilor după categorii și transportarea acestuia la Cupcini, Edineț, unde va avea loc prelucrarea acestora. În acest sens, în cadrul proiectului, vor fi create la Ocnița și câteva locuri de muncă. La noi pe o suprafață de 2 ha sunt circa 200 mii tone de gunoi. La moment taxa pentru serviciul de salubrizare este 10 lei pentru o persoană, iar zilnic evacuăm din oraș 8-10 camioane de deșeuri, ceea ce constituie 28- 35 de cuburi. Toate gospodăriile au contracte cu Întreprinderea Municipală Apă Canal, nu avem probleme cu evacuarea sau colectarea gunoiului. Probleme avem, însă, cu alte subiecte, precum faptul că la gunoiștea orășenească aduc gunoiul și localnicii din satele vecine, însă luptăm cu acest lucru, avem înregistrări, fotografii și urmează să luăm măsuri, – a menționat primarul  orașului Ocnița, Victor Artamaniuc.

Implicarea politicului a stopat construcția unei uzine de colectare a gunoiului la Dondușeni

Dacă la Soroca și Ocnița rezolvarea problemei gunoiului începe a prinde contur, atunci în orașul Dondușeni, aceasta a reușit deja să eșueze. Asta din cauza implicării politicului, spune primarul de Dondușeni, Ivan Belciug.

Ivan Belciug, primarul orașului Dondușeni
  • Gunoiștea orășenească din Dondușeni activează din anul 1968. Pe teritoriul orașului am avut 5-6 gunoiști neautorizate, dar odată cu stabilirea taxei de salubrizare, acestea au fost lichidate. Gunoiștea se întinde pe o suprafață de peste 2 ha și se află la o distanță de peste 500 de metri de oraș, și 195 de metri din de satul Dondușeni, motiv din care, uneori când se aprindea gunoiștea, aveam plângeri de la oamenii din satul Dondușeni, dar ne străduim să rezolvăm cât mai repede astfel de probleme. În ziua de Paști spre exemplu la ora 5 am fost informați că s-a aprins gunoiștea pe o suprafață destul de mare, atunci ne-am concentrate eforturile, am mobilizat tehnică specială, și timp de câteva ore, am reușit să localizăm și să stingem focul. Noi am participat într-un proiect republican, unde au fost repartizate localitățile în 8 sectoare. În sectorul 8 intrau orașele Dondușeni, Ocnița, Briceni și Edineț, atunci s-a făcut și un studiu de fezabilitate, s-a delimitat terenul, astfel timp de doi ani de zile s-a dus o muncă enormă asupra implementării proiectului care prevedea o uzină de colectare a gunoiului și o platformă de colectare a deșeurilor. Însă, legea  prevede ca să fie organizate  consultări publice, și dacă cetățenii sunt împotrivă, proiectul nu poate fi derulat în continuare. Iar pentru că la noi politica nu este pentru dezvoltare, dar pentru a face interesele cuiva, totul a eșuat. Cu implicarea anumitor persoane, care au organizat adunări în sectorul respectiv, unde urma să fie amplasată uzina, cetățenii și-au făcut impresia că Cernobîlul este nimic în comparație cu ceea ce intenționăm să construim. Astfel, în timpul consultărilor publice, oamenii au votat unanim împotriva proiectului, de aceea totul s-a oprit și astăzi avem ce avem, – a afirmat primarul orașului Dondușeni, Ivan Belciug.

În Republica Moldova problema gunoiului trebuie să fie abordată la nivel de stat, ori, fiecare localitate în parte este puțin probabil să-și rezolve singură problema la nivel local. Odată ce va fi creat un sistem pentru colectarea deșeurilor, populația va deveni mai responsabilă și le va sorta, fie chiar cu timpul, fie învățând, dar oamenilor trebuie să le fie create condiții.

Materialul a fost elaborat utilizând inclusiv informații de pe portalul www.serviciicomunale.md, în cadrul Proiectului servicii eficiente la nivel local implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.”

PUBLICITATE