Cum a reușit orașul Dondușeni să fie un model în adoptarea taxei de salubritate?

0
625

În orașului Dondușeni, începând cu anul 2016, a fost adoptată taxa pentru salubrizare de către Consiliul local. Aceasta, presupune un impozit colectat de la cetățeni, aprobat în codul fiscal al Republicii Moldova.

Primăria a decurs la implementarea taxei de salubrizare, deoarece sectorul individual din orașul Dondușeni nu era predispus să se aboneze la serviciile de evacuare a deșeurilor. Respectiv întreprinderea municipală, anual înregistra pierderi de peste 600 mii lei. Conform datelor prezentate pe portalul www.serviciicomunale.md gradul de abonare la acest serviciu pentru orașul Dondușeni este de 100%. Alte localități cu un grad înalt de abonare sunt Orhei, Rîșcani, Cimișlia. Acum, taxa de salubrizare este achitată absolut de către toți cetățenii orașului care au viză de reședință sau de domiciliu în Dondușeni, începând cu vârsta de 18 ani. Fiecare cetățean achită lunar câte 15 lei, o cotă aprobată în fiecare an, odată cu aprobarea bugetului orașului Dondușeni.

Totodată la prezentarea unui act confirmative, persoana care locuiește în altă localitate, este scutită de această taxă, iar pentru persoanele cu nevoi speciale și cele cu venit modest sunt anumite înlesniri. Taxa pentru serviciul de salubritate a trezit nemulțumiri în rândul localnicilor, deoarece mulți consideră că achitarea acesteia nu este obligatorie, însă aceasta este reglementată de codul fiscal, și autoritățile locale trebuie să mai lucreze privind informarea cetățenilor la acest capitol.

Plata le permite cetățenilor evacuarea gunoiului menajer, în dependență de graficul stabilit de agentul economic responsabil de evacuarea gunoiului, în comun cu administrația publică locală. Totodată, din contul acumulărilor în buget are loc amenajarea spațiilor verzi și salubrizarea sectorului public.

Odată cu aprobarea taxei pentru salubrizare s-au observat tendințe pozitive în gestionarea deșeurilor, susține Mariana Lupu, secretara consiliului orășenesc, precum aspectul orașului, care este mai bine amenajat, s-au diminuat gunoiștile neautorizate, plus la aceasta este o echitate între cetățenii blocurilor locative care până la adoptarea taxei pentru salubrizare au achitat 12 lei, ca tarif pentru evacuarea deșeurilor, indiferent de vârstă, respectiv sectorul individual este obligat să achite lunar câte 12 lei.

Dacă în anul 2017 întreprinderea municipală a câștigat licitația privind evacuarea gunoiului, în ultimii ani licitația este câștigată de o întreprindere din localitatea vecină. Venitul este încasat în bugetul orașului Dondușeni și respectiv i s-a oferit dreptul administrației publice locale de a organiza licitațiile publice ce țin de contractare separat a deșeurilor menajere și de salubrizare și amenajare.

Materialul a fost elaborat utilizând informații de pe portalul www.serviciicomunale.md, în cadrul Proiectului servicii eficiente la nivel local implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.”

PUBLICITATE