ADR Nord evaluează impactul proiectelor de dezvoltare regională implementate

0
124

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a demarat procesul de evaluare a impactului unor proiecte de dezvoltare regională implementate în perioada 2011-2013. În următoarea perioadă, urmează să fie supuse evaluării zece proiecte finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Joi, 13 august a.c., specialiștii Secției monitorizare și evaluare (SME) din cadrul ADR Nord au efectuat prima vizită de evaluare în mai multe localități rurale, acolo unde a fost implementat proiectul „Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii inter-raionale Râșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) – Drochia (s. Pelinia)”. În cadrul acestei vizite în teren, Ala Cucu, șefa SME, și Pavel Curcovici, specialist în monitorizare și evaluare, au discutat cu autoritățile locale care asigură durabilitatea proiectului și cu directorul societății care prestează servicii de colectare și depozitare a deșeurilor menajere. Cu această ocazie, specialiștii ADR Nord au monitorizat mai multe platforme de colectare a deșeurilor și câteva spații de depozitare a deșeurilor, pentru a afla cum este asigurată durabilitatea proiectului. De asemenea, reprezentanții ADR Nord s-au documentat cum funcționează serviciul de colectare și transport a deșeurilor.

„Rapoartele pe care le vom elabora în urma evaluării impactului proiectelor pe care le-am implementat ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum să implementăm proiectele viitoare, ce lecții să învățăm și ce bune practici să încurajăm și să le multiplicăm”, a remarcat șefa SME, Ala Cucu, în cadrul discuțiilor cu autoritățile locale.

ADR Nord urmează să elaboreze un raport de monitorizare și evaluare a impactului și durabilității acestui proiect inter-raional de colectare și transport a deșeurilor. Raportul va conține concluzii și recomandări de care se va ține cont în procesul de implementare a unor proiecte similare.

Pentru proiectul de colectare și transport a deșeurilor din raioanele Râşcani şi Drochia, din FNDR au fost alocați 5,81 milioane de lei. Totodată, Guvernul Germaniei a cofinanțat proiectul cu 1,24 milioane de lei, oferiți prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de GIZ Moldova. Astfel, în total au fost investiți 7,05 milioane de lei.

Cele zece proiecte supuse evaluării de către specialiștii ADR Nord sunt:

  1. Conectarea ZEL „Bălți” la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces;
  2. Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut (Etapa I);
  3. Renovarea drumului regional internațional M-14 prin or. Edineț;
  4. Servicii calitative de apă și canalizare în orașul Otaci pentru un mediu curat în Regiunea de Dezvoltare Nord (Apeduct);
  5. Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru 3 primării (7 localități): or. Biruința, Alexăndreni, s. Heciul Vechi, s. Grigorești, s. Țiplești, s. Țipletești), s. Heciul Nou;
  6. Reabilitarea rețelei de drum public local Pârlița-Dumbrăveni-Vădeni-Florești, în lungime de 13,3 km;
  7. Intersecții culturale, s. Băhrinești, r. Florești;
  8. Stabilirea unui sistem de management integrat al deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Nord (Soroca) – Elaborarea documentației tehnice;
  9. Inaugurarea Incubatorului de Afaceri din comuna Larga – un factor important în activitățile privind măsurile active de ocupare a tineretului din regiune;
  10. Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii inter-raionale Râșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) – Drochia (s. Pelinia).

Rapoartele de evaluare urmează să fie elaborate și prezentate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului până în data de 15 septembrie a.c.

PUBLICITATE