Poem al Bucuriei și Luminii

0
178
„JOC”-ul la Soroca. Secvență din coregrafia „Nunta Moldovenească”

    Măestrie, grație, tehnică de interpretare desăvârșită, frumusețe, eleganță, farmec, magie, energie, încântare… șirul ar putea fi continuat atunci  când vorbim de un spectacol al Ansamblului  Național Academic de Dansuri Populare ”JOC”, numit mai nou Baletul Național „JOC”.

   I-am avut la Soroca în cadrul Festivalului „Mărțișor” și al  turneului aniversar pe care artiștii îl întreprind prin republică. În acest an Ansamblul rotungește 75 de ani de la fondare. „Dansul vine din adâncul istoriei. Iar „JOC”-ul își are rădăcinile în folclor, în dansul popular. Tocmai de aceea este atât de frumos, atât de divers și atât de complex. A bucurat și continua să bucure o lume întreagă”-a spus în debutul spectacolului directoarea Baletului Național JOC, Aliona Baroncea-Strâmbeanu.

  Cortina s-a deschis și, în deplină frumusețe ”JOC”-ul și-a început povestea în pași de dans. Primăvara plutește în aer, scena pare o grădină cu flori. Uimește totul: orchestrația muzicii folclorice, costumele, grația, ritmul cu care se prind dansatorii în renumita creație coregrafică „Moldoveneasca”. Este o compoziție de-o vârstă cu colectivul. A fost montată în 1945 de către Nicolae Bolotov și perfecționată în timp de către fenomenul Valeriu Curbet, care a stat în fruntea „JOC”-ului aproape 60 de ani.  Spectatorii, cu sufletul la gură îi respiră pe dansatori, aplaudând frenetic. Fiecare dans își dezvăluie frumusețea într-o coregrafie perfecta. Costumele, de-o eleganță sclipitoare,  se schimbă de la un dans la altul. „Moldoveneasca” e urmată de suitele „Carpații”, „Oașii”, „Mărunțica”, „Dans de Codru”, „Dans de Bucovina”, „Bulgărescul”. Ochii și inimile publicului sunt în sărbătoare. Neîntrecutul dirijor, Vasile Goia încântă și vrăjește. Un spectacol cum demult nu a văzut scena Palatului de cultură Soroca. Nu te saturi să privești și să admiri. Fiecare compoziție sfârșește în ropot de aplauze și strigăte de bravo!  Într-o coregrafie neobișnuit de frumoasă în scenă se perindă  ultimul număr din strălucitul program – „Nunta Moldovenească”. Devenim părtași la o nunta traditional moldovenească  cu tot alaiul și cu toate rânduielile. Șlefuit până la strălucire, fiece detaliu din cuprins ne poartă în lumea frumoasă a nunților  noastre de altă dată cu druște, vornicei, conocari, nași.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/1840969726034416/

   „Adevărată artă coregrafică populară”- îmi șoptește vecina din stânga, Veronica Chițan. „Un spectacol extraordinar, nu avem cuvinte!”- susțin aplaudând, Maria și Valentin Purice, care stau în fața mea. „Mai mult decât încântată și de măiestria dansatorilor, și de talentul muzicienilor din orchestră”, mi se destăinuie o altă spectatoare, Maria Vrancean. „Doamne, câtă energie, câtă măiestrie, câtă frumusețe!” exclamă soții Tatiana și Ion Borozan din Racovăț. Iar eu îmi îndrept gândurile spre cel care s-a zidit în acest colectiv aproape șase decenii, talentatul și neobositul Vladimir Curbet,  care a știut să aleagă cu grijă și mult gust folclorul românesc din stânga Prutului, să culeagă cele mai frumoase dansuri, aranjându-le în coregrafii uimitoare. Au fost în 60 de ani circa 7800 de spectacole prezentate pe multe scene mari ale lumii, dar și pe scenele de acasă, 60 de ani de triumf ai „JOC”-ului.

La mulți ani, legendar ansamblu! Spectacolul de la Soroca, care a fost ca un poem al Bucuriei și Luminii, ne alimentază speranța că „JOC”-ul, traumatizat după moartea lui Vladimir Curbet, își recapătă respirația.

Nina Neculce

PUBLICITATE