Șezătoare cu tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei

0
1143

Frumos, ca într-o poveste a copilăriei mele, am trait câteva ore bune la șezătoarea „De la lume adunate-de Sfântul Andrei depănate”. A fost un moment de relaxare și neuitare, organizat la gimnaziul Racovăț, raionul Soroca după un scenariu al doamnei învățătoare, Veronica Șoimu. Acțiunea s-a desfășurat în „Casa Mare”, împodobită cu covoare și prosoape moldovenești, iar participanții au purtat costume populare. Elevii, dar și  părinții lor s-au implicat plenar în desfășurarea evenimentului. Au cântat, au dansat, s-au vrăjit. Nu au lipsit din program nici dansatorii din ansamblul „Vatra”, coregraf Mihai Chiriliuc.

Șezătoarea a început cu ungerea cu usturoi a pragului, ușilor, ferestrelor, a tuturor locurilor pe unde ar putea să între spiritele în casă.  Așa ca pe vremuri, la petrecere au venit flăcăii și babele satului. Fetele de măritat au aruncat pantoful peste casă ca să vadă care se va mărita în acest an. S-au vrăjit cu firul de șpagat aprins, al căreia a ars mai repede, aceea urmează să se mărite cât mai curând. S-au vrăgit și cu peria și inelul, ascunse sub farfurii, cu mai multe inele ascunse în grău. Au copt plăcinte dulci și sărate  din care  au gustat flăcăii ca să vadă dacă viața le va fi dulce sau prea sărată. Au povestit despre o mulțime de  obiceiuri legate de noaptea Sfântului Andrei: legatul porților, vrăjitul cu busuioc sfințit sub pernă, coacerea pe plită a turtelor  din făină și apă, apoi date la pisică. De care pisica se atinge întâi, aceia se va mărita prima. Despre alte ritualuri tradiționale, care au ajuns la noi din moși  strămoși, a povestit oaspetele șezătorii – Valentina Gâlca, conducătoarea ansamblului folcloric „Floare de Noroc” de la Volovița. Dumneaei a și recitat frumos și a interpretat cu membrele colectivului pe care îl conduce mai multe cântece din folclorul satului Volovița. Cântece vechi au interpretat și elevii împreună cu părinții, iar flăcăii au interpretat mai multe cântece din repertoriul  ansamblului „Plăieșii”. Toată lumea s-a veselit și s-a bucurat de muzică, glume, cimilituri, dans. La final  cu toții s-au prins într-o horă moldovenească. Doamna  directoare, Livia Brăiescu, a mulțumit organizatorilor, dar mai cu seamă părinților care sunt mereu alături de tot ce se întâmplă între pereții școlii.

După încheiera programului artistic, primarul nou ales, Oxana Fedico a oferit participanților o masa cu bucate tradiționale. A fost o șezătoare după șezătoare, un act frumos de împărtășire a culturii populare din nou prin cântec, glume și multă voie bună

P.S. Șezători similare au avut loc la Schineni, Rublenița, Pârliți, Vanțina, raionul Soroca, Gvozdova, comuna Gura Camencii, raionul Florești și în alte localități.

                                                                 Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE