Creştinii ortodocşi de rit vechi, îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

0
276

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae făcătorul de minuni. În toate bisericile din ţară sunt oficiate servicii divine.

Tradiția spune că în noaptea de 18 spre 19 decembrie, Moş Nicolae vine la ferestre cu dulciuri şi cadouri pentru copiii cuminţi. Tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători, lăsându-le câte o nuieluşă. Cea mai cunoscută dintre faptele sale bune este povestea celor trei surori sărace. Sfântul Nicolae le-a ajutat pe fete să scape de tirania tatălui lor, care voia sa le vândă. După ce a urcat pe acoperişul casei, acesta a aruncat pe horn un săculeţ cu aur, care a căzut într-o şosetă pusă la uscat. De aici a apărut şi obiceiul pregătirii şosetelor sau a ghetuţelor în noaptea de Sfântul Nicolae.

Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în Turcia actuală. Părinţii lui au fost oameni înstăriţi şi foarte credincioşi. Rămas orfan devreme, el a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic şi a ales să-şi dedice viaţa slujirii Domnului. A devenit arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia, iar oamenii l-au considerat sfânt chiar din timpul vieţii. Încă din Evul Mediu, în cinstea Sfântului au fost ridicate mai multe biserici. Se spune că în secolul XI, rămăşitele sale au fost îngropate într-o biserică din oraşul italian Bari.

În Republica Moldova, circa 46 de mii de bărbaţi se numesc Nicolae, iar peste 11 mii de femei au numele Nicoleta.

Urmăriți aici secvențe video de la liturghia oficiată în Biserica „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Soroca

PUBLICITATE