Creştinii ortodocşi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

0
45

Creştinii ortodocşi îl cinstesc, astăzi, pe stil vechi, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Acesta este considerat ocrotitorul soldaţilor, agricultorilor, dar şi al păstorilor.

Conform legendei, Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie creştină. S-a înrolat în armata romană şi s-a evidenţiat prin fapte de vitejie, dar şi prin săvârşirea mai multor minuni. A fost remarcat de împăratul Diocleţian, care l-a avansat în ierarhia militară. După ce au fost declanşate represiunile împotriva creştinilor, Sfântul Gheorghe şi-a împărţit averea la săraci, a venit în faţa lui Diocleţian şi s-a declarat adept al lui Hristos. Chinurile groaznice nu l-au putut convinge să renunţe. La ordinul împăratului, el a fost decapitat. Executarea a avut loc pe 6 mai, în anul 303.

Legenda mai spune că una dintre nenumăratele minuni, săvârşite de Sfântul Gheorghe, este uciderea balaurului care mânca oameni. Potrivit tradiţiei, în dimineaţa acestei zile, la uşile caselor şi grajdurilor se pun ramuri verzi. Astfel, se crede că oamenii şi animalele vor fi protejate de forţele rele.

În țara noastră există un obicei frumos – în ajunul sărbătorii, gospodarii împodobesc stâlpii porților cu brazde de pământ și ramuri de salcie. De Sfântul Gheorghe, au loc o serie de obiceiuri ce marchează începutul anului pastoral. Este vorba despre alegerea ciobanilor, a locului unde se va face stâna, pregătirea oilor pentru primul muls, prepararea primului caş.

De această zi sunt legate şi unele superstiţii. Dacă în dimineaţa zilei va fi rouă sau ceaţă densă, anul va fi bogat. Un semn bun este şi ploaia. Se mai spune că acel care doarme în această zi, va lua somnul mieilor şi tot anul va fi somnoros.

În această zi, în mai multe localităţi din ţară se sărbătoreşte hramul.

PUBLICITATE