O treaptă mai sus

0
155

Scena Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca și-a delectat publicul cu un nou spectacol. Este vorba de „Treapta a noua” de Tom Ziegler, scenografia – Ciprian Antoci, prezentată de Teatrul poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău. Astfel că în ziua de sâmbătă, 20 noiembrie 2021, vizitatorii teatrului au fost întâmpinați cu cordialul „Bun venit!, și împreună cu biletul de intrare, în contextul restricțiilor pandemice, persoanele cu vârsta de peste 18 ani au trebuit să prezinte certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test sau o concluzie medicală în cazul celor care au suportat virusul. Prietenii teatrului nu au văzut obstacole în respectarea acestor reguli. „Oamenii au păreri diferite, dar trebuie să fim corecți și să nu uităm că era un timp când fără cravată și pantofi lustruiți, nu erai lăsat să intri într-un local public (teatru, restaurant…)”, menționă în acest context directorul teatrului „V. Apostol”, Petre Popa.

         De altfel, spectatorul cult de la Soroca a fost remarcat și de pe scenă, de către îndrăgita actriță Margareta Nazarchevici în rolul Joannei.

Margareta Nazarchevici: „A fost foarte bine, în primul rând pentru că am simțit ospitalitatea teatrului și toată lumea a fost foarte binevoitoare cu noi, ne-au ajutat la aranjarea decorului pentru că diferă scena de la teatrul „Veniamin Apostol” și cu scena noastră de la „Alexei Mateevici”. Dar cu ajutorul colegilor de aici s-a aranjat foarte bine. Spectatorii ne-au părut deosebiți, culți, cuminți. Nu-i prea auzeam din scenă, dar știam că sunt aici și am avut energie de la ei. Erau conectați. Am simțit căldură. În una dintre scenele mele de la început, ies pe rampă și vorbesc direct spectatorilor și îmi părea că mă aflu printre oameni pe care-i știu de-o viață. Trebuie neapărat să-i povestim domnului regizor Emil Gaju când ne întâlnim cât de bine a fost la Soroca. Orice reprezentație a unui spectacol diferă puțin, în nuanțe, de la unul la altul, datorită spectatorilor, unii sunt într-un fel, alții altfel. Ei.., azi a fost unul foarte bun și conexiunea a venit direct”.

Spectacolul „Treapta a noua” descrie viața Joannei, care urmează un proces de dezalcoolizare. „Treapta a noua”, presupune întâlnirea cu cei dragi și obținerea iertării tuturor celor cărora le-ai greșit. Pentru Joanna singurul om drag care i-a mai rămas este fiica ei, Melissa (în rol, Valentina Ostap), iertarea căreia pare a fi imposibil de obținut. Oare, poate această întâlnire să reprezinte o împăcare? Cum ar putea fi o revedere între o mamă și o fiică, dacă prima fiind alcoolică a părăsit familia, iar a doua niciodată n-a știut ce înseamnă dragostea maternă? Sunt întrebări puse prin intermediul conflictului dramatic.

 „În viață, după sfântul Ioan Scărarul, sunt trepte pe care omul trebuie să le urce, iar cea de a noua este despre ținerea de minte a răului, despre retrospecție și iertare, reflectă după vizionare, Ana Bejan, prietenă a teatrului.

 „S-a transmis un mesaj puternic. A fost abordată o problemă foarte actuală, observă spectatoarea Lilia Procop, care de profesie este medic de familie. Nu toate persoanele recunosc că au problema alcoolului, poate că ar trebui să ne întoarcem sufletește cu fața la acești oameni.”.

În distribuția rolurilor, spectatorii au putut admira și jocul actrițelor Mihaela Chiu (Tracy) și Ludmila Botnaru (Eleanor). Întrebată cum a fost experiența de la Soroca, Ludmila Botnaru a răspuns simplu și cald: „Ca acasă. Eu am copilărit în Soroca, sunt originară din Văscăuți, raionul Florești. În fiecare sâmbătă și duminică eram în oraș cu părinții mei. Veneam la înghețată. Tata a învățat aici, în prima promoție de mecanic de cinema.”

Petre Popa a reamintit în discursul de deschidere despre prietenia veche între teatre, care se dezvoltă în continuare: „S-a legat o prietenie mai demult cu Teatrul „Alexei Mateevici”. Prietenii teatrului cunosc spectacolele care s-au jucat aici și acum din nou găzduim această trupă minunată. Este un teatru de proporții asemănătoare cu teatrul nostru, dar nu mărimea face valoare, ci oamenii: actorii, regizorii și materialul pe care îl propun.”.

         Se spune că Teatrul este o oglindă a realității, a societății din toate timpurile. Este o sursă de divertisment, dar și un loc în care oamenii pot gândi liber, de pe o treaptă superioară, cea a inspirației și a meditației, pe care se poate păși sâmbătă seara, prin achiziționarea unui bilet… la Teatru.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE