Olivia, gânditoare,Delia, rațională

0
102

Olivia și Delia Gogu sunt surori si amice. Nu sunt prea mari, dar, oricum, au vârsta de aur a copilăriei, când aripa părinților le este și pavăză, şi bucurie.

Mama lor, Carolina Gogu, are grijă ca fetele să crească frumos și dulce, ca florile în grădina. De fapt, satul lor de baștină, Cașunca, Florești, căci acolo locuiesc, este o adevărată grădină, cu parfum îmbătător în zi de vară, prospețime de zefiri în timp de primăvară, parfum de grâne coapte în toamnă.
Toți locuitorii cunosc povestea înființării satului natal. Cunoaște legenda satului şi Olivia, cu toate că este elevă doar în clasa a doua. Serile, când stau culcate în pătuc, în așteptarea lui Moș Ene, ea deseori îi povestește surorii mai mici, că cândva, cu vreo sută cincizeci de ani în urmă, satul lor a fost întemeiat de către un român din Macedonia, pe nume Ștefan Casso. Localitatea inițial, se numea Cassovca. Ulterior, descendenții lui Casso și-ar fi dorit să își schimbe numele în Cașu, iar denumirea satului s-a schimbat în Cașunca.
Sigur, Olivia îi spune lui Delia și alte povești. În special, i-a povestit și alte istorioare, să zicem, despre semnificația numelor lor.
Olivia a aflat că numele Delia provine din Grecia Antică. Zeița de aici se numea Artemis, dar deoarece ea și fratele său geamăn, Aplolo, s-au născut pe insula Delos. A mai aflat că fetele cu acest nume sunt harnice, săritoare la nevoie, foarte capabile și disciplinate. Olivia este sigură, că surioara ei care este încă mică, căci are doar 3 ani, anume așa și va fi când va crește.


Mama, Carolina, are altă istorioară legată de numele mezinei. Ei întotdeauna i-a plăcut cântăreața și celebritatea TV din România, Delia Matache. De aia și a devenit fiica cea mică Delia.
Olivia știe că și numele ei este unul cu o istorie deosebită. Se raportează la măsline. Olivia a fost o martiră din secolul al doilea. De aici și caracterul ei – gânditoare, emotivă. Delia iubește să mediteze, să viseze. Olivia adoră să studieze, să citească. Culoarea preferată și care îi aduce Oliviei noroc este galben. Numărul norocos este nouă. Piatra prețioasă e topazul.
Olivia este dispusă să mai afle multe alte lucruri interesante, pe care să i le povestească, serile, surorii mai mici.
Și mama, Carolina, şi tata, Oleg, sunt mândri că au asemenea fetițe și mizează pe o soartă frumoasă pentru ele. Fie, zic ei, să le fie şi viața la fel de frumoasă, ca și numele lor.

PUBLICITATE