Licuricii și Povestea cu Surprize

0
31

Pentru membrii colectivului vocal „Licurici” din Florești povestea sărbătorilor de iarnă a culminat pe scena palatului Teatrului „Odion” din Chișinău. La 19 ianuarie, curent ei au susținut un frumos concert. Lumini orbitoare, mulțime de spectatori, costume de vis – toate s-au împletit intr-o istorie de succes alături de Fetița cu Surprize. Detalii am aflat de la conducătoarea colectivului Ina Panfil.

— Proiectul „Fetița cu Surprize” își propune să descopere poveștile din sufletele oricărui copil. Cum ați ajuns în Lumea Surprizelor?
— La Primăria Florești au venit reprezentanți ai proiectului cu propunerea să le fie propus un colectiv artistic. Primarul, la rândul său, s-a adresat către directorul Palatului de Cultură. Dumnealui a găsit de cuviință că noi am putea face față cerințelor.

— De ce denumirea „Licurici”? Aveți vreo poveste interesntă?
— Nu am o istorie care ar impresiona, dar însăși cuvântul e rupt din poveste. Licuricii sunt sclipire, lumină… „Licuricii” din Floreşti aduc, pe lângă astea, și surprize. Colectivul a fost fondat acum un an. Este tânăr-tinerel. Propunerea de a-l crea a venit din partea părinților. A coincis cu visul meu de a mă ocupa cu canto popular – tema masteratului pe care l-am făcut. În rest, toate au mers ca pe roate: arendăm încăpere în Palatul de Cultură, muncim mult.

— Copii nu se plictisesc?
— O, nu! Frământări de limbă, jocuri ritmice, dansuri, cântece etc. Lecțiile decurg activ, energic. Avem și copii-soliști.

— Proiectul „Fetița cu Surprize” e predestinat copiilor de la 2 la 13 ani. Licuricii ce vârstă au?
— Cel mai mic, cinci. Cel mai mare, unsprezece. Inițial era un ansamblu, acum e un colectiv vocal. Doritori mai vin, mai ales acum, după emisiune. Sunt nevoită să formez deja două grupe, conform vârstei.

— Este costisitoare frecventarea orelor?
—- Părinții achita 150 lei în fiecare lună. E un preț accesibil. De fapt, mă bazez în toate pe ei. Să zicem, cheltuielile pentru drum în călătoria recentă spre Chișinău și înapoi, confecționarea costumelor. De fapt, am mers la capitală și la repetiția generală, cu 2 săptămâni înaintea evoluării. În Florești nu avem un studiou de înregistrări. Am fost nevoiți să o facem acolo. Fără o înregistrare în prealabil e foarte complicat să evoluiezi pe o scenă mare cu copii de la cinci ani. Au emoții, uită cuvintele, nu toți pronunță corect…. Chiar nu ne-au permis să cântăm pe viu. Oricum, în acea zi am susținut două concerte. A fost obositor, dar foarte frumos.

— Prin muzică, dans Fetița cu Surprize învață copiii să zică „Mulțumesc”, „Te iubesc”… În care din piesele interpretate de voi persistă aceste cuvinte?

  • În toate. Cântecele noastre au conținut și mesaj educativ, cognitiv. Ele îi fac pe copii mai buni. „Zâmbiți, vă rog!”, „Mama, doar mama”, „Umbrela mea”, „Notele din curcubeu”, „Cât trăim pe-acest pământ” și altele.

— Alături de Fetița cu Surprize copiii învață să dăruiască surprize. Cui au dăruit surprize Licuricii?
— Pe banii din procurarea biletelor au fost ajutate material cinci familii social-vulnerabile cu copii minori. Aparataj tehnic, haine, incălțăminte, vaucere etcetera – au adus câte un strop de fericire în inimile și casele lor.

— Licuricii au trăit o frumoasă poveste muzicală. Mai mult ca atât, au împărtășit-o și altor copii. Veți mai accepta astfel de provocări?
— Sigur! Copiii sunt dornici de povești. Suntem cu inimile deschise către concursuri, festivaluri. Numai să ne permită situația epidemiologică și posibilitățile. Licuricii sunt gata să ofere povești.
Elena Țîrdea-Spinei

PUBLICITATE