Străbunilor ca recunoștință

0
34

Două monumente importante au fost inaugurate în satul Dondușeni, vineri, 27 august, Ziua Independentei Republicii Moldova. În fața Casei de Cultură s-a adunat multă lume să vadă munumentele noi:  ,,Mihai Eminescu și ,,Străbunilor ca recunoștință”.

         Autorul, sculptorul acestor lucrări este băștinașul Mihai Damian, originar din s. Dondușeni. Sătenii i-au mulțumit pentru amintirea frumoasă pe care alăsat-o, iar din partea Consiliului local și a primarului Vladislav Zloi, i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare a satului Dondușeni.

         Mesajul pe care a dorit autorul să-l transmită sătenilor prin crearea acstor opere este să ne aducem aminte mai des de poetul etern Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei noastre și de străbunii noștri, care ne-au lăsat drept moștenire limba, tricolorul, alfabetul și demnitatea națională.

         Aceste monumente ne îndeamnă să nu permitem să ștergem trecutul istoric din negura vremii, ci să-l transmitem generației viitoare, pentru că cine nu-și cunoaște trecutul istoric, nu se cunoaște pe sine însuși.

         La acest eveniment de importanță istorică a fost prezent președintele raionului Dondușeni dnul Valentin Cebotari, Șeful Secției Cultură, Turism, Tineret și Sport Donduseni Ion Țurcanu, părintele Roman Botezat, consilier al Episcopiei Bălți, părintele Marin, artistul plastic din RM, Igor Svernei, membrul Uniunii artiștilor plastici din RM, deținătorul premiului mare de la Bienala Internațională din 2018, Cetățean de Onoare al satului Dondușeni, sătenii și lucrătorii instituțiilor care activează în localitate.

         Scopul activității este de promovare a personalităților renumite din sat, precum Mihail Damian, Igor Svernei, răposatul Semion Galețchii – semnatarul actului de unire a Basarabiei cu România, toți fiind Cetățeni de Onoare a satului Dondușeni.

         La eveniment a fost prezentă și doamna Tatiana Lucovetchi, profesoară de arte plastice de la de la Școală de arte plastice ,,Mihai Batrinu”, or. Donduseni, care a venit cu o expoziție de lucrări frumoase și cu o donație pentru toate instituțiile din localitate.

         Părintele Roman și părintele Marin au sfințit aceste două monumente. Atmosfera de sărbătoare a fost continuată de un program artistic cu participarea formațiilor artistice de la Casa de Cultură din sat.

         Aduc mulțumiri primarului Vladislav Zloi pentru susținere și colaborare în organizarea sărbătorii și deasemenea sătenilor Mihai Damian și Igor Svernei pentru ideia și propunerea de a face aceste monumente și de a le lasă că amintire în patrimoniul cultural al satului Donduseni.

         Renata Lungu, șefa Casei de Cultură

PUBLICITATE