Festival în ograda bisericii

0
75

Episcopia de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei a organizat prima ediţie a festivalului „Ia românească în fiecare casă” la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din oraşul Dondușeni (preot paroh Roman Botezat), sâmbătă, 28 august 2021. La festival au fost deschise ateliere şi expoziţii de pictură consacrate iei româneşti. Participanţii la festival au aflat istoria iei de la etnograful român Angela Olaru, care a îndrăgit extrem de mult portul tradiţional specific zonei Basarabiei: „Ziua aceasta minunată este închinată sărbătorii Iei, o piesă de port, care de fapt înseamnă certificatul nostru de identitate al românilor.”.

         Participanții la momentul festiv au putut admira o parte a colecției personale de ii ale surorilor Osoianu, puse la dispoziție, cu dragoste, chiar de marile artiste, dar și lucrări ale meșterilor populari din zonă și ale elevilor școlii de Arte „Mihai Bătrânul”, din orașul Dondușeni. În cadrul sărbătorii au evoluat artiști consacrați și ansambluri folclorice locale.

Doamna Svetlana Rotaru, vicepreședinte al Consiliului Raional Dondușeni, a subliniat că Ia este un simbol al națiunii, care face legătura între istoria de odinioară și prezent. În context, a semnalat că iile din străbuni nu erau niciodată finalizate, deoarece femeile de la sat considerau că perfecțiunea nu este a omului, ci îi aparține doar lui Dumnezeu.

Domnul Ivan Belciug, primarul orașului Dondușeni, le-a mulțumit organizatorilor pentru eforturile depuse în vederea pregătirii acestei sărbători mari, subliniind importanța Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” pentru dezvoltarea comunității locale.

La final, PS Episcop Antonie a mulţumit părintelui Roman Botezat, consilier Cultură, Misiune şi Tineret al Episcopiei de Bălţi şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea I ediţii a Festivalului „Ia românească în fiecare casă”, menționând că acest eveniment are ca obiectiv promovarea limbii române, a istoriei adevărate a neamului românesc, a tradiţiilor – a tot ce defineşte identitatea românească.

Diplomele de gratitudine şi de participare au fost înmânate de Excelenţa Sa Domnul Petrişor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi. Festivalul a fost organizat în parteneriat cu Consulatul General al României la Bălți şi Direcţia Educație, Dondușeni.

Sursa: Episcopia de Bălți

PUBLICITATE