Leacuri de la bunica

0
62

Salutare! Am promis să prelungim discuția cu privire la tema „LEACURI DE LA BUNICA”.
Luna iulie ne motivează să ieșim la natură, în pădure, câmpie, în crâng, ca sa adunăm ierburi pentru ceai, infuzii de leac.


Înțelepciunea bătrânilor, lăsată nouă drept moștenire, ne îndeamnă să gustăm din bunătatea naturii. Din rubrica de astăzi veți afla ce fel de ierburi de leac putem să adunăm în miez de vară. Despre asta ne vor vorbi medicul Olcovia Ceban, dar și Tatiana Cecan, dar şi alții. Nu ratați să vă alăturați discuției, adică să citiți articolul.

Olivia Ceban, medic-psihoterapeut,satul Ochiul Alb, raionul Drochia:

  • Sunt medic de specialitate. Muncesc şi locuiesc într-un frumos oraș de la sudul Moldovei, Cahul. Este o localitate cu tradiții și oameni buni, inimoși și sufletiști. M-am născut și copilărit în Drochia și vă zic cu cunoștință de cauză – oamenii de la sud sunt mult mai receptivi, săritori la nevoie, de ajutor și sufletiști. Ei îți oferă o mână de ajutor oricând, fără a aștepta o recompensă. La nord, lumea este mai rezervată în această privință, mai fudulă, cum se zice pe la noi în sat, unde m-am născut și locuiesc părinții mei, Petru și Maria Cepoi. În ciuda profesiei, care mă obligă să iert multe în comportamentul compatrioților mei, chiar mă simt obligată să menționez despre asta. Nu îmi pare rău că am devenit locuitoare a Cahulului, căci, cum am zis, aici locuiesc oameni buni și frumoși la suflet. Îmi mai place aici şi tradiția de a consuma ceaiuri din ierburi adunate pe timp de vară cu toată familia. Flori de tei şi iasomie, mușețel și salcâm – toate ne dăruiesc din bogăția naturii, dar și înțelepciunea străbunilor noștri.
    Eu personal prefer ceaiurile din ierburi și pot afirma cu certitudine, că trebuie să le consumăm. Să zicem, mușețelul alină burtica și sufletul. E un ceai lejer, relaxant, cu o aromă delicată. Conține uleiuri ce relaxează mușchii netezi ai stomacului. Trei cești de ceai zilnic vor ușura digestia, problemele cu stomacul iritabil și colitele. Utilizați o lingură de flori la o ceașcă de apă fierbinte.

Tatiana Cecan, a studiat la Colegiul pedagogic din Soroca:

  • Dintotdeauna am preferat să fiu alături de natură. Eu am studiat la Școala pedagogică din Soroca în anii 1984-1987. Am locuit în unul din căminele şcolii şi deseori mergeam în pădurea de lângă școală. Ţin minte că adunăm usturoi sălbatic, flori…. Îmi plăcea să adunăm covățică. Așa îi zice în popor. Acum, în iulie, ea este uimitor de aromată. În unele localități, corvăţica se împrăștie prin casă și odăile se umplu de miros ademenitor. Vreau să povestesc despre o plantă care este insuficient cunoscută ca plantă de leac. E hreanul. Are efecte benefice asupra organismului. Iată câteva rețete de sănătate la care puteți apela cu încredere – tinctură de hrean. Radeți printr-o răzătoare mica o rădăcina de hrean, se pune într-un vas și se acoperă cu alcool. Se lasă la macerat câteva zile, apoi se strecoară. Vindecă plăgile, adică rănile necrotice, migrenele şi durerile de cap. Adăugat în salate, vindecă tusea, guturaiul.
    Aș vrea, prin intermediul ziarului, să transmit salutări fostelor mele colege de grupă, Elena Meneailo, Irina Iacubiţcaia.

Petru Cepoi, scenograf, teatrul „CUPIDON”, Drochia:

  • Pentru mine, înțelepciunea poporului înseamnă vigoare, putere, stoicism. Ea are rădăcinile în străvechiul adevăr şi sete pentru a supraviețui. Medicina noastră are multe repere bazate pe experiența adunată de veacuri. Nu cred că există vreun om care nu ar fi utilizat metode de tratare cu buruiene din trăistuța bunicii.

Tudor Comerzan, fost absolvent al tehnicumului agricol, Soroca:

  • Am revăzut Soroca peste ani, mai precis zeci de ani. Am învățat în Soroca în anii 1985-1988. Erau alte vremuri atunci, fără granițe. Noi deseori treceam, cu băieții, Nistrul, în înot.
    Acum locuiesc în Brînzenii Vechi, Telenești. Ne desparte de Brînzenii Noi Prutul. Sunt locuri pitorești pe la noi, bogate în toate celea. Eu sunt încrezut că toate cele bune pe pământ vin de la înțelepciunea poporului.

P.S. pentru data viitoare propun următoarea temă de discuție – „Cu ce probleme se confrunta adolescenții de azi şi cum îi putem ajuta?”. Adresa la care ne puteți trimite mesajele este aceeași: elena-spinei@mail.ru

PUBLICITATE