Ecaterina Țarină, ultimul mecanic de cinema

0
592

Cine își mai amintește de anii veacului trecut, când la clubul sătesc se aduna tot satul la un film indian? „Zita și Gita”, „Dansatorii Disco” făceau furori printre sătenii de toate vârstele.

 Vă facem cunoștință cu doamna Ecaterina Țărnă din s. Hîrtop, r-nul Florești, angajată a Casei de cultură timp de 51 de ani! Pe 8 ianuarie 2020, doamna Ecaterina a sărbătorit frumosul jubileu de 70 de ani! De sărbători, urătorii i-au umplut ograda și inima cu bucuria de care avea nevoie. Parcurge o perioadă grea în care duce cu smerenie o luptă pentru sănătate.

Hîrtop este o localitate din comuna Ghindești, așezată pitoresc pe un amfiteatru natural împrejmuit de două păduri. Cinematograful sătesc din Hîrtop a avut cea mai lungă existență din regiune, fiind închis ultimul din raionul Florești. Aici, după o zi grea de muncă, oamenii veneau pentru câteva ore de distracție, care le ștergeau din grijile cotidiene, dându-le prilej de comunicare și bună dispoziție.

Timp de 40 de ani, începând cu 1969, Ecaterina Țărnă a lucrat mecanic de cinema, ajungând prin 2009 să fie unica în raion activă în acest domeniu. A studiat la Soroca, la Școala de mecanici de cinema, unde a obținut categoria  a doua, dar în timp a demonstrat măiestrie de cea mai înaltă apreciere.

„Când stingeau lumina, chiar de rămâneau vreo 20 de minute nevizionate, lumea aștepta și câte trei ore ca să vadă finalul, își amintește ea. Așa am lucrat, cu răbdare și dragoste de muncă. Îmi place pacea și niciodată nu am avut conflicte cu oamenii.”

Începând cu anii ’70 până în 2000 a proiectat filme indiene, apoi de la primărie a primit un televizor și a început să prezinte filme americane de pe casete video, foarte solicitate la acea vreme.  

Împreună cu soțul, brigadier de cinema pe trei sate: Hârtop, Coșernița și Cernița, aduceau și proiectau filme, deseori în toate trei localități, în aceeași seară.

„Viața noastră a fost foarte interesantă – nunți, cumătrii… nici nu reușeam peste tot, eram foarte solicitați. Împreună la lucru, acasă, numai moartea ne-a despărțit acum 11 ani…”.

Surprinzător, în casa de cultură se mai păstrează intacte toate filmele derulate aici timp de decenii și echipamentul cineast. Potrivit pentru un muzeu și nu doar, căci în orice moment, doamna Ecaterina e gata să bucure spectatorii cu o nouă proiecție de film. După închiderea sălii de cinema, timp de 15 ani, Ecaterina Țărnă a condus ansamblul folcloric „Datina”. Pe lângă alte calități, e cunoscută ca fiind o plăcintăreasă iscusită, iar copturile ei au ajuns la expozițiile din Chișinău.

         Filmul vieții e frumos când e trăită în împăcare cu oameni, cu Dumnezeu și cu toate încercările sorții, e lecția  învățată de la mecanicul de cinema Ecaterina Țărnă.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE