Aliona Olaru: ,,Tânjim mult după plăcutele întâlniri regulate cu spectatorii”

0
129

O spun pe șleau, această tânără hădărăuțeancă plină de energie și mereu gata de a face lucruri frumoase s-a dovedit a fi omul potrivit la locul cuvenit. Din septembrie 2017 ea activează în calitate de director artistic la Casa de Cultură din localitatea așezată pe malul râului Racovăț, onorându-și cu mult sârg obligațiunile de serviciu. Acum, când trăim vremuri complicate, cauzate, evident, de coronavirusul năprasnic, ce atacă fără încetare întreaga planetă, ne dăm bine seama, că acest flagel nemilos se face simțit în toate domeniile vieții umane, inclusiv în cultură. De data asta, însă, nu mă voi opri asupra nivelului de respectare a restricțiilor impuse tuturor hădărăuțenilor de către comisia republicană pentru situații excepționale. De fapt, ținând cont de cerințele bine argumentate în lupta cu pandemia, sătenii ar fi în mare măsură protejați cu siguranță de covid, diminuând pe această cale cazurile nedorite de contaminare cu un asemenea virus periculos pentru oricine. Tema discuției noastre este cu totul de altă natură – cum își desfășoară lucrul în această perioadă deloc ușoară doamna directoare și colectivele de artiști amatori din Hădărăuți, raionul Ocnița.

 • Stimată A.Olaru, făcând o mică retrospectivă, m-ar interesa prin ce a rămas în memorie anul 2020?
 • Cele două colective folclorice cu titlu model, ,,Tezaur” și ,,Spicușor” chiar la începutul anului trecut au luat un start destul de reușit. Pe data de 9 ianuarie, artiștii noștri amatori au fost invitați în platoul Televiziunii Naționale în cadrul emisiunii ,,La noi în sat”, unde au prezentat patru piese folclorice, fiind acompaniați de acordeonistul Anatolie Cebuc și ansamblul de instrumente aerofone ,,Trompeta Argintie” condus de dl Anatolie Plăcintă, profesor la Școala de Arte ,,Teodor Negară” din orașul Ocnița. Succesul a fost meritoriu.
  Întorși acasă, n-am ezitat să pregătim câteva captivante programe de concert dedicate Zilei Îndrăgostiților (14 februarie) și Zilei Internaționale a Femeii (8 martie), ultima fiind însoțită de un concurs original cu genericul ,,Și la muncă și acasă, mama-i cea mai prețioasă”, la care au participat trei familii tinere. La fel a stârnit un mare interes din partea spectatorilor de toate vârstele medalionul – șezătoare ,,O poveste prin zăpadă”.
 • Și când colo… trista veste adusă de pandemia strașnică în viața noastră a răsturnat, cred, multe din planurile ce urmau să prindă aripi de zbor. Presupun că v-ați reprofilat întru câtva și munca de zi cu zi, nu-i așa?
 • Aveți dreptate, însă n-am refuzat deloc la tradiționalele repetiții, unde fiecare artist amator își cunoaște potențialul și demonstrează capacitățile sale vocale. Ne întruneam ca de obicei de două ori pe săptămână, apelam la noi melodii populare, ce se cereau parcă a fi incluse în program. Fără a neglija, desigur, stabilita distanță socială. Așa, colectivul de bărbați ,,Tezaur” și-a îmbogățit repertoriul cu piesele ,,Băsmăluța”, ,,Constantine, Constantine”, ,,Mergeau fetele la mure”, ,,Viața militară”, ,,Ce mi-i drag mie pe lume” și altele. Apropo, numărul total al cântecelor interpretate de acest colectiv se apropie de douăzeci. Și încă ceva. Ne bucură faptul că au apărut câțiva membri noi în ,,Tezaur”. E vorba de asistentul social Vasile Cojocaru, lucrătorul primăriei Marian Olaru, slujbașul de la benzinăria din sat Serghei Manoil, șoferul de la Serviciul Medical de Urgență Ion Cebuc, cărora le place mult cântecul popular. Afară de aceasta, după cum ne-au mărturisit, ei vor ca emoțiile, timpul și eforturile depuse la repetiții să le aducă o adevărată satisfacție sufletească, spre care tind împreună. Vorba ceea: nimeni nu te poate sili să iubești și să-ți apropii izbânda.
 • Probabil, în răstimpul amintit ați apelat la încetățenita deja metodă de a lucra la distanță…
 • Da, am fost nevoiți să recurgem la regimul online, poate de aceea și tânjim mult după plăcutele întâlniri regulate cu spectatorii. Închipuiți-vă numai, de comun acord cu Administrația Publică Locală (primar dl Iurie Lupu) hotărâserăm să concertăm în satele Clocușna, Gîrbova, Lipnic, Paladea din r-nul Ocnița, precum și în Trebisăuții, Mărcăuții, Grimăncăuții Bricenilor, dar… Ne pare tare rău că am fost lipsiți de acea energie a comunicării vii cu oamenii și, la o adică, de aplauzele meritate din partea lor. Unde mai pui, artiștii amatori din satele amintite urmau să vină și la noi în ospeție. De bună seamă, pandemia ne-a stopat cumva activitatea, însă în pofida tuturor dificultăților am participat la Festivalul Internațional ,,Берегиня”, Festivalul – Concurs Republican al Portului popular, unde am ocupat locul III. Filmulețele produse povestesc, de asemenea, despre desfășurarea în sat a Zilei Internaționale a Muzeelor, când au fost în vizită doamnele Galina Zalevscaia, vicepreședintă a raionului, și Angela Crucichevici, șefă a Secției Cultură Ocnița. Ca toamna să-i avem ca oaspeți de onoare pe doamna Valentina Buliga, ex-ministru, actualmente Director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, însoțită de câteva personalități marcante din orașele Bălți și Ocnița.
  Paralel, în colaborare strânsă cu Secția Cultură, am organizat concursul de fotografii și filmulețe ,,Satul meu Hădărăuți” cu participarea activă a părinților și copiilor. Învingătorii Nina Pîrlea, Olga Cebuc, Marinela Olaru și Jana Vacari au fost premiați.
 • Rezultă, deci, că și în condițiile imprevizibile de astăzi, un veritabil lucrător al culturii își poate găsi suprema fericire în frumusețea activității sale spirituale…
 • Știți, sudoarea intelectualilor nu prea este bine văzută și apreciată de unele persoane nepăsătoare, care n-au nici în clin, nici în mânecă cu domeniul culturii. Ei, dar câte capete, atâtea păreri. Eu, dimpotrivă, aparțin acelei categorii de oameni, care tac și fac. Nu zic, întâmpin uneori și greutăți, însă mă strădui să le țin piept, rămânând convinsă că odată și odată vom scăpa de această molimă fără precedent. Speranța moare ultima, ne-am săturat de atâta așteptare, am vrea mult de a reapărea cât mai curând în fața sătenilor, bucurându-i cu evoluări interesante în scenă.
 • Vă doresc succes! Rog să mă considerați drept părtaș al dorinței dumneavoastră și, bineînțeles, a tuturor membrilor celor două colective folclorice ,,Tezaur” și ,,Spicușor”, măiestria cărora e cunoscută în întreaga republică.

A intervievat Valentin Baraliuc

PUBLICITATE