Mereu printre noi… Acasă la Petru Zadnipru

0
179

Și-a pierdut pădurea

Haina pe poteci.

Cum o să îndure

Vânturile reci?

Au slăbit gorunii

Și perechi-perechi

În lumina lunii

Stau ca la priveghi.

Zvelți ca niște șoapte,

Funigei târzii

Scriu pe foi de noapte

Albe poezii.

Negurile ude

S-au culcat în lunci.

Jur-de-jur se-aude

Zvon de liniști lungi.

Petru Zadnipru

Petru Zadnipru s-a născut la 13 ianuarie 1927 în comuna Sauca, judeţul Soroca, astăzi sat în raionul Ocniţa. În fiecare an, în luna ianuarie, ocnițenii îl comemorează în satul său de baștină – Sauca. Și în 2021, la data de 14 ianuarie, reprezentanți ai autorități raionale și locale au depus flori la monumentul poetului.

Scriitor eminent şi om politic, P. Zadnipru a lăsat în urma sa un bogat patrimoniu cultural. Printre cele mai cunoscute colecții din poeziile sale sunt „Lumina Câmpului”, „Oameni dragi oameni  …”, „Mi-i dor de tine”, „Sunteţi fiii mei, fii ..!”. Celebra poezie „Moldovenii” („Moldovenii când se strâng…) l-a făcut cunoscut în tot spațiul etnic și i-a păstrat memoria în timp. A fost un bun prieten şi susţinător al tinerelor talente. Tradițional, în Sauca se desfăşoară concursul literar raional „Drumul unde nu m-ar duce, tot la Sauca ne aduce”.

După moartea poetului, în casa lui a fost organizat un muzeu. Casa-muzeu expune obiecte personale, cărţi, manuscrise şi fotografii, care permite vizitatorilor să pătrundă modul de viaţă ce îl înconjura pe scriitor. Ghid și custode sunt dna primar Iraida Jitari și Nelea Popovici.

Multe dintre versurile poetului au fost puse pe note şi cântate de cunoscutul solist al orchestrei „Folclor”, Teodor Negară, consătean al poetului. Tot la Sauca, baștina cântărețului, anual se desfăşoară Festivalul-Concurs „Teodor Negară” cu participarea interpreților de muzică populară a zonelor de nord.

Comemorarea poetului Petru Zadnipru şi a interpretului de muzică populară Teodor Negară, este unul dintre evenimente culturale organizate de Secția Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Ocnița.

 În retrospectivă doamna Angela Crucichevici, șefa secției Cultură a enumerat cele mai importante activități ale lunii ianuarie: ședințe; Darea de Seamă a Instituţiilor de cultură din raion; 14 Ianuarie – „Mereu printre noi…”; 15 Ianuarie – Ziua Națională a culturii – Spectacol festiv; 21 Ianuarie – Spectacolul Folcloric „Semne bune anul are”.

         Sursa foto: Secția Cultură Ocnita

PUBLICITATE