Petru Burduja: Dacă părinții nu au putut, poate eu voi reuși.

0
2269

Dacă credeți că cei care au dat de gustul banilor câștigați peste hotare și de condiții mai bune de trai, nu se vor întoarce niciodată acasă, Petru Burduja din s. Sănătăuca, r. Florești, vă contrazice. Avea 15 ani când a văzut pentru prima oară Italia, țara în care și acum muncește mama sa.

A mai lucrat în Germania, Rusia, dar iată că la vârsta de 27 de ani este acasă și, cu multă voință, își construiește viitorul aici, pe malul râului Nistru, în satul său de baștină. Încă nu este căsătorit, dar intră și acest aspect în multele sale planuri pentru viitor, și este convins că se vor împlini, pentru că muncește zi de zi la ele.  

Petru știa din copilărie că, fiind mezinul familiei, va moșteni datoria de a avea grijă de casa părintească. Acest gând l-a purtat în inimă peste tot unde a fost.

– Vreau un viitor în Moldova, afirmă el cu ambiție.

Soarta familiei sale e asemănătoare cu multe altele din această țărișoară, lovită de fenomenul migrației, cu mii de cuiburi dezbinate, deseori pentru totdeauna. Și părinții lui Petru au divorțat, trăiesc în localități diferite, dar au reușit să sădească, în inimile celor trei copii ai lor, sămânța dragostei pentru meleagul natal. Aici, la Sănătăuca a rămas casa părintească, acest leagăn al copilăriei – pământul de unde poți lua energia unui nou început.

– Dacă părinții nu au putut, poate eu voi reuși…

Timp de un an și jumătate, de când Petru a revenit în țară, a pus bazele unei viitoare ferme, pe care o dezvoltă treptat. A arendat un iaz cu suprafața de patru hectare, în care crește pește de soi sânger, crap și caras, din care produce pește afumat, după o rețetă culeasă de pe rețelele de socializare, dar cu rezultat delicios. Până acum a investit peste zece mii de euro în diferite lucrări – reparația barajului, construcția unui foișor, în prisacă etc.. Întâmpină greutăți, desigur, dar zice că  „trebuie să ai răbdare și să treci peste ele. Muncă și iar muncă, altminteri aș fi nevoit să-mi strâng bagajul pentru plecare”.

– Oare chiar nu v-a atras acele orașe frumoase de peste hotare, să vă prindă în mrejele lor pentru totdeauna?, îl întreb curioasă.

– M-au atras, desigur, dar aici mi-i casa și altfel nu pot. Moldova este așa cum este și o iubesc. Oamenii din țările europene au și ei casa lor, pragul lor, numai că ei au obținut mai mule, deoarece au lucrat mai mult ca noi.

– Atunci, vă urez să le vizitați doar în vacanțe! Mult succes în viitoarea afacere pe care o zidiți acasă!

– Asta e! De muncit am muncit în lume, dar cine se odihnește din cei plecați departe? Foarte puțini.

Sănătăuca este un sat mare, cu oameni gospodari, care știu a prețui pâinea și cuvântul. Petru Burduja este unul dintre acei tineri care dau speranță unui viitor acasă, în Republica Moldova.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE