Lilia Pilipeţchi:„An cu mari provocări… dar și cu realizări”

0
787

Anul 2020 a fost unul deosebit pentru municipiul Soroca, cu lucruri bune, dar și unele mai puțin plăcute sau chiar triste.

Din 31 martie, mai bine de o lună în Soroca a fost instituită stare de carantină, în care s-au depus eforturi și s-au direcționat sume importante pentru stoparea răspândirii virusului.

Chiar dacă pandemia a avut un rol în tergiversarea sau anularea multor activități importante, în special cele culturale, autoritățile locale au reușit între timp să bucure sorocenii cu mai alte proiecte implementate cu succes. Pentru că sunt mai multe întrebări ce așteaptă răspunsuri, le-am adresat cu respect doamnei primar al municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi.

  • Cum a fost anul 2020 pentru Primăria Soroca?
  • Anul în trecere a fost unul destul de dificil, pornind de la faptul că din primele luni ale anului, Soroca a fost afectată de pandemie și a fost închisă în carantină. Evident, această situație a avut un impact negativ asupra activității primăriei. Mai bine de trei luni nu am putut nici să ne gândim la atragerea cărorva proiecte pentru dezvoltarea urbei noastre, abia din luna iunie lucrurile parcă au revenit la normal, dar oricum situația ramâne tensionată din cauza stării de urgență. În pofida tuturor greutăților, totuși am reușit să facem lucruri bune și frumoase pentru soroceni, sigur că mai sunt încă multe probleme de soluționat, dar obișnuiesc să spun – cu pași mici facem lucruri mari.
  • Din programul electoral ce ați reușit să realizați?
  • Da, am avut multe promisiuni, atunci când îmi doream să ajung primar, chiar dacă a trecut doar un an de mandat am început să implementez multe inițiative: salubrizarea orașului, crearea locurilor de muncă, reparația drumurilor, iluminarea stradală, amenajarea spațiilor de agrement, în special, terenuri de joacă pentru copii, stația de epurare și altele, despre care voi vorbi mai detaliat în continuare.
  • Relatați, vă rog, despre trasparența decizională și felul în care au fost cheltuiți banii din buget, pentru anul 2020?
  • Pentru anul 2020 bugetul a constituit circa 68 milioane de lei, banii au fost cheltuiți exact așa cum le-a fost destinația, cea mai mare parte din buget, circa 50 %, au fost direcționată pentru învățământ. Ce ține de trasparență, pot menționa că activitatea primăriei și consiliului municipal este destul de transparentă, toate proiectele de decizii și toate actele ce confirmă acest lucru sunt publicate pe site și oricine dorește poate să vadă cum lucrează primăria. Există și transparență decizională, nu sunt influențată de nimeni în luarea deciziilor. Primarul execută deciziile aprobate de consiliul municipal și este inițiatorul unor decizii pe care nu le poate realiza dacă acestea nu sunt adoptate de consiliu.
  • Ce s-a efectuat la capitolul reparația drumurilor și iluminarea stradală?
  • Am reușit în acest an să reparăm 18 354 m 2 de drumuri, capital, cu beton asfalt, au fost reparate mai multe străzi: M. Cibotari, Carpenco, Rurală, Independenței, Ștefan cel Mare, la fel, a fost reparat și trotuarul în regiunea Soroca Nouă. Am continuat să iluminăm străzile din municipiu, pe 36 de străzi au fost instalate corpuri de iluminat.
  • Când va fi soluționată problema trasportului public?
  • Recunosc că la ziua de astăzi există problema trasportului public, dar aceasta persistă de mai mult timp în mun. Soroca, iar starea de pandemie a mai agravat situația. Mai mulți prestatori de servicii au renunțat să activeze în acest domeniu, pentru că prețurile la carburanți s-au majorat, la fel, și cheltuielile pentru întreținerea microbuzelor au crescut, iar prețul la călătorii a rămas același. Singur că unii oameni, ar putea să mă critice pentru ideea care urmează: consider că majorarea tarifelor pentru călătoria cu trasportul public este inevitabilă, dar primăria va consulta opinia publică în acest sens. Dacă se va decide ca tarifele să fie majorate evident că vom solicita prestatorilor de servicii transport de pasageri să ofere condiții mult mai bune și să respecte graficul activității. Aici aș vrea să amintesc că la începutul mandatului meu de primar șoferii de microbuze au făcut grevă, cerând majorarea tarifelor pentru călătorii, în urma negocierilor de atunci, am convenit că vom reveni la acest subiect la finele anului, de aceea acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă. Agenții care prestează aceste servicii amenință că vor renunța să activeze. Reieșind din faptul că primăria nu are posibilitatea, la ziua de astăzi, să aibă o întreprindere municipală ce ar asigura trasportul public în municiul Soroca, suntem puși în situația să examinăm posibilitatea de majorare a prețului pentru călătorii.
  • Salubrizarea municipiului, gunoiștea municipală, câinii vagabonzi?
  • La capitolul salubriazre s-a muncit foarte mult în acest an. Au fost evacuate zeci de gunoiști din locurile neautorizate, au fost instalate urne de gunoi pe străzile orașului, la fel, s-au instalat și tomberoane noi, în mai multe cartiere. S-au curățit parcurile de arbuști și buruiene, și s-a amenajat gunoiștea municipală. Lucrările însă, vor continua.
    Ce ține de câinii vagabonzi și aici problema este pe cale de soluționare, pe teritoriul gunoiștii va fi amenajat un loc special unde maidanezii își vor găsi adăpost.
  • Cu privire la amenajarea spațiilor de agrement, ce s-a făcut?
  • Aș vrea să menționez că parcul „M. Eminescu” este un exemplu în acest sens, acum sorocenii se pot odihni aici și admira priveliștea din jur. În parc a fost instalat și un teren de joacă pentru copii, au fost schimbate scaunele (pentru cei care critică schimbarea scaunelor propun să mergeți să vă așezați pe ele pentru a vedea cât sunt de comode), s-a instalat pavaj și s-a vopsit tot gardul. Pentru toate aceste lucrări din bugetul primăriei au fost cheltuiți circa 800 mii lei.
    La fel, au mai fost instalate 7 terenuri de joacă pentru copii și în alte sectoare, e de menționat că un teren am instalat și pe strada Renașterii, unde niciodată nu a mai fost așa ceva.
  • Care este starea stadionului municipal?
  • Schimbarea îngrădirii stadionului a fost un lucru pe care mi l-am propus și am reușit să-l realizez. Mai există multe de făcut pe stadionul municipal, dar și schimbarea gardului nu mai putea să aștepte, mai ales că acesta arăta oribil cu plasa ruginită și ruptă și care de 30 de ani nu a mai fost schimbată. De fapt, schimbarea gardului la stadion o pot considera ca o continuare a lucrărilor de renovare a stadionului, pentru că în anii precedență aici au fost făcute mai multe lucrări: instalate scaune, reparată pista pentru alergări, s-a construit un teren de mini-fotbal. Chiar dacă unele lucruri necesită deja restabilire, nu am putut bate pasul pe loc și să revenim la ce s-a mai făcut, am vrut să continuăm renovarea stadionului și doar cu 236 mii lei au făcut acest lucru. Evident, că pentru anul viitor aici lucrările vor continua.
  • Ce se mai aude despre problema stației de epurare?
  • Este una din cele mai arzătoare probleme nu doar pentru Soroca, dar și pentru întreaga țară. Este cunoscut faptul că din bugetul local nu este posibilă construcția stației de epurare. Am reușit în acest an să creăm un grup de lucru care să atragă proiecte investiționale, am discutat cu mai mulți potențiali finanțatori, am identificat locul construcției- satul Egoreni și este posibil ca în primăvara anului 2021 carul să se miște din loc, pentru că Soroca a fost inclusă în proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, inițiat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și susținut de Banca Mondială.
  • Ați menționat anterior despre crearea locurilor de muncă.
  • Crearea locurilor de muncă este o inițiativă pe care mulți au considerat-o banală și că un primar nu are posibilitatea să facă acest lucru, dar vreau să zic că e posibil și asta. Avem deja un proiect inițiat în acest sens cu Zona Economică Libera Ungheni, care intenționează să construiască și la Soroca o astfel de zonă. Amintesc că încă în anul 2017, printr-o hotărâre de guvern, primăria mun. Soroca urma să îi dea în gestiune ZEL Ungheni, 17 ha de pământ și abia în februarie 2020 am reușit să delimităm terenul și să-l înregistrăm cu două numere cadastrale-10 ha și 7 ha, la fel, a fost schimbată și destinația, din teren agricol în teren pentru construcții. Acum GIZ-ul lucrează la elaborarea Planului urbanistic și dezvoltare a infrastructurii.
  • Ce alte proiecte ați mai reușit să atrageți?
  • Un proiect impunător este „Comunitatea mea” din cadrul căruia va fi amenajată o zonă de odihnă, în regiunea „Hidroinpex”, proiectul va dura 5 ani și este implementat de IREX în Moldova, contributia primăriei este de 35% și un milion din exterior.
    La fel, am trecut prima etapă, nota conceptuală, la un proiect de la ADRE Nord, în care intenționăm să reparăm capital gradinița nr. 4 din Soroca, pe data de 17 ianuarie va fi depus spre aprobare proiectul tehnic.
  • Ce alte proiecte realizate mai are primăria Soroca?
  • Ași vrea să menționez, în acest context, reparația falezei râului Nistru, în acest an am reparat 200 metri, lucru care va continua și în anul viitor. Am instalat 9 stații de așteptare, toate lucrările au fost efectuate din bugetul local și prin intermediul programului „Drumuri bune pentru toți”. Am reușit să reparăm și o porține de 45m din parapetul de pe cheiul Nistrului, în preajma spitalului, de asemenea au fost reconstruite și scările ce duc pe mal. Pentru aceste lucrări s-au cheltuit circa 150 mii lei.
    Au fost plantați circa 1000 de copaci, dintre care 850 au fost donați de Fondul Ecologic Național. În premieră, s-a reușit să fie efectuată o inventariere forestieră de către Institutul de Cercetări și Amenajeri Silvice, care au eliberat o autorizație primăriei ca să fie defrișați 238 de copaci, care prezintă pericol.
    Cele nouă grădinițe din municipiu au primit din buget câte 220 mii lei pentru reparații curente, la gadinița nr. 16 a fost reparat acoperișul, iar la gadinița nr. 5 a fost schimbat gardul.
    Pilonii de pe marginea drumurilor au căpătat și ei un alt aspect, aceștea au fost vopsiți în alb, la fel, au fost vopsite și mai multe porțiuni de garduri, pe întreg teritoriul orașului. Au fost instalați și mai mulți piloni de direcționare a circulației, pe porțiunile cu risc sporit de accidente.
    De ziua orașlui opt cupluri, care au ajuns la nunta de aur, au primit câte 1000 lei și diplome de fidelitate, la fel, în acea zi și circa 150 de persoane au beneficiat de colete cu alimente.
    Am avut o colaborare bună cu consilierii din Consiliul municipal Soroca, chiar vreau să menționez că am fost susținută și ajutată de cei care au o mai experiență. Am fost întotdeauna deschisă pentru conlucrare și nu am acceptat ca politicul să se implice în acivitatea primăriei. Am ca motto: „Soroca este casa noastră” și de aceea muncesc că ea să arate deosebit, să fie cât mai frumoasă și mai atractivă, sorocenii să beneficieze de condiții decente de trai, astfel, că să-și dorească să rămână aici. Numai împreună, cu dragoste și respect, vom reuși să implementăm proiecte pentru dezvoltarea municipiului nostru.
    A intervievat Natalia Vrancean
PUBLICITATE