CARTOGRAFIEREA RESURSELOR CULTURALE ALE RAIONULUI DROCHIA – UN PROIECT ÎN PREMIERĂ, FINISAT CU SUCCES!

0
386

Ziua de 19 decembrie, curent a fost marcată de un eveniment multașteptat – finalizarea Proiectului „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”.

Un proiect grandios, lansat în premieră, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul Programului de finanțare pentru organizațiile neguvernamentale, beneficiind de contribuția Consiliului raional Drochia.

Evenimentul a fost onorat de prezența Secretarului de Stat MECC, Andrei Chistol, Directorul General al CNCPPCI, Diana Dicusarî, scriitorul Iulian Filip,  îndrăgita interpretă, Maestru în Artă Natalia Proca,  președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean, primarul or. Drochia, Nina Cereteu, Șef Direcția Educație, Ion Recean și reprezentanții mass-media.

Sala de conferințe, fiind amenajată frumos cu Pomul de Crăciun, cu cărțile localităților, care încă miroseau a vopsea proaspătă de tipar, cu CD-uri și pliante, calendare și insigne, magneți cu locuri memorabile ale raionului, sacoșe și măști de protecție, cu logoul evenimentului – toate au întregit indiscutabil atmosfera plăcută și amiabilă, care venea să aducă adevărata dispoziție de sărbătoare, să spună, că această echipă de profesioniști sunt eroii zilei și merită toată aprecierea pentru munca titanică și aportul considerabil la întregirea tezaurului patrimoniului cultural al raionului Drochia.

Aplicantul proiectului de  importanță notorie pentru cultura drochiană, a fost ONG Centrul de resurse ,,Univers”, în colaborare cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, șef Cristina Țurcanu, un manager responsabil, înzestrată cu abilități de bun organizator, care a  reușit în termen record, împreună cu echipa de profesioniști, minuțios selectată, să transpună în viață obiectivele trasate.

Doar în nouă luni de zile, au urmat cu pași vertiginoși  toate etapele importante pentru realizarea proiectului: constituirea echipei de implementare, conform criteriilor și cerințelor proiectului, compilarea bine chibzuită a unui plan de lucru foarte consistent (fără zile de odihnă, chiar și în condițiile restricționate de pandemie), stabilirea responsabilităților fiecărui membru al grupului, colectarea, selectarea, maparea și prelucrarea datelor colectate, prelucrarea înregistrărilor audio și video, descifrarea notelor, redactarea și designul cel mai potrivit, pentru cartea fiecărei localități și, ulterior, al Almanahului ”Tezaur Drochian” ( o monografie integră de neprețuit a resurselor culturale ale raionului Drochia)

Pe toată perioada demarării proiectului, au fost întâmpinate multe greutăți (inclusiv și cazuri de contaminare a membrilor echipei cu noul Coronavirus), dar, în pofida acestora, proiectul s-a finisat cu succes, cu rezultate spectaculoase, dincolo de toate așteptările.

Și în această zi, oaspeți de onoare, au venit să întregească bucuria succesului binemeritat, organizatorii și finanțatorii, sărbătorind destul de modest, dar emoționant finalizarea proiectului, care a fost urmărit cu multă curiozitate de toată comunitatea. Poate puțini au crezut în succes, poate mulți priveau sceptic la ideea de cartografiere, nefiind siguri, că în condițiile nefaste, generate de pandemie, vor putea duce la bun sfârșit cele propuse. Dar s-a întâmplat!

A fost un succes irevocabil cu impact major pentru toată republica!

A fost un proiect, în care cu mijloacele financiare alocate au fost făcute lucruri uimitor de valoroase, fiind apreciate la maxim de finanțatori. Rezultatele au îndreptățit efortul și produsul final al echipei de implementare, cu atât mai mult, că de acest produs vor beneficia toate administrațiile publice locale din raion, instituțiile de cultură și întreaga comunitate.

Am considerat necesar să vă cunoașteți eroii acestei povești de succes, cu fiecare în parte, care și-a adus contribuția și părticica la valoroasa operă, ce a înnobilat imaginea culturii întregului raion. Veți putea pătrunde în inima, gândul și cugetul  acelor oameni, care au adus până la perfecțiune autentice opere de artă, care vor face să vibreze cele mai sensibile strune ale sufletului. Rămâne să le citiți cu nesaț, pentru a putea cu adevărat aprecia câtă muncă stă la temelia acestor nestemate.

Andrei Chistol,  Secretar de Stat MECC, a menționat că acest proiect a contribuit la dezvoltarea educației pentru protejarea patrimoniului cultural și promovarea acestuia în context local. Este un proiect în premieră pe țară și ne-am dori foarte mult, ca acestă experiență inedită să fie preluată și de alte raioane din republică, pentru a lăsa moștenire pentru generațiile, care vin, un tezaur inestimabil al patrimoniului cultural, ce ne definește ca națiune. Cartografierea resurselor culturale locale va contribui la atragerea potențialilor turiști și investitori. Aducem sincere felicitări implementatorilor proiectului, care, indiferent de provocările determinate de pandemia virusului COVID-19, au reușit să realizeze obiectivele propuse.

Diana Dicusarî, Director General CNCPPCI

Apreciez foarte mult efortul, străduința, dedicația și profesionalismul acestei echipe minunate, colegilor  din raionul Drochia, care, în pofida pandemiei, impuși de restricții, au avut curajul să depășească toate impedimentele și au mers să  descopere, să caute în lada cu zestre a raionului, în fiecare sat, în fiecare comună, în fiecare casă, tot ce este mai valoros și mai de preț. De o valoare incontestabilă este acest Almanah cultural, ce cuprinde bogăția și prețioase perle ale patrimoniului cultural, înmănuncheate cu mult har și sacrificiu în acest ”Tezaur Drochian”. Aduc sincere felicitări și mulțumiri Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, pentru valorificarea, păstrarea și promovarea înaltelor valori spirituale ale poporului nostru, a patrimoniului național. Mult succes, dragi colegi!

Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia

Acest proiect a fost pentru raionul Drochia o experiență în premieră și suntem mândri de faptul, că raionul nostru este primul în țară, cu un asemenea proiect cultural de amploare și importanță notorie pentru cultura întregului raion. Chiar de la început, luând în calcul și condițiile stării de urgență în sănătatea publică, în legătură cu pandemia, am avut puține speranțe, că proiectul se va bucura de un asemenea succes și va avea un astfel de impact. Cu siguranță, că în acest răstimp, cele mai des întrebuințate cuvinte, cred că au fost ”pandemie” și ”cartografiere”. Căci, în pofida situației dificile, create de coronavirus, Direcția Cultură Drochia, oamenii din domeniul culturii drochiene au muncit la cota maximă, fapt, care a și  generat succesul irevocabil al acestui proiect. Proiectul fiind finanțat de MECC cu 91 000 lei, Consiliul raional Drochia a venit cu partea sa de contribuție de 50 mii lei, dar  afirm cu toată încrederea, că munca depusă în cadrul acestui proiect, cât și impactul pe care l-a avut, rezultatul muncii și produsul final, valorează cu mult mai mult, căci valoarea  adevărată se estimează în sacrificiu, munca de voluntariat al angajaților, de multe ori, în afara orelor de muncă și zile de odihnă. Dar rezultatul a fost unul scontat și aprecierea și recunoștința membrilor comunității, au întrecut orice așteptare. Am fost onorați să aducem partea contribuției financiare la această nobilă și importantă realizare culturală, beneficiind de unicale cărți a fiecărei localități și Almanahului cultural. Este o carte de vizită a raionului, care ne identifică ca un popor, care-și iubește obiceiurile, tradițiile și tot ce au mai bun drochienii pentru lădița cu zestre a neamului. Adresez sincere felicitări, echipei de implementare și să avem parte în noul an de multă sănătate, inspirație, să fim mai buni, mai solidari, mai dornici de a face lucruri frumoase și utile pentru comunitate!

Cristina Țurcanu, Șef Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, manager de proiect.

Trăiesc cu intensitate emoțiile unui vis realizat și  nu cred, că aș putea exprima în cuvinte sentimentul profund de recunoștință pentru toți, care au contribuit la realizarea cu succes a cartografierii resurselor culturale ale raionului Drochia, care a avut un impact senzațional, atât pentru cultura raionului, cât și pentru întreaga comunitate.

 Acest proiect cultural a fost pentru noi ca o mană cerească, asemeni câmpului, însetat de ploaie, asemeni grânelor, dornice de soare. Domeniul culturii a fost întotdeauna un subiect foarte sensibil, pe care mulți se străduiau să-l ocolească, găsind cele mai banale și superficiale motive de a evita răspunsurile și soluțiile necesare, pentru rezolvarea problemelor. Dar, cu siguranță, că  după orice ploaie, se ivește după nori și soarele, acest proiect a fost pentru noi, oamenii culturii drochiene, un succes irevocabil, fiind finanțat de MECC, cu contribuția Consiliului raional Drochia și susținerea CNCPPCI, fapt, pentru care suntem nespus de recunoscători.

Obiectivele proiectului au fost atinse, chiar dacă pandemia ne-a pus la multe încercări, astfel în urma proiectului, pot cu mândrie să vorbesc despre rezultatul muncii noastre:

 au fost realizate 40 CD-uri, ce conțin cântece, colinde culese din satele raionului Drochia, la care au muncit enorm grupul de instrumentiști, ansamblul de bărbați ”Buciumul”, conducător Alexei Pînzaru, Victor Cemortan, Cristina Pînzaru-Bațura, Alina Aramă, Laura Grozav, Veaceslav Mazur, Alexandru Focșa; a fost realizat un film documentar despre patrimoniul cultural al raionului Drochia, grație Studioului Laviust, sonorizat de actorul Nicu Țurcanu, textier Ala Bugai; au fost editate 29 cărți despre tezaurul cultural al fiecărei localități din raionul Drochia și o carte a raionului Almanahul ”Tezaur Drochian”, pentru care a muncit întreaga echipă, care a cules cu migală informații de mare valoare din toate localitățile raionului, iar la mapare și machetare a depus o muncă titanică colega noastră, Emilia Bobeica; a fost creat site-ul ”Tezaur Drochian” și confecționate 500 suvenire foto-magnet, cu cele mai reprezentative obiective turistice din raion; confecționate insigne, sacoșe și măști de protecție cu logoul proiectului; au fost editate două banere cu personalități notorii și locuri memorabile ale raionului Drochia, care atrag privirea oricărui, care ne vizitează orașul.

Eroii acestei mari realizari sunt membrii echipei de implementare a proiectului, anume ei sunt cei care au colindat în lung și-n lat toate satele raionului nostru, pentru a descoperi comori, valori, oameni, traditii și obiceiuri, pentru a le însera în paginile cărților, ce vor rămâne drept moștenire multor generații. Ei sunt echipa, care a muncit cu dăruire și profesionalism și merită toate laudele și aplauzele!

Mulțumesc din suflet și mă închin de sănătate tuturor actorilor, implicați în nobila și măreața operă spirituală, pentru realizarea acestui minunat proiect: Consiliului raional Drochia pentru susținere, CNCPPCI, pentru parteneriatul sănătos,Ministerului Educației,Culturii și Cercetării pentru încrederea acordată, colegilor mei, pentru munca titanică și plină de sacrificiu și d-voastră, dragi drochieni, pentru  că ați crezut în noi!

În noul an vă doresc tuturor multă baftă, idei și proiecte îndrăznețe și vise realizate! Sărbători fericite tuturor!

Rodica Lozovan, specialist principal DCTTS

A fost experiență,  de care am avut nevoie nu numai eu, dar și toti colegii mei. Am constatat profesionalismul colegilor din localitatile rurale, potentialul lor pentru noi idei indraznețe, dar și dorința de creare a unor noi parteneriate cu APL de nivel I si II. Proiectul  ne-a oferit posibilitatea de a ne redirecționa activitatea pe segmentul cultural și ne-a oferit noi oportunități de a dezvolta acest domeniu. Am descoperit oameni, care trebuie valorificați, sustinuți și încurajați! Valoarea acestui proiect este

inegalabilă pentru cultura raionului Drochia și ne mândrim, că suntem primii în republică, care am reușit să aducem sfintele valori  pe loc de cinste în nesecata comoară a patrimoniului cultural. Este dovada elocventă a muncii unei echipe dedicate, care a cules cu drag cele mai selecte și autentice valori ale neamului, care vor continua să dăinuie peste veacuri, pentru multe generații. Mă simt împlinită și mândră de faptul, că am rezistat în fața tuturor încercărilor și greutăților, pentru a putea vedea, împreună cu bunii mei colegi, rezultatul muncii noastre! Doresc tuturor cât mai multe idei îndrăznețe, care să aibă fericita soartă de izbândă, în folosul cumunității! Mulțumim MECC, CNCPPCI, Consiliului raional Drochia pentru susținere și ne dorim și în anul care vine o colaborare frumoasă!

Ala Bugai, specialist principal DCTTS, membru al echipei de implementare

Îmi exprim profunda recunoștință tuturor colegilor, pentru dăruire, sacrificiu și profesionalism în realizarea acestui proiect unic, în premieră, care a sensibilizat întreaga comunitate! Am rămas plăcut surprinsă de inegalabila comoară a patrimoniului nostru cultural, care a făcut să vibreze cele mai sensibile strune ale sufletului. Am admirat cu multă satisfacție sufletească irepetabile talente și oameni de valoare din satele noastre frumoase, gospodine neîntrecute, meșteri populari, meșteri bucătari, am savurat cu plăcere din frumusețea pitorească a acestui plai mioritic, a cântecelor și dansurilor populare, legendelor și faptelor eroice ale străbunilor noștri, pe toate înserându-le cu grijă în fila istoriei acestui neam de oameni gospodari și primitori. Având și suflet de poet, m-am străduit să culeg într-un buchet de poezii și articole cele mai incitante istorii de success, fiind inspirată de cele văzute și auzite. A fost pentru mine o experiență irepetabilă și mă bucur, că am fost parte a echipei, numele căreia va rămâne în istoria culturii noastre drochiene! Sunt mândră de faptul, că am avut onoarea să las o urmă frumoasă în cartea de vizită a raionului, poezia din prefață, pentru Almanahul ”Tezaurul Drochian”. Mă bucur, că va putea fi citită de copii, nepoții și strănepoții mei și va rămâne ca o vie mărturie pentru multe generații! Mult success tuturor și bafta în munca nobilă, făuritori de frumos!

Emilia Bobeica, regizor Casa raională de cultură, responsabil de machetare

Am trăit o experiență de neuitat, care s-a încununat cu un rezultat, ce a depășit cu mult așteptările. Inițial, aveam preconizate, împreună cu echipa obiective s-ar fi părut, ușor realizabile, dar, colegii mei, mergând prin satele raionului, au descoperit cu mult mai multe decât ne-am fi putut imagina.

Toate acestea, fiind culese cu drag în lădița cu zestre a patrimoniului cultural, ar fi fost păcat să nu se regăsească în cărțile localităților. Deci, în rezultat, a crescut volumul de lucru, care necesita și timp mai mult, pentru a reuși prelucrarea informației colectate.

Personal m-am ocupat de maparea și machetarea cărților. Cel mai greu și minuțios lucru a fost sistematizarea materialului pe capitole, selectarea celor mai reușite fotografii și, desigur, verificarea unor date istorice, consultând mai multe surse de, pentru a putea oferi cititorului informații veridice. Nu a fost deloc ușor, dar rezultatul muncii a meritat efortul și munca depusă. Nu există nimic mai plăcut, decât satisfacția sufletească de a-ți vedea rodul muncii și visul împlinit – cărțile localităților și Almanahul ”Tezaur Drochian”, care au văzut lumina tiparului după 9 luni de muncă. Mă bucur nespus, că am fost parte a acestei echipe minunate, iar pecetea muncii noastre a rămas încrustată pe aceste opera valoroase, ce sunt și vor fi mândria drochienilor pentru multe generații. Mulțumesc din suflet tuturor colegilor mei, pentru spiritul de echipă, receptivitate și dragostea nemărginită  față de valorile neamului, fără de care ar fi fost imposibilă această nobilă misiune.

Victor Cemortan, director Centrul de Cultură și Tineret Drochia, responsabil de linia melodică

Am fost parte a acestei echipe de profesioniști  și am participat la realizarea acestui proiect, în tot ce ține de domeniul muzicii. Acest proiect a  lăsat o urmă valoroasă și a avut o misiune majoră în identificarea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia.

Am avut misiunea de a descifra piesele folclorice, celese din satele noastre, care ascund încă multe perle nestemate ale folclorului traditional, care, până acum, nu au fost știute și auzite. Am lucrat la linia melodică la mai bine de 50 piese, originale și specific fiecărei localități. Unele au fost mai simplu de descifrat, fiind interpretate de oameni mai versați în domeniul muzicii, altele au fost chiar foarte dificile, fiind nevoit să aleg tonalitatea potrivită, să culeg notele, să apreciez cu aproximație durata lor, să se potrivească cu textul. Durata descifrării a înregistrat de la 0.50 min până la 2 ore pentru fiecare piesă. Desigur a fost o muncă migăloasă, care anecesitat mult effort, energie și inspirație, pentru a obține produsul final droit, de calitate. Totodată, este foarte important, la șlefuirea și descifrarea pieselor, să nu fie lezată autenticitatea piesei, pentru a-I păstra coloritul musical specific și ritmul piesei folclorice. O plusvaloare la toată munca noastră, a fost faptul, că am întregit substantial și ne-am îmbogățit repertoriul cu piese folclorice, de o valoare incontestabilă. Am învățat să ascultăm oamenii, să le apreciem talentul, să culegem cu grijă tot ce e frumos pentru urmașii noștri. Mulțumesc echipei pentru muncă și răbdare! Este un proiect inedit, demn de urmat pentru toate raioanele din republică. Mult success, dragi colegi!

Sorina Mațibon, metodist CRC, membru al echipei de implementare

Participarea în cadrul acestui proiect a fost mai mult, decât o experiență nouă, cel puțin, pentru mine personal, începând cu felul, în care a fost gestionată derularea proiectului și finalizând cu rezultatele, de care ne-am bucurat din tot sufletul, trăind clipe de maximă satisfacție. Grație acestui proiect, am putut beneficia de un produs inedit, atât noi, cât și întreaga comunitate a raionului Drochia. În pofida acestei perioade nefaste, care a defavorizat și stagnat multe domenii de activitate, proiectul nostru a continuat, nu și-a încetat amploarea, fiind chiar foarte benefic și necesar. Ne-am bucurat nespus de mult de aprecierea, bunătatea și ospitalitatea oamenilor din satele raionului, de comorile valoroase, pe care le-au împărtășit cu drag de baștină, de tradiții, de atitudinea și receptivitatea administrației publice locale, pentru care le suntem recunoscători și le mulțumim pentru colaborare și susținere în promovarea patrimoniului cultural autohton. Mulțumim pentru susținere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării R.Moldova, care ne inspiră încredere în forțele proprii, ne fac să  credem, că munca și efortul depus de întreaga echipă de implementare, pentru măreața opera spirituală, merită pe deplin recunoștința și aprecierea întregii comunități.

Cristina Pînzaru-Bațura, director artistic CRC, interpretă, responsabil de piese folclorice

Mă bucur nespus de mult, că am fost și eu parte a acestei echipe în realizarea proiectului. De firea mea sunt o ființă sensibilă, până la superlativ, față de tot ce ține de cântecul popular.

A fost cu neputință să culeg aceste piese de o valoare și frumusețe irepetabilă, fără ca să-mi întregesc și eu, interpretă fiind, desaga mea cu un repertoriu impresionant de piese folclorice. Am cunoscut oameni minunați, le-am cunoscut sufletul frumos și grație lor, am putut cerceta, descoperi și culege folclorul drochian, domeniul, care mi-a fost încredințat mie. O misiune, pe cât de responsabilă, pe atât de plăcută sufletului, pentru că am citit cu nesaț file nenumărate ale irepetabilei opere folclorice, specifice nordului, folclor, care poartă un caracter atotcuprinzător și care înglobează în el legătura dintre oameni, care se reflectă în obiceiuri, tradiții și datini, moștenite din străbuni și pe care noi, avem nobila misiune de a o păstra și transmite urmașilor noștri. Mulțumesc tuturor pentru spiritul de echipă și bravo nouă, pentru rezultatul obținut!

Alina Arama, metodist Centrul de Cultură și Tineret Drochia

Cred, ca cel mai mult am fost impresionată de hărnicia și ospitalitatea oamenilor din satele raionului. Fiecare vroia sa ne prezinte, ce are mai frumos, mai gustos  și mai prețios în gospodăria sa. Cu o deosebită plăcere am admirat spiritul de gospodar al țaranilor de la sate, modestia sufletească și dragostea de lucruri sfinte. Cât de mare preț pun oamenii de la țară pe comorile, moștenite de la străbuni și pe care le păstrează cu grijă, pentru a le transmite urmașilor. Toate aceste comori le-am cules cu mult drag, pentru a le însera în acest Almanah cultural, în care se regăsesc tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, cantece vechi, poezii, istorii de viata.

Laura Grozav, director artistic Centrul de Cultură și Tineret Drochia, membru al echipei de implementare

Fiecare moment, fiecare filă deschisă în localitățile raionului Drochia, m-au impresionat enorm de mult, prin bogăția și frumusețea folclorului authentic, prin spiritul de gospodar al oamenilor, harul și talentul meșterilor populari, prin dragostea față de adevăratele valori ale neamului.

Niciodată nu mi-aș imagina să pot trăi, respira și munci într-un alt loc pe pământ. Acest colt de rai își are locul său sub soare și fiece petec de pământ își are comorile sale, pe care nu le poți găsi nicăieri în lume. Acest colt de rai, cu oameni harnici și gospodari, sunt satele noastre, cu miros de glie, cu năframe și cu ie, cu irepetabilul  costum popular, cu sârbele și horele, jucate de mic și mare, de moștenirea lăsată de bunei, cu snoave și povești, cu doine și cântece de leagăn, cu colinde și urături, cu descântece și rugăciuni. Acestea sunt comorile neamului nostru, pe care le-am cules cu drag, pentru a le transmite viitoarelor generații, pentru a fi mândri, că suntem din viță de oameni cu suflet frumos, care știu a prețui tot ce e sfânt! Doresc colegilor mei multă sănătate și noroc și împliniri în toate!

Veaceslav Văzdăuțan, videograf, membru al echipei de implementare

A fost un proiect inedit și, practic, în fiecare zi am mers în satele raionului, pentru a culege cele mai valoroase perle din tezaurul cultural al raionului. Munca de videograf nu este deloc ușoară, căci urmează etapa cea mai dificilă: de prelucrare și arhivare a informaței. Dacă pentru editarea cărților este nevoie de text și fotografii, atunci este necesar să depui o muncă colosală, pentru a selecta cele mai potrivite și representative imagini, pentru a crea un tablou integru și impresionant. De multe ori, atunci când înregistrezi un material video, cu un colectiv de dansuri populare, sau interpreți, este necesar să derulezi de câteva zeci de ori, până când reușești să găsești cea mai reușită secvență pentru film, care necesită mult timp, răbdare și insistență. Materialul brut este arhivat pe unul, sau câteva discuri, care vor rămâne în arhiva culturii raionului Drochia și care au o valoare incomensurabilă. Pentru fiecare localitate din raionul Drochia, am cules și arhivat cu grijă toate secvențele inregistrate. Oricine se va adresa vreodată, veți putea beneficia de informația necesară din prima sursă. Sper, ca munca mea în acest proiect să rămână pentru generațiile viitoare, ca o pagină de succes și realizare notorie pentru tezaurul culturii noastre drochiene.

Elisei Strungari, videograf, membru al echipei de implementare

Am lucrat în acest proiect cu mai multe grupuri de lucru, câteodată având în program câteva localități, sau fiind necesar să plecăm de mai multe ori în aceeași localitate, din cauza volumului de lucru. În satele mai mici, întotdeauna a fost mai simplu de lucrat, pentru că material de colectat era mai puțin.

Ulterior și procesul de selectare a materialului nu era prea dificil. În satele mari, desigur, era un volum mai mare de lucru și eram nevoit, de multe ori, să lucrez și pe timp de noapte, ca să reușesc a doua zi să plec în alte localități. Numai cel, care a mâncat această pâine, poate ști ce înseamnă munca de videograf. Multe zile și nopți în șir trebuie să sacrifici, dacă îți dorești cu adevărat un produs final de calitate. Am realizat și filmulețe de promovare, utilizând secvențe din cadrul proiectului, pentru a scoate în evidență personalități marcante și locuri memorabile din raionul Drochia. Spoturi publicitare, care promovează anumite evenimente și oameni, lafel au întregit arhiva foto-video a raionului nostru și prezintă un material valoros pentru cultura raionului Drochia. Am avut deosebita plăcere să lucrez într-o echipă cu oameni profesioniști, care-și cunosc bine meseria și nu lasă niciodată lucrul început de azi pe mâine. Mă bucur, că am contribuit la întregirea acestui act nobil și voi spune întotdeauna: Eu sunt mândru, că sunt drochian! Multă bafta și realizări frumoase, dragi colegi!

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.