Nădejdea e dragoste și hărnicie. 15 octombrie – Ziua mondială a Femeilor din mediul rural

0
320

Din inima Ei izvorăște blândețea, din ochi – înțelepciunea și răbdarea, din palme – hărnicia. Cum oare le reușește pe toate? E mare minune Femeia de la sat. De cum deschide ochii la revărsatul zorilor, în față îi sar buluc toate, de parcă au stat de veghe toată noaptea așteptând-o să se trezească –  porăit prin gospodărie, de așezat masa, de pus în geantă pentru cine merge la lucru și abia-i începutul. Vezi apoi cum în jurul Ei se transformă toate, ici crește aluatul, dincolo se spală niște borcane, în grădină se culeg ardeii, se scot covoarele din casă și se fac treburile cu atâta hărnicie și doar cu două mâini, încât te miri de puterea Ei. Sunt aceleași mâini care mângâie, aceleași brațe care cuprind și tot ele au puterea să aline durerile și să alunge grijile.

La 15 octombrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a Femeilor din mediul rural. Acest eveniment are scopul de a obține recunoașterea și susținerea pentru rolurile multiple asumate de Femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri.

Agricultura este ocupația de bază a familiei Nadejda și Alexei Scoferța. –  „Prelucrăm 5 ha de teren, povestește Nadejda. Nicidecum soțul nu a vrut dea pământul. Avem vie și am pus pentru copii vreo 3 ha de nucari, să aibă la ce se întoarce. Acum viața la sat e grea, continuă ea. Nu le mai reușesc pe toate, mai bolesc, mi-e greu și trist.”

Nadejda s-a născut în satul Popeștii de Jos, dar de la vârsta de 18 ani, de cum s-a măritat, locuiește în Popeștii de Sus. Îi este dragă arta tradițională și cântecul popular, pasiune moștenită de la tatăl ei care a fost muzicant și împărtășită cu soțul, de asemenea pasionat de cultură. Este meșteriță populară, mamă a două fete și bunică grijulie. „Pe ce am pus mâna, tot lucrul l-am făcut, spune ea. Îmi place să fac orice muncă! Și pâinea să împletesc și dulciuri să coc. Mi-am crescut copiii cu dragoste și răbdare, nici nu am simțit greutățile. Lucram și le dovedeam pe toate, împleteam, țeseam și citeam până la o bucată de noapte. Depinde de gospodină, dacă îi este drag, îi reușește orice muncă. Dacă are liniște sufletească, bucurii de la cei dragi, să vezi cum crește inima Femeii. Unde este voie bună și înțelegere, acolo și viața este frumoasă”.

Ziua mondială a Femeilor din mediul rural, a fost marcată, pentru prima dată, în 2008, după adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluției 62/136 din 18 decembrie 2007. Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populația lumii. De Ele depinde bunăstarea familiilor, economia rurală și producția agricolă pentru asigurarea hranei zilnice. Le suntem recunoscători pentru toată dedicația lor și le sărutăm mâinile harnice și iubitoare!  

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE