Care companii din Soroca, Ocnița și Dondușeni, vor primi finanțare prin programul “Femei în afaceri”?

0
83

Comitetul de supraveghere al Programului „Femei în Afaceri” a aprobat în regim online, câștigătoarele celui de-al 5-lea Concurs de granturi mici.  La competiție s-au înscris 156 de antreprenoare din toate regiunile țării,  72 dintre acestea au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă. Valoarea totală a granturilor va constitui 9,02 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 15 mil. lei.

Prezentă la ședința online a Comitetului, Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii a reiterat sprijinul statului pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin.

„Admirăm curajul și perseverența femeilor antreprenoare din Republica Moldova. În această perioadă complicată, susținem proiectele de investiții, care contribuie la dezvoltarea economică a comunităților, la crearea și menținerea locurilor de muncă, în mod special, în mediul rural”, a menționat Iuliana Drăgălin.

Iulia Costin, director general ODIMM a subliniat că promovarea antreprenoriatului feminin este o prioritate a statului.

„Programul „Femei în Afaceri” este unul apreciat în mediul economic, care a demonstrat rezultate frumoase și ne bucură faptul că putem oferi șanse femeilor noastre pentru a se încadra în circuitul economic. ODIMM va valorifica, în continuare, potențialul feminin în domeniul antreprenorial pentru ca ideile de afaceri viabile să se materializeze și să ajungă modele de succes”.

Finanțarea celor 72 de companii gestionate de femei va crea circa 219 noi locuri de muncă.

Circa 55 % dintre proiectele investiționale aprobate astăzi sunt din domeniul prestării serviciilor (centre educaționale, logopedie și psihologie pentru copii, design mobilier, elaborarea tiparelor și proiectarea șabloanelor vestimentare, activități fotografice și cinematografie, evidență contabilă și audit, clinică de medicină estetică și dietologie, agroturism, TIC și activități de marketing online, colectarea deșeurilor nepericuloase, etc), alte 38 % își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (producerea articolelor vestimentare, fabricarea mobilei, produse din patiserie și panificație, producerea uleiului vegetal, ceaiului de fructe, pomușoare și plante aromatice, prelucrarea fructelor și legumelor), iar 7 la sută sunt din agricultură și zootehnie (apicultură).

Câștigătoarele granturilor vor dezvolta afaceri inovative cum ar fi: producerea dezinfectanților pentru domeniul medical și HoReCa; produse cosmetice naturale handmade, cărbune pe bază de lemn,  jucării personalizate din lemn, instruirea cadrelor didactice, centru de aritmetică mentală și diplomație pentru copii, consultanță în domeniul comunicării; fotolii pliabile personalizate și proiectarea designului landscape.

Până în prezent, prin intermediul Programului „Femei în Afaceri” au fost finanțate 395 de proiecte investiționale. Suma proiectelor aprobate a fost de 53,94, care a generat 93 milioane lei investiții în economie și a facilitat crearea a peste 1600 noi locuri de muncă. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile în cadrul  acestei componente este de 165.000 lei/beneficiar, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.

Lista proietelor investiţionale spre finanţare în cadrul Programului „Femei în afaceri” (Apelul V de granturi mici) din raioanele unde este distribuit Ziarul Nostru:

„Moscal Violetta” ÎI Prestarea serviciilor 110000 lei, or. Ocnita, r-nul Ocnita

„SORMEDIA” SRL Prestarea serviciilor 117500 lei, or. Soroca, r-nul Soroca

„Hanul Nordic” SRL Prestarea serviciilor 115008 lei, s. Teleseuca, r-nul Donduseni

„EXPERT- ENERGY” SRL Prestarea serviciilor 79500 lei, s. Ocnita, r-nul Ocnita

„SMARTIC CLUB” SRL Prestarea serviciilor 94386 lei, or. Soroca, r-nul Soroca

„MILSOR” SRL Industria prelucrătoare 136250 lei, or. Soroca, r-nul Soroca

„Artenii Evghenia Afanasii” GȚ Agricultură 119000 lei, s. Nimereuca, r-nul Soroca

„Tonofa Olesea” ÎI Prestarea serviciilor 146750 lei, or. Soroca, r-nul Soroca

„Soul Food SRL Prestarea serviciilor 136250 lei, s. Birnova, r-nul Ocnita

PUBLICITATE