Veceaslav Rusnac: „Lucrurile frumoase se realizează în timp”

0
752

Veceaslav Rusnac, președintele raionului Soroca, ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre activitatea sa de jumătate de an în funcția respectivă. Deși este o perioadă prea scurtă pentru a enumera realizările, Veceaslav Rusnac, spune că trebuie să privim cu încredere în viitor, pentru că lucrurile frumoase se realizează cu timpul.
Care sunt problemele identificate, soluțiile, opiniile în raport cu unele subiecte, precum și ideile de perspectivă ale președintelui raionului, aflați din interviul ce urmează:

 • Domnule Veceaslav Rusnac, aveți aproximativ șapte luni în funcția de președinte al raionului Soroca, ce ați reușit să faceți în această postură?
 • Este o perioadă scurtă raportată la cei 4 ani de mandat, dar totuși cred că este un termen suficient pentru a ne permite să vorbim de anumite realizări, pentru a face unele totalizări, dar mai ales planuri de viitor. Desigur, în această perioadă toate eforturile noastre au fost concentrate și rămân și în continuare asupra prevenirii infecției Covid 19. A fost o perioadă anevoioasă, motiv care a schimbat și programul multor activități planificate. De aceea, în această perioadă o atenție sporită acordăm sistemului de sănătate. În calitatea sa de fondator, consiliul raional a contribuit cu resurse financiare pentru dotarea spitalului raional cu cele necesare. De asemenea, centrele de sănătate din localitățile rurale au beneficiat de resurse pentru diverse necesități.
  În primul rând mi-am pus drept scop, ca pe parcursul mandatului meu de președinte să acord o atenție deosebită domeniului educației, mai bine zis creării unor condiții moderne pentru munca profesorilor, educatorilor, pentru instruirea copiilor. O prioritate este și îmbunătățirea infrastructurii drumurilor raionale și locale.
 • Cum susține consiliul raional domeniul educației?
 • Asigurarea condiţiilor optime pentru organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional de calitate, reprezintă una dintre orientările prioritare ale Consiliului Raional Soroca. O realizare frumoasă la acest capitol vom avea la LT “Petru Rareș” din municipiu, unde la moment sunt în toi lucrările de renovare, realizate în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, sprijinit financiar de Banca Mondială.
  Astfel, din componenta raională pentru LT “Petru Rareș” din Soroca s-au alocat 900 mii lei, drept contribuție la proiectul de reparație capitală a blocului “A” și 200 mii lei pentru reparația parțială a sistemului de încălzire a Blocului “C”. Proiectul de renovare este estimat la 13 milioane 700 mii de lei și este realizat prin intermediul Instituției Publice „Fondul de Investiții Sociale”. Activitățile desfășurate în cadrul procesului de renovare includ reconstrucția din temelie a blocului principal al liceului.
  Totodată, o atenţie sporită s-a acordat și instituțiilor de învățământ din localitățile rurale. S-au alocat surse financiare pentru reparația sălilor de clasă, a sălilor de sport, reparația sistemelor de încălzire, a acoperișurilor, schimbarea ferestrelor, construcția blocurilor sanitare și renovarea fațadelor.
 • Ați menționat că o prioritate este și îmbunătățirea infrastructurii drumurilor, ce drumuri urmează a fi reabilitate anul acesta?
 • Oamenii trebuie să beneficieze de drumuri accesibile și ușor practicabile. În acest sens Consiliul Raional Soroca a alocat peste 5 mln de lei pentru reparația curentă a drumurilor pietruite și peste 4 mln de lei pentru reparația și întreținerea drumurilor publice locale din teritoriul raionului Soroca, pentru acest an. Pentru reparația drumurilor din beton asfaltic și a drumurilor variantă albă, licitația a fost câștigată de SRL “Solcoci Prim” și SRL“Magistrala Nord”.
  În 2020 va fi efectuată reparația curentă a drumurilor asfaltice Iarova-Balinți, Oclanda-Cremenciug și satul Bădiceni, în sumă de 2 mln 390 mii lei. Totodată vor fi reparate și drumurile Soroca-satul Holoșnița –satul Grigorăuca, satul Egoreni, satul Hristici și satul Ocolina, lucrări de peste 3 mln de lei. Și drumurile spre satele Racovăț și Dubna urmează a fi reparate, pentru acestea se va aloca 2 mln 925 mii lei.
 • Ce cheltuieli au fost făcute în contextul pandemiei?
 • În primul rând, s-a alocat din fondul de rezervă al bugetului raional, ajutor material în sumă a câte 10 mii lei, pentru familiile persoanelor decedate de Covid 19. Consiliul raional a alocat 359,3 mii lei pentru achiziționarea aparatului de respirație pentru spitalul raional. Am procurat 3 tunele de dezinfectare în sumă de 180 mii lei. Pentru achiziționarea combinezoanelor pentru protecție de unică folosință s-au alocat 376,2 mii lei. Totodată am susținut categoriile defavorizate, pacienții, lucrătorii medicali, cu pachete sociale în perioada pandemiei, în sumă totală de 192, 2 mii lei. Am procurat 10 000 de măști de unică folosință pentru spital, în valoare de 72 mii lei. 55 mii lei au fost direcționați la procurarea echipamentului necesar centrelor de sănătate din raionul Soroca. Centrului Stomatologic i s-au alocat 42,2 mii lei pentru achiziționarea echipamentului de protecție. Consiliul a mai alocat 29 mii lei pentru asigurarea cu hrană a medicilor, 29,1 mii lei pentru serviciile de cazare a lucrătorilor medicali la hotel, 20 mii lei pentru combustibil, 27 mii lei pentru dezinfectarea încăperilor, 32, 1 mii lei pentru procurarea dezinfectanților, dar au mai fost și alte cheltuieli, la fel pentru procurarea echipamentelor de protecție, etc.
 • Cât ne-a costat carantina în municipiul Soroca?
 • Consiliul Raional Soroca a alocat 347 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de alimentarea angajaților Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, angajaților Inspectoratului general de carabinieri și militarilor Ministerului Apărării, aflați la monitorizarea regimului de carantină și pentru consumul de energie electrică la IP Tabăra de odihnă pentru copii „La Dumbravă”.
  Pentru punctele de trecere a hotarelor de carantină au fost alocate 5,4 mii lei pentru procurarea prelungitoarelor, lanternelor, convectoarelor, banerelor și 6,3 mii lei pentru procurarea termometrelor cu infraroșu.
 • Ce activități culturale planificate nu au avut loc și nu se vor desfășura în acest an din cauza pandemiei?
 • Chiar recent, în a treia duminică din iunie a fost sărbătorită Ziua Medicului și a Farmacistului, tradițional aveau loc festivități cu această ocazie, însă în acest an nu a avut loc nici o manifestaţie. La fel și alte activităţi precum Antreprenorul Anului, Produs de Soroca, competițiile sportive, evenimente culturale.
 • Ce proiecte ați moștenit de la precedenta conducere a raionului?
 • Eu vin dintr-un sistem unde responsabilitatea și disciplina sunt factori cheie în activitate, ceea ce solicit și acum de la fiecare angajat. Lucrurile trebuie făcute la nivel și la timp. În acest sens, unul din proiectele în derulare este construcția stadionului raional, cu o capacitatea de 1500 locuri în satul Rublenița, cu tribune și gazon sintetic, stadion de categoria II, conform clasificației UEFA. Aici în curând vor reîncepe lucrările de construcție a stadionului.
  Un alt obiectiv, la care se discută deja de ani buni este stația de epurare. Avem inițiative concrete în acest sens și sperăm să avem în curând și un rezultat la acest capitol.
  Un subiect discutat deja de multă vreme este estrada de vară din municipiul Soroca. vreau să menționez că pe acest caz a fost inițiată o procedură penală care va pune în final punctul pe “I”.
  Totodată, începând, cu 3 iunie în municipiul Soroca și-a redeschis activitatea Secția de înmatriculare a unităților de transport și documentare a conducătorilor auto, care va deservi nu doar sorocenii, dar și cetățenii din raioanele Florești și Drochia.
  Întrebarea dată am discutat-o în cadrul întâlnirii din 11 februarie, cu ministrul apărării în contextul vizitelor în teritoriu a membrilor Guvernului în scopul consolidării relațiilor dintre autoritățile administrației publice centrale și cetățeni, precum și soluționării operative a problemelor cu care se confruntă societate.
  La moment cu forțele proprii realizăm un plan de dezvoltare a raionului Soroca pentru următorii 5 ani.
 • Care sunt obiectivele principale în activitatea dumneavoastră?
 • Desigur asigurarea unei bune guvernări locale de nivel raional, dezvoltarea tuturor domeniilor. În această activitate nu poate fi un domeniu mai prioritar decât altul, doar completându-se se poate de realizat ceva. Domeniul sănătății, economia, învățământul, industria, viața socială, toate sunt la fel de importante, și cel mai bine e când toate sunt făcute la timpul lor.
  O prioritate în activitatea mea este de a identifica noi agenţi economici, să stimulăm businessul în raion, este foarte important să punem accentul pe infrastructură, să creăm o regiune atractivă, pentru ca tinerii nu doar să dorească să rămână acasă, dar și să revină de peste hotare, pentru a se dezvolta aici, la Soroca.
 • Ce doriți să realizați până la expirarea mandatului?
 • Doresc foarte mult. În primul rând să văd că oamenii simt schimbările. Noi venim și plecăm în aceste funcții, dar important este ca cetățenii să vadă toți împreună și fiecare în parte că pentru el s-a făcut ceva. Vreau ca și oamenii să înțeleagă că doar împreună se poate realiza ceva. Muncim cu convingerea ca în acești patru ani de activitate vom veni cu proiecte şi idei noi, pentru a obţine rezultate pe măsura aşteptărilor cetăţenilor.
 • Aveți un mesaj către locuitorii raionului?
 • În această perioadă de grea încercare pentru toți, le doresc tuturor răbdare și sănătate. Fiecare să aibă grijă de sănătatea sa și a familiei sale, a celor din jur. În pofida greutăților, viața merge înainte, iar noi trebuie să gândim pozitiv, să facem lucruri frumoase, să-i ajutăm pe cei care au nevoie de acest lucru, să credem într-un viitor mai bun, doar așa vom reuși!
 • Domnule președinte, vă urăm succes! Informație cu privire la reparații în instituțiile de învățământ cu alocări din componenta raională:
  LT Visoca – reparația capitală a sălii de sport 250,0 mii lei;
  LT „Constantin Stere”, or. Soroca – reparația capitală a 3 săli de clasă – 280,0 mii lei;
  LT „Petru Rareş”, or. Soroca – contribuții la proiectul de reparație capitală a blocului ”A”, reparația parțială a sistemului de încălzire a blocului ”C” 900,0 mii lei;
  LT „Ion Creangă”, or. Soroca – nu au fost alocate mijloace financiare;
  LT „Alexandru Puşkin”, or. Soroca – schimbarea a 32 ferestre în sala de sport 170,0 mii lei;
  Gim. Bădiceni – schimbarea scurgerii pluviale de pe acoperiș, pentru reparația sistemului de încălzire în coridor 130,0 mii lei;
  Gim. Bădiceni – reparația în 2 săli de clasă 200,0 mii lei;
  Gim. „Andrei Porcescu” Cainarii Vechi – renovarea sisitemului de încălzire a blocului ”B” 750,0 mii lei;
  Gim. Cosăuţi – schimbarea ferestrelor la sălile de clasă 300,0 mii lei;
  Gim. Cremenciug – nu au fost alocate mijloace financiare;
  Gim. Cerlina – reparația interioară a cantinei școlare, Instalarea ușilor și ferestrelor la blocul sanitar din curte 200,0 mii lei şi 18,1 mii lei;
  Gim. Dărcăuţi – lucrări de renovarea a fațadei 200,0 mii lei;
  Gim. „Gheorghe Nastase”, Hristici – Reparația holului 100,0 mii lei;
  Gim. Holoşniţa – construcția și instalarea sistemului de încălzire 800,0 mii lei;
  Gim. Nimereuca – schimbarea corpurilor de iluminat 800,0 mii lei;
  Gim. „Anatol Pînzaru”, Pîrliţa – reparația capitală a pardoselelor și schimbarea ușilor 250,0 mii lei;
  Gim. Racovăţ – reparația unei săli de clasă și schimbarea pardoselelor în 2 săli de clasă 150,0 mii lei;
  Gim. Rubleniţa – instalarea blocului sanitar 317,9 mii lei;
  Gim. Regina Maria – reparația cancelariei și schimbarea a 3 uși 100,0 mii lei;
  Gim. Rudi – reparația sălii de sport, schimbarea pardoselelor în 2 săli de clasă 100,0 mii lei şi 50,3 mii lei;
  Gim. Stoicani – construcția fântânii 100,0 mii lei;
  Gim. Schineni – construcția blocului sanitar 550,0 mii lei;
  Gim. Slobozia Cremene – reparația coridorului 200,0 mii lei;
  Gim. „Valeriu Burduja”, Şeptelici – reparația capitală a cantinei școlare, schimbarea tâmplăriei 150,0 mii lei şi 103,3 mii lei;
  Gim. Şolcani – Reparația capitală a cantinei școlare 150,0 mii lei;
  Gim. „Eva Gudumac”, Tătărăuca Veche – finalizarea lucrărilor de termoizolare, reparația capitală a fațadei 320,0 mii lei;
  Gim. „Grigore Vieru”, Vasilcău – reparația cantinei școlare 277,6 mii lei;
  Gim. Vărăncău – reparația capitală a acoperișului blocul ”A” 200,0 mii lei;
  Gim. „Dinastia Romanciuc”, Vădeni – reparația cazangeriei pe gaze naturale 118,5 mii lei;
  Gim. Voloave – renovarea galeriei 200,0 mii lei;
  Gim. „Alexandru Lupaşcu”, Voloviţa – nu au fost alocate mijloace financiare;
  Gim. „Nicolae Cornea”, Zastînca – reparația sălii de sport 250,0 mii lei;
  Gim. „Dumitru Matcovschi”, or. Soroca – reparația acoperișului, Amenajarea terenului de sport 50,0 mii lei şi 180,0 mii lei;
  Şc.prim.grăd. „Veniamin Apostol”, Dubna – reparația unei săli de clasă 50,0 mii lei;
  Şc.prim.grăd. „Mihai Secară”, Niorcani – nu au fost alocate mijloace financiare;
  Şc.prim.grăd. Sobari – nu au fost alocate mijloace financiare
  Şc.prim.grăd. Slobozia Nouă – Schimbarea ferestrelor și ușilor 50,0 mii lei;
  Şc. prim. grăd. Tătărăuca Nouă – lucrări de construcție a acoperișului 345,0 mii lei;
  Şcoala prim. Băxani – renovarea cantinei școlare și sălii de mese 150,0 mii lei;
  Şcoala prim. Iarova – instalarea sistemului de încălzire 250,0 mii lei;
  Şcoala prim. Ocolina – montarea sistemului de iluminat 50,0 mii lei;
  Şcoala prim. Parcani – reparația cantinei școlare 200,0 mii lei;
  Şcoala prim. Redi Cereşnovăţ – montarea sistemului de iluminat 64,0 mii lei;
  Şcoala prim. Slobozia Vărăncău – nu au fost alocate mijloace financiare;
  Şcoala prim. Trifăuţi – reparația pardoselelor în 3 săli de clasă 65,8 mii lei.
PUBLICITATE