În oraşul bufniţelor una este cea mai înţeleaptă

0
141

Carantina forţată s-a dovedit a fi una inspirată pentru Marina Bilic originară din satul Izvoare, raionul Floreşti. Ea locuieşte în Soroca de mulţi ani. Este mamă a doi feciori şi bunică exemplară. Nepoţica mai mare este domnişoară, iar cei mici, Victoriţa şi Elisei au, respectiv, patru şi trei ani jumătate.

Recent, s-a pomenit într-o situaţie că le-a povestit nepoţilor toate poveştile care le-a ştiut, iar ei nu doreau să adoarmă. Aşteptau altă poveste. Femeia a privit spre fereastră. Ca prin minune, dincolo de geam au fâlfâit două aripi mari… Era o bufniţă. Femeia nu s-a speriat. Ea ştie că Soroca este oraşul bufniţelor. Ele locuiesc oriunde… Deseori le vedea zburând, seara, prin oraş, când se întorcea de la muncă. A zâmbit misterios şi a început a povesti:
„A fost odată că niciodată o bufniţă bătrână care trăia într-un stejar şi vedea în fiecare zi multe lucruri care se întâmplau în jurul său.
Într-o zi, bufniţa a văzut un băiat care ajuta un bătrânel să care un coş greu.
În altă zi, bufniţa a văzut cum o fetiță ţipă la mama ei. În fiecare zi bufniţa bătrână vedea multe lucruri, dar de fiecare dată păstra tăcerea despre ceea ce vedea.
Cu timpul, bufniţa începuse să vorbească tot mai puţin, iar asta a făcut-o să audă mai bine.
Acum bufniţa putea să audă ce vorbeau oamenii care treceau pe lângă copaci. Într-o zi, aceasta a auzit cum o femeie îi povestea altei persoane cum a văzut un elefant sărind peste gardul său. Altă zi, bufniţa a auzit cum un tânăr se lăuda altcuiva că este perfect şi nu a greşit niciodată în viaţa lui.
Cu fiecare zi care trecea, bătrână bufniţă spunea mai puţine şi auzea mai multe. Știa că lucrurile se întâmplă în jurul ei, oricum. Încet, ea a devenit din ce în ce mai înţeleaptă şi a ajuns să fie cunoscută sub numele de bufniţa înţeleaptă.”
De atunci, nepoţii bunicii Marina au ascultat mai multe povestiri, poveşti şi legende compuse de ea.
Iar noi aşteptăm răvaşele DVS despre aceea, cu ce vă ocupaţi timpul în vacanţa neplanificată în raport cu copiii şi nepoţii DVS.
Apropos, în Republica Moldova au fost semnalate 8 specii de bufnițe. Este o denumire comună pentru păsările răpitoare de noapte care cuprinde buhele, cucuvelele, huhurezii, strigile și alte păsări răpitoare de noapte. Au un zbor silențios și un colorit protector, de obicei brun, ceea ce le ajută la prinderea insectelor. Bufnițele au ochi globuloși așezați frontal, cioc puternic, încovoiat, văz și auz foarte bine dezvoltate. Degetele sunt scurte, prevăzute cu gheare lungi, ascuțite și încovoiate. Au o lungime de 13-70 cm. Penele formează smocuri în jurul urechilor, fapt care le ajută să localizeze prada cu mare precizie prin reflectarea sunetului spre urechi. Cuibăresc în scorburi, cuiburi vechi ale altor păsări, vizuini, găuri în maluri, fisuri în stânci, în cimitire etc. Puii sunt acoperiți, de regulă, la ieșirea din ou cu un puf des. Sunt păsări folositoare, deoarece consumă rozătoare și insecte dăunătoare. Bufnițele sunt răspândite pe întreaga suprafață a pământului, mai puțin în Antarctica.

PUBLICITATE