CAMPIONATUL DE JUDO ÎN PREMIERĂ LA DROCHIA

0
538

Recent  în orașul  Drochia s-a desfășurat în premieră un eveniment grandios – Campionatul Național de JUDO, la care au participat peste 400 copii din întreaga țară.

La deschiderea oficială a Campionatului, au adresat mesaje de salut președintele raionului, Alexei Vasilean, vicepreședintele raionului, Ion Dascal, care au menționat despre importanța promovării stilului de viață sănătos, prin participarea activă și interesul tinerei generații față de sport, ca factor primordial de integrare socială.

Acest turneu a fost organizat în premieră la Drochia de către Consiliul raional, în parteneriat cu A.O. JUDO Moldova și Clubul sportiv ”Hai Taur”, director Nicolae Garbuz.

Evenimentul a găzduit oaspeți din întreaga țară, care au rămas plăcut impresionați de prestanța și buna organizare, dar și de performanțele tinerilor sportivi, care au participat în cadrul turneului.

”Este de datoria noastră să promovăm sportul și să susținem tinerii sportivi din raionul Drochia și din întreaga republică, – a menționat vicepreședintele Ion Dascal, fiind și dumnealui un sportiv de performanță, Membru al Selecționatei Moldovei de Rugby, Maestru în sport, – numai astfel vom putea contribui esențial la promovarea modului de viață sănătos, fiind un factor important în educația tinerei generații, în atingerea succeselor de performanță și integrare socială”.

Judo este un stil popular de arte marțiale și sport olimpic, cu o istorie bogată, deși relativ recentă.

Judo este tradus sub numele de ‘Calea supletii’, rădăcinile sale găsindu-se într-o artă marțială mai veche, numita ju-jitsu, a cărei origine este pierdută în anii de antrenament și practicare de către majoritatea japonezilor. Cel care pune bazele judo-ului modern, prin muncă și sudoare, este Jigoro Kano,acesta înlăturând toate elementele periculoase, pe care le are însușite arta ju-jitsu.
Judo-ul are o gamă mare de procedee tehnice, unele pentru lupta din picioare, altele pentru lupta la sol, acestea conferindu-i dinamism și spectaculozitate stimulând totodată imaginația combinativă și gândirea creatoare a sportivilor.

“Înţeleptul cedează”, spune un vechi proverb. Una din regulile de aur a luptătorilor JUDO  ne spune: ”Vreau ca atât în viața de zi cu zi, cât şi la antrenamente, să cedez pentru a învinge. Niciodată n-am să fug din laşitate şi nu voi ocoli primejdia, arătându-i spatele”.

Ala  Bugai

PUBLICITATE