CASMED – Misiune din suflet

0
434
Lucrătoarea socială este unicul om care o vizitează pe mătușa Ecaterina

De-i ploaie, soare sau frig, angajații Asociației Obștești Centrul de Asistență Socio-Medicală la Domiciliu „CASMED” își îndreaptă pașii către casa oamenilor pe care îi ajută, pentru că sunt așteptati în fiecare zi de cineva care nu se poate îngriji singur. Nu există localitate în țară, în care să nu trăiască persoane vulnerabile, bătrâni sau oameni imobilizați care necesită suport zi de zi. Ce altă muncă ar fi mai nobilă decât cea de a avea grijă de aproapele său?

”Bătrânii mei sunt ca părinții mei”, spune doamna Nelea Tcacenco, lucrătoare socială CASMED, care are grijă de 14 beneficiari din satul Văscăuți, r. Florești, majoritatea dintre ei fiind oameni în vârstă. Lucrul este dificil, a trecut prin momente complicate, dar a adunat și clipe frumoase. Beneficiara Feodora Țurcan are o fiică bolnavă care nu o poate ajuta, iar unicul om care-i deschide ușa este lucrătoarea socială. Acum un an a găsit-o pe bătrână imobilizată la pat, cu piciorul fracturat, iar azi, după lungi tratamente, se poate mișca cu ajutorul bastonului. Nelea Tcacenco povestește cu duioșie despre munca sa: ”La ziua de naștere a bunicuței Feodora, mi-am împodobit căruța cu flori și i-am făcut o surpriză de neuitat. Întotdeauna revin acasă mulțumită pentru că am făcut un bine la câțiva oameni în acea zi.” Munca pe care o prestează lucrătorii sociali nu este una care se reduce doar la aport fizic, căci interacțiunea cu oamenii, în special cu cei bolnavi sau neputincioși, cere multă dăruire sufletească. Nu oricine ar fi capabil să presteze servicii sociale, aici se regăsesc doar oameni cu inimă mare.

Elena Chipăruș și Semion Botnari sunt beneficiarii proiectului „Îmbătrânire și Sănătate” implementat de AO ”CASMED”, datorită căruia viața dumnealor a devenit mai bună. ”Sunt foarte recunoscătoare domnului primar și tuturor celor care au insistat ca proiectul „Îmbătrânire și Sănătate” să se implementeze la noi în comunitate, să ne ușureze viața. Avem parte de un lucrător social cu un profesionalism de nota 10, o doamnă receptivă la toate solicitările noastre. Ne este foarte greu, sunt operată la ambele picioare, dar și mai mult are nevoie de asistență Semion. Dacă este vreo zi când nu vine doamna Nelea, pentru noi e foarte dificil și-i ducem lipsa. Îi mulțumim enorm!”, rostește cu emoție doamna Elena.

Beneficiara Parascovia Tcacenco locuiește de una singură în satul Octeabriscoe din comuna Văscăuți. După un accident vascular cerebral a rămas imobilizată la pat, fapt care i-a provocat multe plăgi. De trei ori pe săptămână o vizitează asistenta medicală CASMED, Bacinschi Aurelia, care o ajută cu masaj, fizioterapie și prelucrarea plăgilor ce s-au diminuat mult. Bătrânica o răsplătește cu un cântec învățat în tinerețe și cu multă recunoștință în ochi. Bacinschi Aurelia îngrijește de 22 de beneficiari, în colaborare cu medicul de familie. Dispune de echipament medical necesar, inclusiv un masajor profesional. ”Câțiva ani în urmă am rămas fără post de muncă, povestește dumneaei, după ce s-a închis liceul. Datorită proiectul ”Îmbătrânire și sănătate” am obținut un loc de lucru. Eu mă bucur când oamenii se recuperează, în aceeași măsură ca cel vindecat. Sper ca și în continuare, din urma muncii mele să se vadă rezultate frumoase.

Mătușa Parascovia este deasemenea vizitată și de doamna Dorina Ababii, lucrătoare socială CASMED, care are în grija sa șapte beneficiari: ”Mă mândresc de munca mea pentru că am ocazia să fac ceva bun pentru pensionari, pentru persoanele cu dizabilități, pentru cei țintuiți la pat.” După alte câteva treburi prin gospodărie, Dorina Ababii își ia calea spre vale, la marginea satului unde este așteptată de un cuplu de beneficiari nevăzători: Cacearovschi Anastasia și Mihail. Au crescut trei copii care acum locuiesc în Ucraina și nu mai are cine să-i îngrijească. De lucru este foarte mult, dar doamna Dorina își programează fiecare minuțel ca să le reușească pe toate. Rezultatele muncii îi aduc satisfacție sufletească și este mulțumită că poate aduce alinare oamenilor: ”Aceasta este munca mea zi de zi. Sunt recunoscătoare atât organizației ”CASMED”, cât și domnului primar pentru că au creat aceste locuri de muncă în sat și am ocazia să lucrez acasă.”

În comuna Văscăuți, r. Florești locuiesc peste 160 de persoane cu vârstă înaintată. 15 pensionari sunt îngrijiți de doi lucrători sociali subordonați Direcției asistență socială Florești. Însă astfel nu era asigurat întreg numărul de vârstnici care necesită asistență. Primarul comunei, Oleg Podborschi, relatează că în aprilie 2018, auzind de proiectul „Îmbătrânire și Sănătate” a dorit implementarea acestuia și în comuna Văscăuți. Prin colaborări și parteneriat dintre primărie și AO ”CASMED”, dar și cu suportul Consiliului Raional Florești, a reușit să aducă mai multor vârstnici din localitate îngrijiri socio-medicale chiar la ei acasă. ”Sunt bucuros că acum aproape toate persoanele care necesită îngrijire la domiciliu beneficiază de suport, datorită faptului că organizația CASMED ia în serviciu și beneficiari care au copii, dar care sunt departe și nu-și pot ajuta părinții în etate. Pentru anul 2020, prin decizia consiliului comunal, au fost alocate resurse financiare pentru a acoperi cele 30% din contribuția primăriei, cu scopul de a continua proiectul. Avem intenția să deschidem și o cantină socială în fosta ospătărie a gimnaziului internat, necesară pentru a oferi un prânz cald persoanelor social-vulnerabile, totodată să fie deschise și câteva locuri de muncă noi în comună.”

Doamna Zinaida Barbă, secretară a consiliului comunal afirmă că datorită proiectului ”Îmbătrânire și sănătate” comuna și-a schimbat aspectul la exterior, oamenii au devenit mai prietenoși, au înțeles că singuri trebuie să contribuie la schimbarea localității, nu mai așteaptă acțiuni doar de la primărie, dar fac voluntariat: ”În cadrul proiectului a fost creat un grup de inițiativă care organizează măsuri sociale și culturale, punându-se accent pe persoanele care duc lipsa comunicării. De asemenea se organizează vizite la persoanele singuratice. Prin proiect am reușit să dotăm cu mobilier căminul cultural, am schimbat podeaua și ușa. Viața multor săteni a devenit mai ușoară grație unei bune colaborări. Mă mândresc cu oamenii din Văscăuți, harnici, buni la inimă și săritori la nevoie.”

Asociația Obștească Centrul de Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu CASMED este o organizație nonguvernamentală, independentă, non-profit, care a fost înregistrată în decembrie 2010 din dorința de a sprijini persoanele în etate și persoanele defavorizate prin dezvoltarea și implementarea de proiecte sociale, educative şi de sănătate. Actualmente organizația operează în mun. Bălți și 12 raioane adiacente, printre care: Florești, Drochia și  Soroca, derulând un program de îngrijire geriatrică, servicii medicale și sociale pentru persoane în etate, persoane cu nevoi speciale. Din anul 2017 până-n prezent în 22 localități din Republica Moldova se implementează proiectul „Îmbătrânire și sănătate”, finanțat de către Crucea Roșie din Elveția, în cadrul căruia se implementează conceptul ”Comunitate Prietenoasă Vârstei”. Scopul proiectului este crearea comunităților prietenoase vârstnicilor prin dezvoltarea serviciilor integrate de îngrijire socio-medicală la domiciliu și crearea/consolidarea Grupurilor de Inițiativă Locală cu participarea persoanelor în etate. Pentru mobilizarea cetățenilor în rezolvarea problemelor comunitare, au fost recrutați, din rândurile cetățenilor, în diferite măhăli/sectoare, Ambasadori Comunitari, cetățeni în localitate. Ambasadorii Comunitari în com. Văscăuți sunt: Carauș Galina, Podborschi Ludmila, Voinarenco Ludmila, Țurcan Maria, Cucer Ludmila și Obreja Andrei. Din inițiativa Grupului de Ambasadori Comunitari și aportul voluntarilor, în sat au fost reparate toate fântânile, izvoarele, s-a făcut curățenie în cimitir la toate mormintele. Dar cel mai important, periodic se organizează activități culturale care include toate categoriile de vârstă, pentru bunăstarea tuturor.

Lucrătorii sociali și asistenții medicali CASMED au un rol important într-o comunitate prietenoasă, căci ei sunt acele persoane care își îndeplinesc munca responsabil, sârguincios și cu suflet și care prin aportul direct îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea beneficiarilor, astfel contribuind la asigurarea unei vieți mai bune.

 Ludmila Talmazan

Parascovia Tcacenco vizitată de Aurelia Bacinschi, asistentă medicală și Dorina Ababii, lucrătoare socială.
Lucrătoarea socială NeleaTcacenco în vizită la beneficiarii Elena Chipăruș și Semion Botnari

PUBLICITATE