„Frunze de dor” și 35 de ani de folclor

0
608
Președintele raionului oferă Diploma de Merit” Tamarei Bejenari

Urmăresc acest colectiv din comuna Pârlița, raionul Soroca de ani buni. Am scris despre mai multe evenimente organizate de membrii formației, dar îmi stăruie în memorie prima întâlnire, avută cu ei în ultima lună de toamnă a anului 1989. Atunci colectivul marca 5 ani de activitate, iar în fruntea lui se afla Larisa Vameș, care l-a „păstorit” aproape 20 de ani.

Erau în marea lor majoritate tineri, frumoși, îndrogostiți de folclor, de cântecul cules de la bătrânii satului. Atunci am aflat că numele ansamblului nu vine de la opera marelui prozator, Ion Druță, cum credeam eu, ci de la cântecele din repertopiu, foarte multe la număr, care încep cu „frunză”, sau „frunzuliță”. Anii au trecut. Mulți din cei care au cântat în colectiv, nu mai cântă acum din diferite motive. Nu cântă nici Larisa Vameș, nici soții Nina și Ion Rotaru, nici Verginia Dabija, care mi-au fost foarte buni interlocutori în reportajele mele. Dar colectivul se menține pe linia de plutire. De 25 de ani este acompaniat de interpretul de muzică populară, Valeriu Caldare, premiant a mai multor festivaluri raionale și naționale. De 15 ani este condus de Tamara Bejenari, o neobosită culegătoare și păstrătoare de folclor, care a îmbogățit repertoriul cu foarte multe cântece de dor, de jale, de dragoste, de petrecere și voie bună, de cătănie, păstorești,cântece patriotice, muzică sacră, colinde. Multe din cântece sunt compuse de conducătoarea ansamblului în colaborare cu acompaniatorul.(Membrii formației cunosc circa 150 de cântece folclorice.) Doamna Tamara nu a uitat de informatorii de la care a cules foarte multe lucrări: Maria Cojocaru, Tudor Vameș, Grigore Lozan, Nadejda Rotaru. Amintirea lor a fost cinstită cu un minut de reculegere.

Momentul anivesar-35 a fost marcat printr-un concert de zile mari cu invitați de dincolo de hotarele satului. Și de astă dată a fost prezent cu un buchet de colinde  folchistul, Anatol Rudei. Cu cântecul și vorba bună au întregit atmosfera Doina Prisăcari, Parcani; Valentina Gâlcă, Volovița; Eugenia Crăciun, Bădiceni; Simion Lungu, Vădeni; tânărul viorist de la Bălți, Dragoș Pânzari.

Spre deosebire de aniversările trecute, la eveniment a fost prezent chiar președintele raionului, Veaceslav Rusnac, mai nou, și președinta AO „Casa Speranțelor”, Valentina Onică. Domnul președinte a rostit un frumos mesaj de felicitare însoțit de un coș cu daruri de Crăciun. Iar Valentina Onică a oferit ansamblului 9 costume populare, procurate în cadrul Proiectului „Cu sufletul mereu tânăr” finanțat de organizația „GENDER” împreună cu Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei. Un cadou frumos- acordeon- le-a dăruit  primarul comunei, Gheorghe Buzurniuc. Cu mesaje de felicitare și cadouri au venit la ceas aniversar și șeful Secției  Cultură și Turism, Grigore Bucătaru, directorul întreprinderii „Ghidroprivod” Anatol Caldare, colegi de breaslă, conducători ai mai multor colective folclorice din raion, bibliotecara de la biblioteca sătească Vanțina cu care ansamblul are un parteneriat exemplar. A fost un program cultural-artistic de excepție, o poartă de intrare în alaiul sărbătorilor de iarnă, care urmează să fie susținut de ansamblul folcloric „Frunze de dor”.

                                                                               Nina Neculce

Aripa tânără a formației „Frunze de dor”
Anatol Rudei cu un recital de colinde
Doina Prisăcari cu cântece de voie bună
Flori de la primar pentru artiști
Președintele raionului, Vaceslav Rusnac întâmpinat cu pâine și sare
Grigore Bucătaru: „Fără ca să vezi colectivul, doar ascultând îți dai seama că e „Frunze de dor”.Suntți un colectiv specific, vă păstrați imaginea proprie.”
O Diplomă de Merit și pentru Valeriu Caldare
Tamara Brjenari alături de colega dumneaei, Eugenia Crăciun din Bădiceni
Tânărul viorist de la Bălți, Dragoș Pânzari.
„Spectacolul s-a încheiat, noi ne-am fotgrafiat”
PUBLICITATE