Festivalul Tradiţiilor şi Obiceiurilor de Iarnă la Soroca

0
850
Foto: Ludmila Talmazan

Colinde autentice, urături adunate de prin satele raionului, măști originale, concursuri, iarmaroc și activități de caritate s-au desfășurat în cadrul Festivalului Tradiţiilor şi Obiceiurilor de Iarnă “V-am ura, v-am tot ura” din 25 decembrie de la Soroca.

Piața Libertății din centrul municipiului a devenit neîncăpătoare, multă lume bună și frumoasă, de la pici pân’ la bunici s-au adunat la iarmaroc. Sărbătoarea a început cu o paradă a măştilor care s-a întins într-un alai lung de-a lungul străzii centrale, Ștefan cel Mare.

În cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, autoritățile raionale și municipale i-au felicitat pe toți sorocenii cu ocazia sărbătorilor de iarnă și au decernat diplome de fidelitate și premii cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Tot în cadrul târgului de Crăciun, au fost colectați 26150 lei în urma campaniei de caritate organizată de Direcția Învățământ Soroca ”O jucărie de brad – un destin schimbat”. Din banii adunați, familia Grădinari va cumpăra fiului lor Maxim, elev în clasa a I-a, un cărucior special.

Spre bucuria multor copii, la sărbătoare a ajuns și caravana Clubului Rotary Soroca care a împărțit daruri celor care le așteaptă cel mai mult.

La iarmaroc, vizitatorii au putut cumpăra, direct de la producători, copturi, fructe, legume, condimente și preparate din carne, de asemenea nu au lipsit plăcintele, izvarul, dar și brazii pentru Revelion.

Programul festiv a mai inclus: expoziţii de măşti, meşteşuguri populare, bucătărie naţională, vânzări de produse industriale, precum și

concursuri – cel mai bun vin de casă, întreceri sportive tradiționale; distracții pentru copii “În jurul bradului”, dansuri – toate culminate cu un concert festiv în care au evoluat ansamblurile folclorice din raion și instituţiile de învăţământ.

Ludmila Talmazan 

 

PUBLICITATE