Creatori de vise împlinite

0
79

În acea dimineaţă de sâmbătă i-am găsit lucrând de zor în interiorul clădirii oficiului poştal din satul Hădărăuţi, raionul Ocniţa. Am făcut cunoştinţă mai îndeaproape chiar dacă la început se simţea o oarecare sfială, indiferenţă banală faţă de scopul vizitei mele. Ulterior, după cum am avut temeiul să mă conving, totul a fost pus la locul cuvenit şi interlocutorii, din vorbă în vorbă, s-au încins într-o discuţie sinceră.
Tuspatru sunt locuitori ai satului Verejeni aşezat pe malul Nistrului. Îi uneşte aceeaşi dragoste de muncă şi tendinţa permanentă de a face bine oamenilor. Valeriu Mîrza, Vasile Popovici, Maxim Dochiţan şi Artiom Railean – iată bravii meşteri, care efectuează de câteva săptămâni reparaţia capitală a edificiului amintit mai sus. Apropo, decenii la rând clădirea situată în centrul satului a avut parte numai de ocazionale îngrijiri cosmetice. Şi atât.
– Acum e altă poveste, – mărturiseşte V. Mîrza, conducătorul firmei individuale „Mârstroi-Nord”. – Contractul avantajos încheiat cu administraţia filialei Ocniţa a Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei” ne permite să executăm un volum mare de lucrări. Aici mă refer la vopsirea în ansamblu a pereţilor din interior şi exterior, betonarea podelelor în cele cinci camere cu suprafaţa de 120 metri pătraţi şi acoperirea lor cu linoleum calitativ, aducerea în ordine a tavanelor (70 metri pătraţi). Concomitent au fost instalate uşi şi ferestre moderne, cu multă atenţie am abordat şi renovarea paravanului. Nu-i nici urmă de laudă, dar garantăm permanent durabilitatea lucrărilor executate, fără a avea reproşuri neplăcute.
Benevol, fără a pretinde la vreo remunerare, s-au inclus în muncă şi vecinii. Bunăoară, Anatolie şi Jana Rusu au vopsit în întregime pereţii edificiului pe dinafară. Au sărit în ajutor, implicându-se în măsura posibilităţilor, Grigore Cibuc împreună cu soţia Valentina.
Urmărind frumuseţea stratului alcătuit din blocuri mici de teracotă rezistentă de culoare cenuşie cu lungimea totală de 20 de metri, ce porneşte de la marginea carosabilului şi ajunge până în pragul oficiului am încercat cu tot dinadinsul să-l cunosc pe cel care a făurit această podoabă pentru săteni. Îi zice Vasile Popovici. La cei 35 de ani ai săi are o biografie de invidiat. Recunoaşte că ar fi putut pe timpuri să capete şi studii superioare. Din tată-n fiu, însă, i-a fost sortit să prea profesia de constructor, căci a deprins-o din fragedă vârstă de la tatăl său Serghei, electrician şi zidar bine cunoscut în Verejeni. De atunci s-au scurs ani şi ani, dar Vasile nu s-a despărţit nici până azi de vocaţia ce-i aduce satisfacţie sufletească. Nu conteneşte să repete, cum că munca sârguincioasă le învinge pe toate. Durând cu dibăcie şi multă răspundere o casă de locuit este ferm convins că trăieşte împreună cu stăpânii ei o nouă victorie, o sărbătoare aleasă. Nu l-am iscodit cam câte sărbători de acest fel a avut experimentatul meşter în viaţa sa, totuşi despre una din ele mi-a povestit pe îndelete. E vorba de o casă cu două nivele din oraşul Otaci clădită şi dată în exploatare în doar o lună şi jumătate, la care a fost antrenat împreună cu cinci colegi. Ce mai vorbă, mare a fost bucuria pentru tânăra familie, care visa la un cuibuşor nou.
Vorbăreţ din fire, Vasile Popovici mi s-a destăinuit că brigantina visurilor tinereşti l-a purtat pe vremuri ca şi pe mulţi alţi compatrioţi, aproape trei ani pe la șantierele de construcţii din Rusia şi România. Cum n-ar fi, dorul de casă l-a făcut într-un moment de a renunţa la bani fabuloşi şi să revină la baştină. Anume aici, în ţară tânărul din Verijeni şi-a manifestat din plin perseverenţa şi interesul, devenind un model demn de urmat în maniere de activitate. Îşi aminteşte surâzând despre faptul cum în anul 2001 ex-preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin i-a înmânat Diploma de Onoare a Ministerului Drumurilor şi telecomunicaţiilor pentru munca excelentă depusă la reparaţia oficiului poştal – 21 din municipiul Bălţi. Toţi cei 12 meşteri au fost menţionaţi după merit. Anul curent, spre exemplu, numărul obiectelor unde a fost antrenat la diferite lucrări de reparaţie sau amenajare a ajuns la şapte. Printre ele se află şi oficiul poştal din satul Tîrnova, Donduşeni, primăria Tătărăuca Veche, Soroca, gimnaziul şi grădiniţa din satul Unguri, Ocniţa, Căminul Cultural din satul Corjeuţi, Briceni, liceul teoretic „Gheorghe Biruitorul” din Ocniţa, grădiniţa „Ghiocelul” din acelaşi oraş, stadionul din satul Vălcineţ, Ocniţa.
După cum avea să accentueze domnul Valeriu Mîrza, conducătorul firmei individuale, în centrul atenţiei în activitatea cotidiană a fiecărui dintre cei 14 componenţi ai colectivului condus de dumnealui se află, în primul rând, disciplina şi abordarea în esenţă a problemelor legate de efectuarea lucrărilor de construcţie la un înalt nivel, conform actualelor cerinţe.
E şi natural, cred, când harnicii meşteri din Verejeni sunt deja solicitaţi în cadrul viitoarelor proiecte avantajoase, ce, datorită iscusinţei şi braţelor lor neobosite, vor fi realizate cu succes. Ne referim aici la executarea lucrărilor legate de schimbarea acoperişului vechi a clădirii grădiniţei din satul Sauca, Ocniţa, cât şi cele ce ţin de amenajarea stadionului sătesc din Corjeuţi, Briceni. Să dea Dumnezeu de a le înfăptui cu sănătate şi noroc, căci, după cum spune proverbul, fiecare om este făuritorul propriului destin. Iar ei, aceşti patru tineri dotaţi, pe care i-am cunoscut în dimineaţa de sâmbătă la Hădăruţii Ocniţei, merită să aibă parte de un viitor fericit, aflându-se cutezători şi încrezători în forţele proprii faţă în faţă cu noi planuri şi realizări fireşti. Zâmbetul deschis şi licărul luminos din ochii fiecăruia dintre ei m-au făcut să cred, despărţindu-ne, că ne-am întâlnit ca nişte vechi şi buni prieteni, de parcă ne cunoşteam de-o viaţă.
Valentin Baraliuc
P.S. Înzestraţii meşteri s-au afirmat cu siguranţă, or cele îndeplinite de ei sunt lipsite de orice cusur, n-ai ce zice? Iată de ce s-a convenit ca doamnele Natalia Liciu, şefa Oficiului poştal, Valentina Cibuc şi Angela Rusnac, poştăriţe să-şi ocupe locurile obişnuite de muncă, numai că de data asta într-o încăpere renovată cum e legea. Indiscutabil, un mai frumos cadou pentru hădărăuţeni nici n-ar putea fi, mai ales acum în preajma sărbătorilor de iarnă. Apropo, evenimentul a coincis cu sărbătorirea zilei de naştere a lui Vasile Popovici. Pe această cale îi urăm omagiatului ani de viaţă lungă, fericire, bunăstare în familie şi mult succes alături de colegii de breaslă.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.