Arta îngrijirii

0
110

Dorința de a ajuta un om cu dificultate de mișcare, de a-i fi aproape cu delicatețe și înțelegere, este poate cea mai nobilă atitudine omenească. Dar oricât de bună nu ar fi intenția, uneori lacunele în cunoștințe și aptitudini devin impedimente în procesul acordării serviciului necesar.

Cu scopul de a oferi o altă perspectivă asupra modului de îngrijire a unei persoane imobilizate, bazată pe prezentări cu caracter teoretic, relaționate în același timp cu practica de zi cu zi din domeniu, AO CReDIS organizează, la Soroca,  pe parcursul lunii septembrie, cinci  workshop-uri a câte 12 participanți. În total, 60 de lucrători sociali și asistenți personali, angajați ai Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Soroca beneficiază gratuit de instruiri de calitate. În cadrul atelierelor de instruire, participanții au posibilitatea să practice exerciții de facilitare a mișcării conform concepției kinaesthetics, care îi vor ajuta să își îndeplinească responsabilitățile de serviciu mai ușor, fără a dăuna propriei sănătăți. De asemenea, la aceste cursuri, beneficiarii învață practici de autoîngrijire – abilități necesare tuturor oamenilor, la anumite etape ale vieții.

Formatoarele Ala Brânză și Antonina Mortean, asistente medicale specializate în kinaesthetics, instruiesc asistenți care au nevoie de suport  informațional și practic în îngrijirea la domiciliu a persoanelor cu mobilitate redusă sau chiar țintuite la pat.  ”Îi învățăm cum să-și păstreze sănătatea și să nu provoace dureri pacienților în timpul manipulărilor de îngrijire” a precizat Antonina Mortean.

Ludmila Vrabie, asistent personal din municipiul Soroca, este una dinte cele douăsprezece persoane care au beneficiat de formare în cel de-al treilea workshop: ”La moment, îngrijesc de soțul meu, Pavel, povestește doamna. Am venit la aceste cursuri cu scopul de a-mi îmbunătăți îndemânarea, să-mi pot ajuta soțul și alte persoane aflate la nevoie. Pentru mine este un nivel superior pe care l-am depășit instruindu-mă aici. Întotdeauna m-am străduit să fac bine, dar acum mă simt mai încrezătoare. Cunosc spre exemplu cum să ridic corect un bolnav țintuit la pat, astfel încât să-i fie ușor lui, dar și mie. Pe lângă bune practici am învățat să fim optimiști și pozitivi în orice situație dificilă. Sunt încântată. Deja am încercat să aplic acasă cunoștințele asimilate și am observat că soțul reacționează pozitiv”.

Participant în același grup, domnul Grigore, timp de șapte ani are grijă de fratele său în vârstă de 70 de ani: ”Am venit la acest curs pentru a învăța cum să mă comport cu fratele meu, ca să-i fie mai ușor lui, dar și mie atunci când îl îngrijesc și să învăț cum să mă autoîngrijesc la nevoie. Nu știam multe, dar acum, le mulțumesc doamnelor formatoare care m-au ajutat să dobândesc niște practici utile și tuturor celor care au contribuit ca să beneficiem de aceste lecții.”

”Kinaesthetics este arta percepției mișcării care conduce la o sensibilitate crescută asupra calităților și diferențelor mișcării proprii în cadrul activităților vieții cotidiene. Preocuparea cu kinaesthetics poate veni în ajutorul persoanelor de orice vârstă, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Kinaesthetics este apreciat cu predilecție în profesiile, în care contactul corporal este de la sine înțeles, promovând calitatea mișcării proprii, calitatea îngrijirii, asistenței sau terapiei, implicit sănătatea proprie și ai celuilalt”, a explicat Ala Brînză, trainer de nivelul I în kinaesthetics.

Workshop-urile sunt organizate în cadrul proiectului „Educație pentru Servicii de Calitate”, implementat de către AO CREDIS, susținut prin programul de granturi mici din cadrul proiectului “Suport și asistență pentru sectorul social din Republica Moldova 2017-2019”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare implementat de Caritas Republica Cehă în cooperare cu People in Need Moldova.

Ludmila Tamazan

PUBLICITATE