Oleg Podborschi: „Proiectul a injectat comunitatea”

0
742
Adrian Buga, Oleg Podborschi şi Ştefan Paniş deschid accesul în căminul cultural

Un eveniment ordinar, dar deosebit de important pentru localnici, s-a produs la Văscăuţi din raionul Floreşti. E de mare preţ prin destinaţia lui, dar şi mai important prin rolul mobilizator al sătenilor. Odată cu implementarea proiectului de renovare a căminului cultural de aici s-a impulsionat, apoi şi s-a dezvoltat continuu activismul membrilor comunităţii.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/990273211322623/

– Începutul a fost complicat, creându-ne şi nouă, funcţionarilor primăriei, probleme peste cap. dar atunci, când am cules primele rezultate, când în activităţi am văzut încadraţi oameni, ce de mai mult timp rămâneau în umbră, am înţeles cu toţii cât de important este să fim uniţi pentru a face ceva util pentru societate, – a menţionat în discursul său la ceremonia de deschidere solemnă a căminului cultural după renovare primarul comunei Oleg Podborschi.
Prezent la eveniment, preşedintele raionului Floreşti Ştefan Paniş a accentuat, că de când Oleg Podborschi e primar în comună s-au produs multe schimbări spre bine. Au fost reparate şcoala, grădiniţa, drumurile, o porţiune a străzii centrale a fost asfaltată. „Dar nu ne oprim aici. Vom susţine şi în continuare iniţiativele cetăţenilor, proiectele locale pentru a face satele noastre mai moderne, mai atractive”, – a declarat Ştefan Paniş.

Grupul de iniţiativă în implementarea proiectului

La implementarea proiectului au fost valorificaţi 253500 lei. La această sumă circa 100 mii de lei a atras deputatul în parlamentul Republicii Moldova Eugeniu Nichiforciuc, ce au fost utilizaţi la schimbarea acoperişului edificiului. Pentru reparaţia podelelor 90 de mii de lei a alocat Consiliul raional Floreşti. Aproape 60 de mii de lei au survenit din partea organizaţiei obşteşti CASMED prin intermediul unui proiect oferit de „Crucea Roşie” din Elveţia. Contribuţia primăriei a constituit 5 mii de lei. Din banii acumulaţi s-au mai procurat scaune şi mese, microfoane şi alt echipament pentru sonorizare. În amplificarea activismului membrilor comunităţii un rol determinant îi revine AO „Casmed”, care în parteneriat cu HelpAnge Internaţional Moldova desfăşoară în comună şi alte acţiuni. Adrian Buga, coordonator de proiect, şi-a exprimat satisfacţia, că în Văscăuţi s-a reuşit de a „ridica în picioare” comunitatea şi de a scoate din ogrăzi oameni.
– Colaborarea iniţiată de AO „Casmed” a fost pentru localitatea noastră ca o scânteie, ce ne-a „aprins”, ne-a injectat energie creatoare. Şi oamenii acum se implică în producerea unei schimbări spre bine la noi acasă, – afirmă primarul Oleg Podborschi. – Acest imbold mobilizează cetăţenii de diferite vârste spre a face ceva util pentru comunitate, căutând resurse aici, pe loc, dar şi participând la valorificarea lor.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/415868305944352/

Concomitent, la Văsăcuţi a fost creat un grup de iniţiativă, format din 15 persoane, preponderent în etate, în frunte cu Vera Soroceanu. După mai multe întruniri şi dezbateri aprinse au fost identificate problemele şi posibilităţile de soluţionare a lor, fiind elaborat şi un plan strategic de activitate „Văscăuţi – comunitate prietenoasă”.
În comună au fost selectaţi şi instruiţi 7 reprezentanţi ai fiecărei mahale, numiţi drept ambasadori ai acestor mini-comunităţi. E o practică nouă în desfăşurarea activităţilor fără nici o remunerare, dar cu un car de sarcini şi obligaţiuni în mobilizarea mahalei în producerea schimbărilor.

Ambasadoarea mahalei Ludmila Podborschi. Menţiune de la primar
Vasile Carauş – сel mai activ voluntar
Diplomă pentru Zinaida Barbă

Astfel, cu forţe comune, la Văscăuţi se fac lucruri tot mai bune. Iar renovarea căminului cultural e o etapă în realizarea planului strategic de dezvoltare a comunităţii.
– Noi singuri nu ne-am aşteptat la un aşa efect, la o aşa rezonanţă, – ne-a spus Zinaida Barbă, vicepreşedintele comitetului coordonator, care a şi elaborat proiectul. – În sat au apărut atâtea talente, despre care nici nu ne gândeam. Chiar şi sora mea, Vera Soroceanu, devenind liderul grupului de iniţiativă, a început acum, la 60 de ani, a cânta în componenţa formaţiei folclorice „Pădureanca”.
– În cămin renovat şi activităţile sunt mai variate, iar numărul participanţilor în creştere, – afirmă şeful instituţiei de cultură Grigore Brîncoveanu.
În semn de apreciere a aportului în implementarea proiectului primarul comunei Oleg Podborschi a menţionat cu Diplome de Merit donatorii şi cei mai activi participanţi la lucrările de renovare a căminului cultural. Iar formaţia folclorică „Pădureanca” a demonstrat că instituţia va fi mereu plină de cântec, dans şi voie bună.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/393767211280310/

 

 

PUBLICITATE