Soroca: secerişul la final

0
267

Totaluri îmbucurătoare

La tabăra de odihnă „La Dumbravă” de la Voloviţa au fost făcute totalurile muncii agricultorilor soroceni la strânsul pâinii. Sărbătoarea a fost deschisă prin adresarea Demedrei, zeiţei antice a agriculturii, prezentaţi cu multă inspiraţie de Tamara Sîrbu, regizoare la teatrul de păpuşi „Scăpărici”. Apoi ansamblul folcloric al Valentinei Gîlca „Floare de noroc” le-a creat plugarilor o dispoziţie de sărbătoare.
Crescătoorilor de pâine cuvinte alese a adresat preşedintele raionului Ghenadie Muntean. El a menţionat munca cu dedicaţie a sorocenilor la seceriş şi obţinerea roadelor înalte de culturi cerealiere.
O alocuţiune a rostit şefa direcţiei agricultură şi alimentaţie Aliona Andriuţa. Deşi suprafeţele de grâne faţă de anul precedent s-au micşorat, iar condiţiile climaterice din toamna trecută au fost nefavorabile pentru semănături, actualmente au fost strânse cu 5 mii de tone de cereale de prima grupă mai mult decât anterior. Iar după rodnicia hectarului Soroca ocupă locul doi din cele 12 raioane din nordul ţării.
Preşedintele raionului Ghenadie Muntean, vicepreşedinţii Vladimir Nicuţa, Iurie Todirean şi şefa direcţiei agricultură Aliona Andriuţă le-au înmânat fruntaşilor la seceriş diplome, premii băneşti şi colaci rumeni.
Sărbătoarea s-a încheiat cu cântece ale artiştilor de la Palatul de Cultură din Soroca şi o masă comună a participanţilor la eveniment.

Aliona Andriuţaşefa direcţiei agricultură
şi alimentaţie Soroca:

„An greu, dar roade bune”
Începutul lunii august are un gust mai specific – gustul pâinii, pentru că este timpul când se recoltează ultimele spice și se coace pâinea din roadă nouă. În această perioadă noi ne adunăm să sărbătorim finalizarea secerișului – „Ultimul snop”. Indiferent dacă a fost anul bun sau mai puţin roditor, oamenii gliei, de la mecanizatori până la administraţii muncesc din greu la creşterea roadei, astfel ca în fiecare casă să fie pâine pe masă. Din aceste considerente fiecare plugar merită să fie onorat şi să simtă recunoştinţa noastră pentru munca depusă. Iată de ce, adresez cele mai sincere mulțumiri și urări de sănătate membrilor colectivelor, conducătorilor și întregii echipe de mecanizatori, şoferi, lucrători auxiliari, tuturor celor implicați în această munca nobilă de a crește pâine.
Am avut un an destul de complicat, începând cu toamna 2018. Având niște condiții nu atât de prielnice pentru prelucrarea solului, s-au semănat în uscat mai mici suprafețe ca de obicei, rapița chiar în jumătate față de alți ani. Culturile semănate în mare parte au intrat în iarnă slab înfrățite, sau chiar deloc, starea nesatisfăcătoare a cărora ne punea semn de întrebare cum vor ierna și cum se vor dezvolta mai departe. Însă iarna blândă, ploile din primăvară au favorizat dezvoltarea acestora, astfel că rezultatele obținute sunt bune și chiar foarte bune pe unele sectoare.
Suprafața totală spre recoltare a constituit 15684 ha, inclusiv cereale 14620 ha și rapiță 1059 ha.
De pe cele 14620 ha de cereale și leguminoase de I grupă s-a recoltat în total – 60800 tone de boabe, roada medie constituind – 4,12 t/ha, inclusiv:
Grîul de toamnă – cultivat pe 12046 ha, s-au recoltat 52040 tone, sau câte 4,32 t/ha.
Orzul de toamnă – de pe 1318 ha, s-au recoltat 5396 tone, sau câte 4,11 t/ha
Orzul de primăvară – de pe 531 ha s-au strâns 1795 tone, sau câte 3,38 t/ha.
Mazărea – de pe 730 ha, s-au recoltat 1570 tone, sau câte 2,15 t/ha.
Rapița a fost cultivată pe suprafața de 1059 ha, s-au recoltat câte 2,13 t/ha obținând un volumul de 2256 tone.
Comparând rezultatele obţinute în anul curent cu cele din anul precedent, observăm că necătînd la faptul că suprafețele s-au micșorat, volumul total de cereale a crescut de la 56 mii la aproape 61 mii tone. Acest fapt se datorează sporirii productivității la hectar, și anume:
– grâul de toamnă s-a recoltat în medie câte 4,32 t/ha (2019) față de 3,76 t/ha (în 2018),
– la orz de toamnă 4,11 t/ha (2019) față de 3,31 t/ha (2018) ,
– orzul de primăvară 3,38 t/ha față de 1,67 t/ha,
– la mazăre 2,15 t/ha față de 1,31 t/ha.
În total pe Republică recolta medie la hectar la culturile cerealiere și legumenoase de I grupă constituie 3,22 t/ha, inclusiv grâul de toamnă 3,32 t/ha, orzul de toamnă – 3,13 t/ha, cel de primăvară – 2,68 t/ha, mazărea – 2,11 t/ha și rapița – 1,97 t/ha. Observăm că rezultatele obținute de plugarii din raionul Soroca sunt mai mari față de media înregistrată în întregime pe țară la toate culturile recoltate.
De asemenea acest fapt se poate menționa și în comparație cu media înregistrată în zona de nord, unde recolta la cereale în total constituie 4,0 t/ha, inclusiv la grâul de toamnă – 4,1 t/ha.
Din cele 12 raioane din zona de nord – raionul Soroca se situează pe locul II, după raionul Florești, unde s-a recoltat în medie câte 4,64 t/ha de cereale, inclusiv grâu câte 4,72 t/ha. Ceilalți vecini au rezultate mai slabe: r. Drochia total cereale 3,81 t/ha, inclusiv grâul 3,82 t/ha, Dondușeni – 4,1 t/ha total cereale, inclusiv grâul 4,3 t/ha. Raioanele din centrul și sudul țării au obținut în medie câte 3,1 și corespunzător 2,8 t/ha.
La noi în raion majoritatea gospodăriilor au obținut între 4,0-4,5 t/ha de cereale în medie, o parte au obţinut peste 4,5 t/ha și câteva gospodării au peste 5,0 t/ha de cereale, iar pe unele câmpuri în gospodării s-au recoltat și câte 7,0-8,0 t/ha.
Vreau să menționez, că indiferent de rezultatele obținute, sunt sigură că peste tot s-a depus o muncă enormă și efort maxim, s-au efectuat cheltuieli mari. E clar, că mereu este loc de mai mult și ne dorim mai bine, însă nu totdeauna depinde de factorul uman. În agricultură condițiile climaterice își lasă amprenta și deseori nu în folosul agricultorului.
Rezultate frumoase au fost obținute și la nivel de echipaje de recoltare. În ultimii ani parcul de tractoare și mașini agricole s-a înnoit semnificativ cu tehnică nouă, performantă, ce permite recoltarea calitativă, la timp și fără pierderi de producție.
Vreau să spun un mare mulțumesc tuturor celor ce știu să crească pâine. Vă doresc sănătate, belșug, încredere în ziua de mâine, și să dea Domnul să avem roade bogate și la recoltarea culturilor târzii!

Diplome, premii şi colaci
I grupă – Gospodăriile agricole cu suprafața de recoltare peste 1000 ha
Locul I – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”AMG Kernel” (conducător Victor Guțu), care a obținut câte 41,4 cnt/ha de pe o suprafață de 1754 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă și 150 ha de rapiță, cu diplomă de gradul I și premiu bănesc în sumă de 1000 lei.
Locul II – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Prietenia Agro” (conducător Moraru Lilia), care a obținut câte 40,68 cnt/ha de pe o suprafață de 1274 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul II și premiu bănesc în sumă de 900 lei.
II grupă – Gospodăriile agricole cu suprafața de recoltare de la 600 până la 1000 ha
Locul I – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Oclanda Agro” (conducător Cebotari Pavel), care a obținut câte 45,63 cnt/ha de pe o suprafață de 626 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul I și premiu bănesc în sumă de 900 lei.
III grupă – Gospodăriile agricole cu suprafața de recoltare de la 400 până la 600 ha
Locul I – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din „CAP” A.Gusacinschi” (conducător Ilie Cravciuc), care a obținut câte 48,9cnt/ha de pe o suprafață de 406 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul I și premiu bănesc în sumă de 800 lei.
Locul II – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Crister Agro” (conducător Terenti Cristina), care a obținut câte 47,9 cnt/ha de pe o suprafață de 427 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul II și premiu bănesc în sumă de 600 lei.
Locul II – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Visagromag” (conducător Sochirca Vasile), care a obținut câte 47,8 cnt/ha de pe o suprafață de 323 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă și rapiță 80 ha, cu diploma de gradul II și premiu bănesc în sumă de 600 lei.
Locul III – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Tehrubsor” (conducător Muntean Angela), care a obținut câte 45,7cnt/ha de pe o suprafață de 458 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă și 90 ha de rapiță,cu diploma de gradul III și premiu bănesc în sumă de 500 lei

IV grupă – Gospodăriile agricole cu suprafața de recoltare de la 200 pînă la 400 ha
Locul I – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din ”Brichet Prim” (conducător Avornicița Marin), care a obținut câte 52,5 cnt/ha de pe o suprafață de 204 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul I și premiu bănesc în sumă de 800 lei.
Locul II – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Soragrovis” (conducător Ivanov Vladimir), care a obținut câte 48,9cnt/ha de pe o suprafață de 310 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul II și premiu bănesc în sumă de 700 lei.
Locul III – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Bucuria Saturn” (conducător Dabuja Vsevolod), care a obținut câte 48,7 cnt/ha de pe o suprafață de 242 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul III și premiu bănesc în sumă de 600 lei.

V grupă – Gospodăriile agricole cu suprafața de recoltare de la 100 până la 200 ha
Locul I – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL”Limburg” (conducător Dragan Constantin), care a obținut câte 54,0 cnt/ha de pe o suprafață de 160 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul I și premiu bănesc în sumă de 600 lei
Locul II– Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare CP „CVA Virocagro” (conducător Andriuța Constantin), care a obținut câte 51,5cnt/ha de pe o suprafață de 104 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul II și premiu bănesc în sumă de 500 lei.
Locul III – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL „Silvitrans” (conducător Braga Petru), care a obținut câte 50,0 cnt/ha de pe o suprafață de 160 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul III și premiu bănesc în sumă de 400 lei

VI grupă – Gospodăriile agricole cu suprafața de recoltare de până la 100 ha
Locul I – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Cobgeanca Sor” conducător Eremița Vladimir, care a obținut câte 43,7cnt/ha de pe o suprafață de 95 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul I și premiu bănesc în sumă de 500 lei
Locul II– Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Alvire Sor” conducător Mînzat Vitalie, care a obținut câte 42,6 cnt/ha de pe o suprafață de 36 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul II și premiu bănesc în sumă de 400 lei
Locul III – Se premiază colectivul detașamentului de recoltare-transportare din SRL ”Furdui Mihail” conducător Furdui Mihail, care a obținut câte 41,9 cnt/ha de pe o suprafață de 37 ha de culturi cerealiere și leguminoase de prima grupă, cu diploma de gradul III și premiu bănesc în sumă de 300 lei.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.