Pășind pragul Azilului de bătrâni din Dondușeni te pomenești într-un mediu casnic, cu ambianță blândă, culori dulci, liniște și o ușoară adiere tomnatică. Toamna vieții a adunat în această instituție 26 de persoane în etate, fiecare cu gândul lui, cu destinul, cu speranța și necesitatea de a avea un sprijin la nevoie. Beneficiarii azilului se bucură aici de îngrijirea personalului și a șefei instituției Lucia Guțu.
De câtă vreme lucrați în calitate de șef al Azilului, doamnă Guțu?
- Sunt la început de cale, am doar un timp foarte scurt de când am devenit șefă. Am lucrat asistentă medicală în policlinica raională Dondușeni mai mulți ani, dar destinul a vrut ca eu să fiu aici și am primit această funcție ca pe o chemare de a-mi îndeplini o misiune, un rost, o datorie în viață. De ce zic așa, pentru că în anii 2004-2009 am lucrat anume aici, în acest colectiv și acum de parcă ași fi revenit dintr-un concediu și mă adaptez la munca de zi de zi.
- Câți lucrători aveți în subordine și care este stilul managerial de administrare pe care-l aplicați, cum conduceți, de câte ori pe zi bateți cu pumnul în masă?
- În subordine sunt 4 surori medicale, 3 infirmiere, 2 bucătari și un magaziner.
Nu, cu pumnul nu se bate, pentru că aceasta n-ar fi dirijare, conlucrare, înțelegere, aceasta ar fi ca o teroare. În acest mediu, mai ales aici, unde sunt oameni mult mai triști ca noi, un astfel stil de conducere nu poate fi tolerat. Totul se bazează pe buna înțelegere, pe respectul reciproc, pe glas domol și liniștit,pe convingerea de a face lucrul așa și nu altfel. Hotărâm problemele în comun, nu facem abuz de putere sau presiune.
- Este un stil democratic, după cum înțeleg, și acesta este binevenit.
- De câte ori pe zi alimentați pacienții, care este meniul și dacă sunteți satisfăcută de produsele pe care le achiziționați?
- Alimentația este destul de bună și calorică, conține necesarul de ingrediente ce satisfac necesitățile organismului, carne în fiecare zi, fructe, legume. Bucatele se prepară gustos, totdeauna sunt proaspete, oamenii sunt mulțumiți și aceasta ne bucură. Iată acum facem puțină reparație la bucătărie pentru a eficientiza calitatea resurselor, sufrageria este în stare perfectă, dacă vine cineva în vizită pot sta la o ceașcă de ceai cu cei veniți.
- Aveți și persoane țintuite la pat, cum se alimentează?
- Aici intervine personalul, desigur alimentația se face în salon, totul este aranjat conform cerințelor. La pat avem 16 persoane și fiecare primește respectiv ceea ce trebuie și ceea ce vrea, pentru că sunt și astfel de dorințe.
- E toamnă târzie de acum, mâne-poimâine bate la ușă iarna, cum vă încălziți?
- Vedeți și acum că la noi este cald, avem sistemă autonomă de încălzire, temperatura este de aproximativ 18 grade plus, în iarnă o să fie tot așa, căldura este foarte necesară pentru acești oameni, ei sunt ca niște copii , uneori capricioși, alteori neputincioși și dacă au căldură și mâncare, puțină susținere omenească, apoi se simt mai bine , mai ușor, de aceea străduim să le asigurăm , cel puțin, minimul necesar, deși facem și maximum.
- Regulile de igienizare, cum se respectă, dacă aveți aici situații mai complicate, cum le rezolvați?
- Desigur, regulile de igienizare atât personală, cât și ceea ce ține de ambient, se respectă. Fiecare palată are blocul sanitar aparte, baia, toaleta, toate se păstrează în ordine, conform cerințelor, se respectă pe maximum. Am descoperit acum o firmă care asigură cu preparate chimicale de igienizare mai puțin agresive, le vom procura și aceasta va contribui la calitatea serviciilor aplicate.
- Cu cine colaborați în munca dumneavoastră, deși aveți puțin timp lucrat, cine din funcționarii publici, conducere vă bat pragul?
- Ușile Azilului sunt deschise pentru colaborare și parteneriat, suntem în așteptarea surprizelor parvenite din orice direcție. Conducerea raionului, președintele, Vadim Lesnic, vicepreședintele, Valeriu Casapu, Ala Guțu, șefa secției Asistență Socială, acești oameni sunt permanent preocupați de situația la Azil, conlucrăm și cu acest prilej vreau să le aduc mulțumire. Acum chiar iată familia mea personal, am vrea să facem o donație, mere, pentru că avem livadă și las și oamenii din azil să aibă mai mult, merită. Colaborăm și cu alte instituții, cred că în prag de An Nou vom beneficia de bunuri prin intermediul tradițiilor de iarnă și nu numai…O să reabilităm o tradiție frumoasă de a sărbători ziua de naștere în acest pentru pacienți.
Cele spuse de șefa instituției, au confirmat și beneficiarii azilului, nimeni nu s-a plâns, toți sunt mulțumiți, ochii lor sunt mai vorbitori decât orice ar spune. O bătrânică foarte vioaie, pe nume Arhipova Ideea, a mai spus că este foarte mulțumită de felul cum este tratată aici.