80 ani de activitate a Bibliotecii Publice Chetrosu

0
347

Ziua de 4 noiembrie a fost una specială pentru Biblioteca publică Chetrosu. În incinta bibliotecii s-a desfășurat evenimentul de omagiere a celei de-a 80 aniversări de la înființare, adunând cei  mai dedicați dascăli ai cărții din tot acest răstimp. Desigur, aceste opt decenii pe mulți din ei i-au pierdut în negura vremii,  trecând în neființă. Dar o bună parte din bibliotecarele, care  și-au depănat firul  vieții, muncind cu dăruire în biblioteca din satul natal, au revenit  în templul  sfânt al înțelepciunii, cu aceleași emoții de  atunci, cu mai bine de 50 ani în urmă.

Gazdele, primitoare și ospitaliere, au întâmpinat cu drag oaspeții și invitații la festivitate. Oaspeți de onoare au fost primarul s.Chetrosu, Ion Prodan, viceprimarul, Vasile Cemortan,  specialistul principal Secția cultură Drochia, Ala Bugai, scriitoarea  Lidia Ungureanu, băștinașă din s.Chetrosu și  reprezentantul BPR ”Iulian Filip”, specialist TI, Dinu Cantemir. Primarul localității a adresat sincere  felicitări  și urări de bine cu prilejul  onorabilei aniversări de la fondarea bibliotecii, colectivului bibliotecii, șefei Eugenia Foalea pentru  activitattea desfășurată în folosul comunității, asigurând de susținerea în continuare a tuturor inițiativelor frumoase.

Mesaje de gratitudine au adresat și oaspeții prezenți la sărbătoare. Biblioteca publică Chetrosu  a  primit în dar un cadou original  din partea Secției cultură – o carte  gravată în lemn,confecționată  în laboratorul de fabricație digitală Fablab Drochia.  Șefa bibliotecii Eugenia Foalea a fost decernată cu o diplomă de excelență profesională și bibliotecara Eugenia Zuza,s-a învrednicit de diploma de merit din partea Secției cultură.Invitații, foști bibliotecari, care și-au împărtășit impresiile au fost: Darii Valentina, Cincilei Antonina, Furtună Parascovia, Darii Vera, Zelinschi Larisa,  Prodan Maria și Pântea Vera, care au primit în semn de distinsă recunoștință pentru  munca de bibliotecar, diplome și flori din partea viceprimarului Vasile Cemortan. Diplome au fost decernate și celor mai activi  voluntari ai  bibliotecii, Silvia Trofimciuc, medic șef la Centrul de Sănătate , care participă la Serviciul modern de bibliotecă ”Oameni sănătoși- comunitate sănătoasă” și elevei  Scurtu Aurelia, pentru care biblioteca a devenit a doua casă.  Emilia Surlaru,o  îndrăgostită de carte și fostă profesoară, care a fost invitată la semnificativul eveniment, a donat bibliotecii, cu prilejul aniversării, o colecție de volume ale scriitorului  Ion  Druță  și multe alte cărți de o valoare inegalabilă pentru biblioteca Chetrosu. Elena Novac, directorul gimnaziului  ”V.Coțofană”  din localitate, invitată la eveniment, a menționat în mesajul său, că parteneriatul între gimnaziu și biblioteca din localitate, are un efect benefic  în dezvoltarea personală a tinerei generații și dumneaei  va susține în continuare această colaborare frumoasă.

Cei prezenți la eveniment s-au delectat cu un filmuleț video despre activitatea voluntarilor  bibliotecii, frumoase melodii, interpretate de  Liliana  Câșlaru, profesoară de muzică, Chiroșca Iulia, directorul artistic al casei de cultură și Ciubotaru Marcica, conducătorul ansamblului ”Florile Dalbe” din s.Chetrosu.

Bibliotecarele au savurat cu plăcere din versurile în recital de Lidia Ungureanu, iar viceprimarul  Vasile Cemortan  le-a dedicat  bibliotecarelor  câteva poezii din creația proprie, de mulți ani fiind pasionat  de ars poetica și fiind adânc recunoscător pentru munca acestor neobosite și veșnic însetate de frumos, despre care dânsul a spus în una din poezii:

”Și-alături de cărți, doar o ființă

cu suflet mare, hărăzit cu har

de sus venită, dintr-o credință

cu nume notoriu – de bibliotecar.”

Buna desfășurare a evenimentului a  fost susținută de o atmosferă caldă și plăcută,  culminând cu degustarea  unei tortei aniversare, decorată cu mult rafinament,care avea să confirme încă o dată, că cei 80 de ani ai  templului  înțelepciunii, au fost marcați cu succes.

PUBLICITATE