Nu mă îngrozește moartea,ci felul de a muri…

0
149

Viața cît trăiești cu vis și dor,

E păcat de moarte să vorbești,

Dar din vina Ta cînd Alții mor,

Atunci tu ești mort – chiar de trăiești!

    Meditam asupra tragediei, care s-a produs la 25 martie, curent în or.Kemerovo din Federația Rusă, în Centrul comercial «Зимняя Вишня», ce a cutremurat întreaga comunitate.

Răspuns la întrebarea ”Cine este vinovatul de această oribilă tragedie” este ca și cum ai căuta un ac în stogul de fîn, dar viețile numărului necunoscut de victime nu le va mai întoarce nimeni. Am rămas profund indignată de faptul că toate posturile TV ne vorbesc de 64 persoane, atunci cînd cifra reală este cu mult mai mare și cu toții știm asta.În spatele declarațiilor false stă ascuns adevărul durut și umil, pe care au curajul să-l spună doar cei,care au încărunțit în cîteva ore de la vestea zguduitoare, numai cei, care au simțit și trecut prin această durere: de a pierde, mama,soția, fiica, feciorul, sau nepoții. Doar cei, care încă mult timp vor fi sfîșiați de această durere, pot să ne spună adevărul.

Involuntar, mi-am adus aminte de Celebra maximă a lui Ovidius ”Nu mă îngrozeşte moartea, ci felul de a muri”. Credeți că sărmanii copilași, care încă nici n-au apucat să înțeleagă această viață, și-au putut imagina vreodată, că vor avea un asemenea sfîrșit? Credeți că o mamă, care și-a luat copii, bucuroși că vor face împreună shoping, ar fi rămas acasă, dacă ar fi știut că vor muri, cuprinși de flăcări? Prea puțin probabil, fiindcă fiecare din noi mai crede în ceva frumos, mai are gînduri senine, mai suntem optimiști și credem, că va veni ziua, cînd va fi mai bine. Noi continuăm să trăim cu această speranță, iar în acest timp alții profită de naivitatea noastră, inundînd cu reclame și  publicitate despre dări în exploatare de Centre comerciale ”pentru oameni”. Incompetența, indiferența și neglijența lor și a înalților demnitari, care-și împletesc lauri pe încrederea și sinceritatea oamenilor, au dus la acest trist final.

Oamenii de bună credință din toată lumea transmit în fiecare zi condoleanțe celor,care trăiesc dureroase clipe în urma tragediei din Kemerovo.

Primăria or.Drochia a venit cu un gest mărinimos, organizînd o zi de comemorare a copiilor  trecuți în neființă. Pe piața din centrul orașului a fost plasat un baner, au fost aprinse lumînări, unde fiecare trecător să poată pune o floare, să poată pomeni cu un minut de reculegere. În semn de solidaritate au venit mulți tineri, care s-au alăturat inițiativei lansate de administrația publică locală și au lansat baloane, ce și-au luat zborul către porțile deschise ale cerului, spre alți semeni de vîrsta lor, unde viața nu este atît de crudă și nemiloasă.

 Venim în astă lume cu Soarele și Luna,

Cît de frumoasă-i Viața, numeni nu poate ști

Cînd bate Ceasul morții, aș vrea să știu doar Una:

Nu mă-ngrozește Moartea, ci felul de-a muri….

Fie ca Bunul Dumnezeu să dăruiască familiilor îndoliate din Kemerovo mângâiere și putere sufletească. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

 

PUBLICITATE