Proiectul „Finalizarea construcției sistemului de aprovizionare cu apă a comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița” a inclus construirea a 22 de kilometri de rețele de apeduct și a unei stații de tratare a apei. De asemenea, proiectul a prevăzut instalarea unui turn de apă cu o capacitate de 25 de metri cubi și a unei stații de pompare deasupra sondei arteziene.
În urma implementării acestui proiect, locuitorii din satele Grinăuți-Moldova și Grinăuți-Raia, inclusiv trei instituții de menire socială (grădinița cu aproximativ 50 de copii, primăria și gimnaziul cu 120 de elevi din comună), precum și zece agenți economici beneficiază de acces la apă de calitate furnizată prin apeduct.
Valoarea acestui proiect, implementat prin intermediul Programului Național „Satul European”, ediția I, se ridică la peste 7,55 milioane de lei, bani alocați de Guvern prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Potrivit primarului comunei, Ala Cebotari, acest proiect a împlinit un vis de ani de zile al locuitorilor din Grinăuți-Moldova și Grinăuți-Raia – de a avea apă direct în gospodării.
„De-a lungul anilor, cetățenii comunei noastre s-au confruntat cu o lipsă acută de apă, având în vedere că peste 60% dintre fântânile locale sunt complet secate. Acum, beneficiem de toate avantajele oferite de o rețea de apeduct: a crescut nivelul sănătății publice, inclusiv gradul de educație igienică al populației, iar munca casnică a devenit mai ușoară.
Multe gospodării și-au amenajat blocuri sanitare și au achiziționat mașini de spălat. De asemenea, au fost diversificate serviciile sociale pentru persoanele vulnerabile. Totodată, câteva familii s-au reîntors din străinătate și au investit în localitatea natală, dat fiind că accesul la apă este esențial pentru dezvoltarea micilor afaceri rurale. În plus, în urma înființării subdiviziunii „Gospodărie comunală” în cadrul primăriei, au fost create cinci locuri de muncă noi.
Suntem recunoscători autorităților centrale pentru sprijinul financiar esențial acordat comunității noastre”, a adăugat primarul.
Menționăm că, prin intermediul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, în raionul Ocnița au fost implementate 16 proiecte de dezvoltare locală, cu o valoare totală de peste 30 de milioane de lei. Beneficiari direcți ai acestor proiecte sunt în jur de 30.000 de persoane.