Ghindești-oraș mic cu suflet mare!

0
379

Ghindești este unul dintre cele mai tinere orașe din Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a țării, Ghindeşti este situat la o distanţă de 13 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. Localitatea numără circa 1800 de locuitori, oameni muncitori, care țin la tradiții și neam. Orașul este condus de Mihail Bulat, primarul care este la cel de-al patrulea mandat. De această data, echipa ”Ziarului Nostru” a ajuns la Ghindești, pentru a vedea cum este viața localnicilor. Mai întâi de toate am discutat cu primarul, pe care l-am găsit la primărie, muncind.

  • Cum este viața la Ghindești?

Mihail Bulat, primarul orașului Ghindești ” Viața la Ghindești, este frumoasă și veselă, ca într-un oraș tânăr. Pe 12 august, orașul va împlini 68 de ani. Suntem mândri de Ghindești-oraș mic cu suflet mare.

  • Ce proiecte sunt în derulare la Ghindești?

Mihail Bulat, primarul orașului Ghindești ”Ghindești nu stă pe loc, ci mereu este în dezvoltare. La moment se muncește mult asupra unui proiect ce ține de amenajarea unui parc frumos în oraș, unde să se poată odihni bătrâni, se distra tinerii și juca copiii. Proiectul tehnic este deja gata, așteptăm să-l depunem la Programul de Stat ”Satul European” și să-l câștigăm. Este vorba de o valoare a proiectului de aproximativ 3 milioane de lei.

La fel în derulare este și proiectul ce ține de asfaltarea străzii Alexei Mateevici, care va fi reparată capital.

O reparație curentă va fi efectuată și la Casa de Cultură, care este o mândrie a localității. Nu trebuie să uităm că prin cultură, trăim ca neam.”

  • Problema nr.1 de la Ghindești?

Mihail Bulat, primarul orașului Ghindești ”Consider că problema nr.1 la Ghindești- sunt drumurile. Pentru 2023, din Fondul Rutier au fost alocați circa 485 de mii de lei, cu acești bani, dar și din bugetul local, vom repara mai multe porțiuni de drum. Experieța ne-a demonstrat că reparația în varianta albă a drumurilor, este de scurtă durată, de aceia, vom opta pe viitor, pentru reparațiile cu asfalt, deoarece sunt mai durabile.”

  • Cu ce se ocupă locuitorii orașului Ghindești?

Mihail Bulat, primarul orașului Ghindești ”Suntem în apropiere de raion, de aceia majoritatea locuitorilor sunt angajați la Florești. De asemenea în localitatea noastră activează o fabrica de bere, care oferă mai multe locuri de muncă. În construcție este și un Complex Angro, unde pe viitor va funcționa și o fabrică de produrecere a produselor făinoase.”

  • Cartea de vizită a orașului Ghindești?

Mihail Bulat, primarul orașului Ghindești ”O carte de vizită a orașului Ghindești este Arca de la intrarea în localitate, care a devenit un simbol. Aceasta a fost reconstruită  atunci când a fost implimentat proiectul de reconstrucție a drumului Sărăteni-Soroca. O mândrie a localității este și Casa de Cultură, dar și  imnul orașului.”

  • Cum vedeți orașul Ghindești peste zece ani?

Mihail Bulat, primarul orașului Ghindești ” Peste zece ani, văd un oraș european, care să devină un exemplu pentru țara noastră. Vreau să vă zic că și astăzi, cine vine la Ghindești, rămâne plăcut impresionat de amenajarea acestui oraș mic cu suflet mare!”

De vorbă cu locuitorii orașului Ghindești

  • Ghindești, este mereu în dezvoltare, apreciez efortul primarului. Eu locuiesc în comuna Ghindești, care este la hotar cu orașul și urmăresc ce se întâmplă aici. Am auzit că este preconizat amenajarea parcului, țin minte cum arăta acest parc acum 20-30 de ani, era cu flori, bănci și copaci frumoși, acum acesta lasă mult de dorit. Faptul că autoritățile își propun să-i restabilească frumusețea de altă dată- este foate bine, le dorim succes.
  • Noi tinerii ne mândrim cu orășelul nostru Ghindești. Ne dorim un oraș dezvoltat, în care să putem beneficia de studii bune, iar ulterior și de un loc de muncă, la noi, acasă. Apreciez munca celor de la primărie și le doresc multe proiecte noi și frumoase.
  • Nu sunt de pe loc, dar îmi place Ghindești. Este un oraș mic, dar bine organizat. Am văzut mulți copii la terenul de joacă, orașul trăiește și asta mă bucură.
  • Nu sunt din Ghindești, am venit în ospeție. Prima impresie este bună, îmi place orașul, este compact și nu-i lipsește nimic. Este un oraș curat și frumos amenajat, e bine.

Istoria localitații

Ghindești este unul dintre cele mai tinere orașe din Republica Moldova. În anul 1952, prin decizia Consiliului de miniștri al RSSM a fost aprobat proiectul de construcție a unei fabrici de zahăr în raionul Florești, în apropierea satului Ghindești, pe malul stîng al Răutului, în apropierea căii ferate Rîbnița–Florești–Bălți și a automagistralei Chișinău – Soroca.   Fabrica de zahăr cu capacitatea zilnică de prelucrare a 25 mii centnere de sfeclă de zahăr a fost pusă în funcțiune în octombrie 1956. Pe lângă fabrică, din 1956 a început să crească orășelul muncitorilor care a primit denumirea Leninsk. Aici s-au construit case de locuit, magazine, atelier de deservire socială, cantină, școală medie, casă de cultură, bibliotecă, club, apeduct, spital, 2 puncte medicale, creșă-grădiniță, etc. În apropierea fabricii de zahăr a fost construit un punct de îngrășare a animalelor care a devenit cu timpul unul din cele mai mari complexe zootehnice de îngrășare a bovinelor.

Din anul 1992 orășelul poartă denumirea de Ghindești, iar în anul 1998 a primit statutul de oraș.

PUBLICITATE