Fără cravată cu Iurie Vlas

0
678

Funcție: vicepreședintele raionului Florești

Născut: 27 mai 1990

Localitatea: orașul Florești

 Zodia: Gemeni

Familie: soția Vica, fiica Alexandra, feciorul David

Mâncarea preferată: Mâncarea tradițională, moldovenească

„În viață apreciez foarte mult omenia, calitate care din păcate se cam pierde astăzi”

Familie frumoasă

M-am născut în orașul Florești. Sunt crescut și educat în orașul natal. Părinții sunt o familie modestă, mai am un frate. Am învățat de la părinți lucruri frumoase și m-am străduit să preiau de la ei cele mai bune calități. Ulterior mi-am creat familia, am doi copii, o fetiță și un băiețel, David și Alexandra, o soție iubitoare, Vica. Împreună formăm o familie frumoasă.

Copilărie pe malul râului Răut

Copilăria care am avut-o a fost una frumoasă. Fac parte din generația de tranziție, să spunem așa. Pentru că noi am avut o copilărie fără telefoane mobile, fără calculatoare. Ieșeam de dimineață până seara în curte, prin mahala, cu vecinii și ne jucam toată ziua în diferite jocuri care erau actuale la momentul acela. Eram mulți copii în mahala, câte 20-30 de copii și era foarte interactiv. Făceam multe peripeții, părinții locuiau la vreo 300 de metri de râul Răut și de calea ferată, respectiv și vara la joacă, și iarna la săniuș când ieșeam cu copii, acolo ne petreceam în mare parte timpul.

Șotii

Șotii cred că avem noi mai multe, dar una mai deosebită a fost, tot acolo pe malul râului Răut, la calea ferată. Aveam cam patru anișori, iar copiii care erau cu mine erau mai mari. Pe calea ferată venea un tren marfar. Și ne-a venit o idee să aruncăm cu pietre în trenul acela. Și, neasigurându-ne de consecințele care pot urma, o piatră s-a întors în noi, în mulțime. Și au fost niște urmări mai neplăcute, dar le-am trecut.

În școală am fost un băiat ascultător

Eu am absolvit Liceul Teoretic “Ion Creangă” din orașul Florești, profilul real. Respectiv, cele mai preferate obiecte au fost cele reale, matematică, în primul rând, chimie, biologie. În școală am fost un băiat ascultător, am învățat bine. Am avut mai mulți profesori cu care am avut relații foarte bune. Cu o bună parte din ei, ulterior, am fost și colegi inclusiv și în consiliul raional, în calitate de consilier raional. Domnul Vasile Munteanu mi-a fost și diriginte până în clasa a noua, dumnealui din păcate, nu mai este.

Proces continuu de învățare

După ce am absolvit liceul din Florești, am mers la Universitatea de Stat din Moldova. Am făcut Facultatea de Științe Economice, pentru că matematica și cifrele, după cum am mai spus, erau aproape de mine, până la moment ele mă însoțesc în viață și în activitate inclusiv. Am absolvit universitatea în anul 2012. M-am reîntors în Florești, m-am angajat în câmpul muncii. Ulterior, am mai făcut și a doua facultate în anul 2018. Am intrat la studii, la frecvență redusă, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, la Științe Juridice, pe care le-am absolvit în anul 2023 cu succes. Inclusiv și la moment continuăm studiile pentru că suntem într-un permanent proces continuu de învățare.

Activitatea precedentă

Revenind după studii la Florești, am activat inițial la o companie de evaluare a bunurilor și imobilurilor în calitate de manager. Ulterior, am avut o ofertă de la o bancă comercială și am fost angajat acolo. Ca mai târziu să fiu promovat la o altă bancă comercială, iar în anul 2016 am avut o ofertă să fiu angajat la Moldova Gaz, în calitate de reprezentant în teritoriu, pe partea de furnizare a gazelor naturale.  Respectiv, am activat exact 7 ani și 4 luni în această companie. Până am primit invitația de a trece la Consiliul Raional Florești, în calitate de vicepreședinte al raionului. La moment, mai bine de 4 luni activez în funcția respectivă.

Prima zi de muncă

Compania la care am fost angajat era la Chișinău, adresa juridică și sediul lor central era acolo, în Florești nu mai aveau alți angajați, eram doar eu unul singur. Am fost cumva instruit ce trebuie să fac și prima zi de muncă mi-o amintesc și acum, pentru că a trebuit eu să amenajez inclusiv și spațiul și tehnica și tot. Nu a fost nimic complicat pentru că până la urmă suntem descurcăreți și reușim, dacă ne dorim ceva cu adevărat.

Iurie Vlas, soț și tată

Sunt un tată iubitor, eu în general iubesc copiii, pe ai mei mai mult ca viața. Sunt un soț iubitor, probabil uneori puțin sever, dar mă strădui să acord cât mai multă atenție familiei, copiilor. Nu permanent îmi reușește asta pentru că toate activitățile consumă din timp, dar mulțumesc soției care mă înțelege, îmi este alături și mă susține în ceea ce fac și cumva împreună depășim tot.

Principii de viață

În preajmă mă strădui permanent să am oameni buni, nu știu dacă îmi reușește de fiecare dată, dar cel puțin depunem efort, oameni cu care să creăm lucruri bune, frumoase. Nu pot tolera în viață minciuna, prostia și fățărnicia. Cumva aceste contravalori mă strădui să le ocolesc, să nu le promovez personal și cer și de la persoanele care sunt în proximitatea mea să respecte aceste principii.

În politică mai bine de 10 ani

Eu de fapt de mic copil am iubit politica, dar după ce am absolvit universitatea și m-am întors la Florești, aveam un prieten foarte bun care era implicat într-un partid politic. Mi-a propus să merg cu el, eu inițial stăteam la dubii să merg sau nu, am mers cu el la careva evenimente, mi-a plăcut ceea ce se întâmplă și am înțeles că am și eu atracția față de politică și careva calități pe care le pot manifesta inclusiv și în politică. Ulterior am fost promovat în cadrul aceluiași partid unde era prietenul meu ca președinte a organizației de tineret. Mai mulți ani am fost președintele organizației de tineret, respectiv am desfășurat multe activități inclusiv sociale, culturale, sportive.

Funcția de vicepreședinte

Eu am reușit să o văd și de la o parte și fiind deja și în funcție. Cred că cumva diferă, dar totodată funcția de vicepreședinte în primul rând înseamnă multă responsabilitate, mult efort, multă implicare. Uneori trebuie să renunți la multe lucruri care ai vrea să le faci, pentru că din lipsă de timp nu reușești. Dar cred că totuși conștientizezi și realizezi ce înseamnă funcția de vicepreședinte doar atunci când intri în această funcție și când vezi toate provocările și toate problemele cu care se confruntă un vicepreședinte. Și cred că e total diferit decât ceea ce se percepe de la o parte.

Prietenia înseamnă mult

Prieteni am nu atât de mulți, dar îi am încă din copilărie. Pentru că eu cred că cele mai apropiate relații se formează din copilărie. Pentru că atunci noi, fiind copii, nu percepem toate problemele care urmează să le întâlnim pe parcursul vieții, se creează niște relații strânse. Eu practic, cu prietenii care pot să-i numesc prieteni, am format relațiile, cred, din copilărie până la 20 de ani. A fi prieten înseamnă mult sau cel puțin a fi numit prieten înseamnă mult, pentru că trebuie să meriți să fii numit prieten. Să deții titlul de prieten, eu cred că trebuie să te manifeşti de-a lungul relației cu o anumită persoană, ca să se înțeleagă că poți fi numit astfel.

Pasiuni

Eu de mic copil joc fotbal. Inclusiv și acum, două, trei ori pe săptămână cu băieții avem un grup și ne organizăm regulat, facem fotbal. Pe lângă asta, după timpul de care dispun, mai merg la sala de forțe.

Cea mai fericită zi

Cea mai fericită zi din viața mea este, cred că atunci când s-au născut copiii. Mai recent, când s-a născut David. Eu de fapt, eram la un curs de instruire în Georgia și seara am fost contactat de soție, pentru că aveam peste vreo două zile biletul să zpor înapoi în țară, dar am fost contactat că a doua zi, la ora 12.00 este programată nașterea.  Evident că timp de o oră biletul deja era schimbat. La ora 6.00 dimineața eram deja în București și ulterior de la București la Chișinău, am ajuns în timp și cred că atunci când s-a născut David a fost cea mai fericită zi din viața mea.

Cea mai tristă zi

Nu am cea mai tristă zi, pentru că din fericire părinții sunt în viață, sunt alături, familia mea este alături, asta e cel mai important.

 Mă consider un om fericit

 În primul rând, am familia alături de mine și este sănătoasă. În al doilea rând, mă consider un om realizat în viață. Permanent mă aflu într-un proces continuu de dezvoltare și învățare. Și consider că până la urmă aceasta este fericirea cea mai mare.

Mesaj pentru cititorii Ziarului Nostru

Pentru cititorii ziarului nostru, doresc să continue să facă acest lucru, pentru că ascultând, citind, urmărind Ziarul Nostru, puteți afla multă informație utilă, multe lucruri noi, puteți cunoaște și multă lume bună din zona de nord a Republicii Moldova, pentru că permanent Ziarul Nostru promovează personalitățile din zona noastră de nord, respectiv vă îndemn să urmăriți, să citiți, să ascultați Ziarul Nostru. 

PUBLICITATE