40 de zile fără Taisia Gânga

0
593

A plecat fulgerător din astă lume. Era atât de plină de energie și dornică de viață, încât nu ne venea să credem că moartea ne-a răpit-o.       Mi-a fost colegă și îndrumătoare – o colegă cu inimă mare, devotată trup și suflet meseriei, o doamnă deosebită. Pe toate le făcea cu acuratețe și resposabilitate. O ordine desăvârșită domnea mereu în jurul ei. Acasă era bună gospodină, mamă și soție iubitoare. Îi plăcea să împletească, să coase, să croșeteze. Venea cu sfatul și susținerea atunci când era nevoie.

   Am lucrat 30 de ani împreună. Nu pot să nu-mi amintesc de distinsa ei colegialitate, de atitudinea sinceră și caldă față de pacienți. Chiar și după plecarea ei la pensie, colegii o dădeau tot timpul drept exemplu de om cu suflet mare și capacitate de dăruire exemplară.

  Familia a fost pentru ea o mică biserică. A crescut doi copii împreună cu soțul, cunoscutul medic oftalmolog, Axentie Grigorievici Gânga.  Doi copii buni, fiica Lucia și fiul Anatolii.

  Au fost o pereche model. Taisia își iubea soțul. L-a urmat tocmai în sud-estul Africii, în Mozambic, unde plecase ca să acorde ajutor medical populației de acolo. În pace și înțelegere au convețuit împreună 57 de ani!

  Știu că încă mult timp n-o să mă pot împăca cu  gândul că buna mea prietenă și colegă a plecat în altă lume, că n-o să-i mai aud la telefon vocea caldă, n-o să-i văd zâmbetul luminos.

    Veșnică să-ți fie amintirea, dragă Taisia! Dumnezeu să te odihnească în Pace!

Cu adâncă tristețe,

Eugenia Focșa la care se alătură colegii de la Centrul Stomatologic Raional Soroca

Cu cine voi mai întâlni diminețile?

  Este foarte greu să găsești în aceste clipe cuvintele care să exprime durerea, nedumerirea și disperarea noastră. Nimic nu prevestea sfârșitul. Ne-am plimbat seara, ca de obicei, pe malul Nistrului. Ne-am întors acasă bine dispuși. Ea, ca de obicei, a rămas să privească televizorul până târziu, eu am mers la culcare în odaia alăturată. Pe la 5.00 dimineața m-am trezit. Televizorul lucra, lampa de la patul ei ardea. „Taecica tu încă nu te-ai culcat?”,  am întrebat. Când m-am apropiat de pat am înțeles că e fără cunoștință. Am chemat imediat salvarea. La spital colegii medici au făcut tot ce au putut ca pe la orele 17.00 să-mi comunice inevitabilul pe care nu voiam să-l accept…

     Taisia s-a născut în orășelul Otaci. Acolo a absovit școala medie. Imediat după absolvire a lucrat laborantă la Institutul de Medicină din Chișinău, astăzi Universitatea  de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Apoi și-a continuat studiile la Școala de Medicină din Soroca pe care a  absolvit-o cu eminență. Aici aveam s-o cunosc și să mă îndrăgostesc de ea pentru toată viața. A muncit în calitate de soră medicală la Spitalul Raional Soroca. Mai întâi în Secția de chirurgie, apoi în Secția fizioterapie, iar în ultima perioadă la Centrul Stomatologic Raional Soroca. S-a bucurat de stima și aprecierea colegilor și pacienților. Și la serviciu, și acasă a fost exemplară.

    Au trecut 40 de zile de când nu mai este printre noi scumpa, iubita și draga mea soție, mamă bună și bunică dulce. Am convețuit împreună 57 de ani. Nu ne-am despărțit niciodată. Când Ministerul Ocrotirii Sănătății al URSS m-a trimis ca specialist oftalmolog în Africa-Republica Populară Mozambic, Taia a zis:„plecăm împreună”. Acolo am lucrat în orașul Beira, al doilea ca mărime după capitala Maputu ca șef de grupă a medicilor sovietici. Din cei 34 de medici din Spitalul Beira, 17 eram din spațiul sovietic. Am fost unicul specialist oftalmolog, iar scumpa și iubita mea soție  a fost Președinta colectivului de femei (45 la număr) ale specialiștilor sovietici. Bărbații lucrau și în agricultură, și la rețelele electrice, și în port…

  O viață întreagă ne-am împărtășit gândurile, speranțele, visele…

Plecarea ta doare, golul din sufletele noastre este imens. Noi, cei apropiați,  care te-am iubit, ne alinăm sufletele cu amintirile frumoase și ne rugăm Bunului Dumnezeu să te odihnească în Pace alături de tot neamul nostru cel adormit!

Cu adâncă durere, soțul Axentie,

fiica Lucia, fiul Anatolii, nepoțeii Egor și Dumitru

PUBLICITATE